Rusijoje siūloma atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą | Kas vyksta Kaune

Rusijoje siūloma atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą

delfi.lt / Dalia Plikūnė, Nerijus Povilaitis 2022/06/08 17:03
Rusijos ambasada / DELFI nuotr.

Partijos „Vieningoji Rusija“ deputatas Rusijos Federacijos valstybės Dūmoje Jevgenijus Fiodorovas siūlo įstatymo projektą, kuriuo norima panaikinti Sovietų Sąjungos valstybės Tarybos nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimo”.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad šis Valstybės tarybos nutarimas yra neteisėtas, nes jį priėmė nekonstitucinis organas ir juo buvo pažeisti kai kurių SSRS Konstitucijos straipsnių reikalavimai.

Deputato nuomone, buvo pažeistas SSRS įstatymas „Dėl sąjunginės respublikos išstojimo iš SSRS klausimų sprendimo tvarkos“, nes Lietuvos Respublika nesurengė referendumo dėl išstojimo iš SSRS ir nenustatė pereinamojo laikotarpio visiems ginčytiniems klausimams apsvarstyti.

Įstatymo projekto autorius taip pat primena, kad Rusijos Konstitucija buvo papildyta, inter alia, 67 straipsnio 1 dalimi, kurioje teigiama, kad „Rusijos Federacija yra SSRS teisių perėmėja jos teritorijoje”.

„1991 m. kovo mėn., vadovaujantis 1991 m. sausio 16 d. SSRS Aukščiausiosios Tarybos nutarimu Nr. 1910-1 „Dėl SSRS referendumo dėl Tarybų Socialistinių Respublikų Sąjungos išsaugojimo organizavimo ir priemonių“, šalyje buvo surengtas referendumas, kuriame nuspręsta išsaugoti SSRS kaip vieną valstybę“, – taip pat teigiama partijos „Vieningoji Rusija“ atstovo J. Fiodorovo aiškinamajame rašte.

A. Ažubalis: Rusijos politikoje vyrauja chaosas ir pamišimas

Buvęs užsienio reikalų ministras, Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, konservatorius Audronius Ažubalis atkreipė dėmesį Rusijos Tarybų Federacinės Socialistinės Respublikos Aukščiausioji Taryba (tai yra Parlamentas) mūsų sutartį ratifikavo 1992 metų sausio 17 dieną. Tai reiškia, kad procesas buvo užbaigtas.

„Buvo pasirašyta, apsikeista ratifikaciniais rašais ir buvo deponuota Jungtinėse Tautose. Viskas, procesas užbaigtas. Pirmas sutarties fundamentalus punktas, tai yra viena kitos pripažinimas, galioja amžiams.

Kas čia dar yra labai svarbu, kad – pagal Lietuvos Kovo 11-osios Aktą, kur labai aiškiai pabrėžtas Lietuvos istorinės valstybės statusas, paminėta ir okupacija, ir 1918 metai, ir praeitis. Manau, kad tai yra fundamentalūs dalykai. Rusija pripažino mus kaip istorinę valstybę“, – aiškino A. Ažubalis.

Dabartines tokio tipo kaip J. Fiodorovo iniciatyvas jis įvertino kaip niekinius dalykus, kurie negali paneigti sudarytos sutarties, ir ypač pirmojo jos straipsnio.

„Jie gali, ką nori sugalvoti: pavyzdžiui, gali pasakyti, kad „nuo šiol Lietuvos Respublikos žemėlapiuose nežymėti, ir ten padaryti Baltijos jūrą“, ir tokius žemėlapius teikti moksleiviams“, – ironizavo A. Ažubalis.

Kartu jis pažymėjo, kad Rusijos Federacijai tarptautinė teisė negalioja.

„Ji negalioja jau ganėtinai seniai. Kalbu ne tik apie 2008 metus, kada buvo okupuota dalis Gruzijos teritorijos, bet ir apie tai, kad ši sutartis panašiu metu buvo išimta iš Rusijos Užsienio reikalų ministerijos Tarptautinių sutarčių skyriaus. Jos nebuvo įmanoma rasti. Nežinau, kaip yra dabar.

Tai tiesiog rodė požiūrį V. Putino valdžios į sudarytas tarptautines sutartis. Taip buvo aiškiai parodyta, ir dabar praktikoje, tiek Ukrainos, tiek Moldovos atvejais, matome, kad tarptautinė teisė jiems galioja tiek, kiek ji atitinka jų interesus“, – teigė A. Ažubalis.

Jis nemano, kad reikėtų kažkaip ypatingai reaguoti į tokias iniciatyvas.

„Tiesiog tai yra kompanija, uzurpavusi valdžią Rusijoje, elgiasi taip, kaip jiems atrodo tinkama. Kalbėti argumentų arba faktų kalba su šitais žmonėmis nepavyksta ir nepavyks“, – sakė A. Ažubalis.

Iniciatyvos autorius, deputatas iš „Vieningosios Rusijos“ partijos J. Fiodorovas nėra tiek pasižymėjęs, kad jo pavardė kažką iškart sakytų mūsų politikams.

„Iš to, ką mes matome, aš manau, kad Dūmoje paskirtieji politikai lenktyniauja vienas su kitu, kas sugalvos neva kietesnį sprendimą civilizuoto pasaulio atžvilgiu – pasmerkti, panaikinti, kažkas raketomis grasina. Tai yra visiškas chaosas ir pamišimas, vyraujantis Rusijos politikoje. Bet tai nereiškia, kad jis nėra pavojingas. Ir mes tą matome“ – komentavo A. Ažubalis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA