Seimas įsipareigojo palaikyti Ukrainą iki pergalės | Kas vyksta Kaune

Seimas įsipareigojo palaikyti Ukrainą iki pergalės

BNS 2022/06/09 15:04
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kuria įsipareigojo palaikyti Ukrainą iki pergalės ir visiško teritorijos vientisumo atkūrimo.

Parlamento priimtu dokumentu kviečiama vadovautis nuostata, kad karas gali būti baigtas tik tokiu būdu ir tokiomis sąlygomis, kurie bus priimtini Ukrainai.

Rezoliucija priimta už ją balsavus 60 Seimo narių. Dokumentą teikė visų Seimo frakcijų atstovai, tačiau balsavime dalyvavo tik valdantieji. Kilus konfliktui tarp daugumos ir mažumos, opozicija ketvirtadienį nedalyvauja posėdyje.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė konservatorė Laima Liucija Andrikienė pristatydama rezoliucijos projektą sakė, kad jis atspindi Lietuvos poziciją visais pagrindiniais klausimais ir yra „pozicijos išgryninimas“.

„Šia rezoliucija mes įsipareigojame palaikyti Ukrainą iki pergalės ir visiško Ukrainos teritorijos vientisumo atkūrimo“, – sakė komiteto vadovė.

Ji taip pat pabrėžė Ukrainos narystės Europos Sąjungoje (ES) perspektyvos svarbą. „Birželio 22–23 dienomis vyks EVT ir jos metu bus sprendžiama, ar Ukrainai reikia suteikti šalies kandidatės statusą ir mes kviečiame visus pareigūnus visais lygmenimis tarptautinėse institucijose, organizacijose ir forumuose padėti Ukrainai pasiekti šiuos tikslus“, – kalbėjo L. L. Andrikienė.

Seimas priimta rezoliucija taip pat primygtinai ragina nesvarstyti sankcijų Rusijai ir Baltarusijai atšaukimo, kol Rusija nenutrauks karo veiksmų prieš Ukrainą ir neišves okupacinės kariuomenės, nebus sutarta dėl reparacijų milžiniškus karo nuostolius patyrusiai Ukrainai.

Kreipiamasi į Jungtinių Tautų Organizaciją, demokratinių valstybių parlamentus ir vyriausybes su raginimu „neatidėliotinai atkurti grūdų ir kitų maisto produktų tiekimą iš Ukrainos besivystančioms šalims ir tam tikslui imtis visų priemonių užtikrinti saugų jūrų susisiekimą su Ukrainos Juodosios jūros uostais, pirmiausia su Odesos jūrų uostu“.

Europos Sąjungos (ES) šalys kviečiamos atverti Ukrainai realią narystės Bendrijoje perspektyvą, suteikiant jai ES šalies kandidatės statusą birželio 22–23 dienomis vyksiančioje Europos Vadovų Taryboje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA