Tinklalaidę apie santykius kurianti G. Otteson: mylėti reikia mokytis | Kas vyksta Kaune

Tinklalaidę apie santykius kurianti G. Otteson: mylėti reikia mokytis

Gintarė Rugpjūtis ir Nick Otteson./ D. Dirsaitės nuotr.

Šiuo metu Amerikoje gyvenanti kaunietė visuomenininkė Gintarė Otteson (dar žinoma kaip Gintarė Rugpjūtis) kuria tinklalaidę apie santykius „Mokausi mylėti“. Pasak jos, santykių temos aktualios kiekvienam, o žinių reikia semtis nuolat.

Skirtingos temos

Gintarei įsiminė vieno 70 metų trukusio tyrimo rezultatai, rodantys, kad gyvenimo kokybė ir laimingumas labiausiai priklauso nuo santykių kokybės.

„Gyvenime daug laiko skiriame mokslams, karjerai, savirealizacijai, atrodymui ir kt., o santykiams – tik tiek, kiek lieka laiko po visų kitų reikalų. Įsitikinau, kad santykiai – didžiausias ir sunkiausias pasaulio mokslas, nes žmogus niekada iki galo nesuprantamas ir neaprėpiamas“, – teigė G. Otteson.

Tinklalaidėje ji su specialistais kalbasi įvairiomis temomis. Šiuo metu sukurti penki įrašai: su juvelyre Luka Galinyte ji diskutuoja apie sužadėtuves ir žiedus, su psichoterapeute Sigita Valevičiene nagrinėja kaip keičiasi santykiai atsiradus vaikams, su psichoterapeute Kristina Paradnike gilinasi į kopriklausomybės temą, o su psichologe Rūta Kavaliauskiene kalbasi apie emocijas.

Ateityje planuojami įrašai apie atleidimą, konfliktų sprendimą, neištikimybę, santykius per atstumą bei tarpkultūrinius santykius.

Gintarė Rugpjūtis./ Asmeninio albumo nuotr.

Klaidingi įsitikinimai

Remdamasi asmenine patirtimi ir rengdama įrašus, G. Otteson pastebėjo, kad santykius apsunkina klaidingi įsitikinimai.

„Vienas daugiausiai žalos santykiuose galinčių pridaryti įsitikinimų – kad pasaulyje gyvena mums skirtas žmogus, kurį sutikus viskas bus tobula. Kuo greičiau suprantame, kad problemų bus su visais, tuo mažiau norisi bėgti. Tada belieka nuspręsti, kokias problemas aš esu pasiryžęs spręsti ir ar prieš mane stovi žmogus, su kuriuo galėsiu tai padaryti“, – dėstė G. Otteson.

Dar vienas klaidingas įsitikinimas, anot pašnekovės, lūkestis, kad santykiuose padaryti mane laimingą privalo kitas.

„Sveikiems santykiams reikalingi du žmonės, kurie prisiima atsakomybę už savo asmeninę laimę. Tai nereiškia, kad jie neturi blogų dienų. Mums visiems kartais negera, liūdna ir norisi palaikymo, paguodos, švelnumo, tačiau žmonės į santykį neateina su priekaištingu reikalavimu, kad kitas nuolatos pildytų jų „laimingumo kibirą”. Toks lūkestis anksčiau ar vėliau žlugs, nes jis neįgyvendinamas“, – teigė tinklalaidės kūrėja.

Nick ir Gintarė Otteson./ D. Dirsaitės nuotr.

Svarbu, kad kartu būtų linksma

Pašnekovė pakalbino nemažai porų, stengdamasi rasti atsakymą į klausimą, kaip santuokoje gyventi daugelį metų ir džiaugtis santykiais.

„Daugelis ilgamečių sutuoktinių man sakė, kad jei nori, jog santuoka būtų laiminga ir neiširtų – svarbu, kad jums kartu būtų linksma. Gebėjimas net sunkumuose su savo žmogumi atrasti džiaugsmo ir linksmumo, tampa didžiule pagalba išbūnant sunkumus“, – dalinosi tinklalaidės kūrėja.

Anot jos, draugystė yra priešinga vienam didžiausių santykių nuodų – konkurencijai, nuolatiniam norui laikyti save geresniu už kitą, jį pamokyti, „sutaisyti“.

Renkantis žmogų gyvenimui kartu labai svarbu būti save išsamiai pažinus ir įvardinus vertybes, gyvenimo tikslus, kryptį bei rinktis panašų.

„Jei moteris labiau už viską svajoja tapti mama, o vyras negali pakelti net minties apie vaikus, kažkuris iš jų jausis neišsipildęs ir neišgirstas. Gražūs santykiai įmanomi tik tada, kai santykiuose yra laimingi abu“, – tikino G. Otteson, pati santuokoje esanti nuo 2020 m.

Vestuvinis žiedas./ Asmeninio albumo nuotr.

Svarbiausia santykiuose būti vienas kito fanais. „Kritikų pasaulyje ir taip gausu“, – pridūrė pašnekovė.

G. Otteson tiki, kad santuoka brandina meilę ir padeda išsipildyti Šv. Rašto žodžiams: „Meilė niekada nesibaigia.“

„Jei į santuoką einame kaip į vietą, kurioje būsime amžinai, įgauname naujo žvilgsnio į santykius – juose turime ne ieškoti problemų ir išėjimo durų, bet galimybių, kaip tuos santykius gražinti. Juk jei būsime kartu amžinai, tai gal geriau gražiai ir laimingai, vis pasistengiant vienas dėl kito?“, – retoriškai klausė G. Otteson.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA