Kulautuvoje galima keliauti laiku: pristatyta interaktyvi skulptūra | Kas vyksta Kaune

Kulautuvoje galima keliauti laiku: pristatyta interaktyvi skulptūra

Kulautuvos Akacijų alėjoje pristatyta interaktyvi skulptūra / E. Mališausko nuotr.

Šeštadienį Kulautuvos Akacijų alėjoje pristatyta interaktyvi skulptūra „Debesis – žmonių likimai. Kauno m. 1936 m. telefonų knyga“.

Meninį projektą sumanė ir kartu su Kauno rajono savivaldybe įgyvendino prodiuserio, režisieriaus ir scenaristo Rolando Skaisgirio įsteigtas Kultūrinės ir istorinės atminties fondas (KIAF).

Kadaise stovėjusios telefono būdelės vietoje iškilęs meninis objektas iš karto sudomino būrį smalsuolių, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Iš rūdijančio plieno juostų suvirinta skulptūra yra savotiška laiko mašina. Iš išorės ji primena interneto duomenų saugyklą (debesį).

Pasinaudojus 1936 metų Kauno miesto telefonų knyga, apačioje įrengtu telefonu galima paskambinti žymiems tarpukario Lietuvos politikams ir visuomenės veikėjams, kurie lankytojus nukelia į praėjusį šimtmetį: pasakoja autentiškas istorijas ir svarbius įvykius. Tokiu būdu galima pabendrauti su gamtininku Tadu Ivanausku, operos solistu Kipru Petrausku ir kitais įžymiais žmonėmis.

Istorijos parengtos bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto Istorijos fakultetu.

Skulptorius Domas Mykolas meninį objektą stengėsi pritaikyti prie netoliese esančio mineralinio vandens biuvetės ir baigiamos atnaujinti gatvės infrastruktūros.

„Šis meninis objektas tarsi byloja, kad laikas nestovi vietoje, todėl prisimindami istorinę praeitį ieškojome šiuolaikinių išraiškos formų, kurios sudomintų ir interneto amžiuje gimusią kartą“, – aiškino sumanymą R. Skaisgirys.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas dėkojo R. Skaisgiriui ir jo komandai – KIAF direktorei Simonai Mikėnaitei, skulptoriui D. Mykolui, idėjos bendraautoriui Žilvinui Marcinkevičiui – už originalų sumanymą. „Tai bus dar vienas įdomus atgimstančios Kulautuvos akcentas“, – tvirtino V. Makūnas.

Kultūrinės ir istorinės atminties fondas yra įgyvendinęs ir daugiau originalių projektų. Šiemet Butrimonyse (Alytaus r. savivaldybė) atidengtas paminklas kadaise šiame miestelyje gyvenusiai moterų krepšinio pradininkei Sendai Berenson (Abbott), pasaulyje dar vadinamai Krepšinio Motinai.

2019 m. Sudarge (Šakių r. savivaldybė) pastatyta instaliacija amerikiečių rašytojui Jarome`ui Selingeriui ir jo romanui „Rugiuose prie bedugnės“ įamžinti. Rašytojo proseneliai gyveno toje vietovėje, kur dabar stovi paminklas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA