Eilę metų nepilnametę prievartavęs kaunietis už grotų keliaus ilgam | Kas vyksta Kaune

Eilę metų nepilnametę prievartavęs kaunietis už grotų keliaus ilgam

Vygandas Trainys 2022/06/08 18:04
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Savo draugės dukterį, kuri būdama 16 metų pagimdė kūdikį, daugelį metų tvirkinęs ir prievartavęs 53 metų vyras iš Kauno krašto išgirdo nuosprendį – žagintojas už grotų pasiųstas 8 metams, be to, jis privalės atlyginti aukai 10 tūkst. eurų neturtinę žalą.

Kaltinimą palaikęs laikinosios sostinės prokuroras Virginijus Mizaras savo baigiamojoje kalboje siūlė įkalinti žagintoją 9 metams, tačiau Kauno apygardos teismas trečiadienį jam skyrė šiek tiek švelnesnę bausmę.

Poveikiu nukentėjusiajai kaltinta prievartautojo 81 metų motina bausmės išvengė – ji išteisinta, pritrūkus kaltės įrodymų. Pensininkė, kaip ir jos sūnus, atkakliai neigė savo kaltę.

Tyrimo metu paaiškėjo kraupios detalės – paauglei namuose teko iškęsti pragarą. Nepilnametės motina ir pastarosios sugyventinis nuolat girtaudavo. Mama vėliau ilgą laiką dėl sunkios ligos gydėsi ligoninėje, o dukra su prievartautoju tarp keturių sienų likdavo akis į akį. Privertęs tenkinti savo aistrą, vyras grasindavo paauglei susidorojimu, jei ji kam nors išdrįs apie tai papasakoti. Užguita, įsibaiminusi mergina ne iš karto išdrįso prabilti apie nusikaltimą.

Net ir iškėlus bylą, ji atskleidė ne visus faktus – daugelį jų psichologiškai buvo per sunku garsiai prisiminti, paviešinti. Teisme ji papasakojo, jog mamos draugas ją prievartaudavo nuo 13 metų. Šiuo metu merginai yra 20 metų.

Žagintojas bandė išsisukti

Prievartos faktai išaiškėjo, 15-metei besilaukiant kūdikio. Ji pagimdė vaikelį prieš ketverius metus, būdama 16 metų. Įtardama nėštumą, motina nuvežė dukterį pas medikus, kurie patvirtino šį faktą. Netrukus apie tai buvo pranešta policijai, vietos vaiko teisių apsaugos specialistams.

Paauglei davus parodymus prieš smurtautoją, kriminalistai iškėlė baudžiamąją bylą. Tyrimo pradžioje jis iš viso neigė lytinius santykius.

Tėvystę patvirtinęs DNR tyrimas, nuoseklūs merginos parodymai, psichologų pripažinimas, jog ji nėra linkusi meluoti ir kiti įkalčiai prirėmė prievartautoją prie sienos. Bet tada vyriškis bandė įtikinti pareigūnus, jog auka su juo neva mylėjosi savo noru.

Vėlesnių apklausų metu paaiškėjo, jog mergaitė tvirkinama jau nuo 2011 metų, kai jai dar buvo vos devyneri.

Liepė meluoti tyrėjams

Vykstant ikiteisminiam tyrimui vyriškis pareikalavo, kad paauglė pakeistų parodymus ir sakytų, jog prievartos nebuvo. Prievartautojas grasino neprisidėti prie vaiko išlaikymo.

„Jis liepdavo man liudyti, kad viskas įvyko man sutikus, tačiau tai melas“, – tvirtino mergina.

Pareigūnų duomenimis, apie prievartą žinojo ir žagintojo motina – tai išaiškėjo, jau iškėlus bylą. Teisėsauga slapta legaliai klausėsi jos ir sūnaus pokalbių telefonu. Pokalbiuose užfiksuota, kaip žagintojas ir jo motina skambina mergaitei, spausdami pasakyti, kad „viskas vyko su tavo sutikimu“.

„Jei būčiau netylėjusi, sėstum jau anksčiau“, – vieną kartą sūnui telefonu pasakė pensininkė, tačiau teismas nutarė, kad prieš ją esą buvo nepakankamai surinkta įkalčių.

Atsiliepė ir antra mergina

Po nusikaltimo jauna gimdyvė su kūdikiu buvo perkelta į globos namus, o jos motina mirė praėjus vos mėnesiui nuo bylos iškėlimo, paspringusi maistu.

20-metė su savo 4 metų vaikeliu dabar gyvena socialiniame būste, kurį jai suteikė savivaldybė. Išžaginimo bylą perdavus į teismą, atsiliepė kita mergina, kuri teigė nukentėjusi nuo to paties vyro.

Dešimt metų iš baimės prabilti nedrįsusi auka nusprendė daugiau netylėti. Antroji mergina sutiko duoti parodymus teisme dėl 16-metės gimdyvės išžaginimo. Į posėdį ji atvyko apsiverkusi, negalėjo sulaikyti ašarų ir jam prasidėjus.

Prisiminusi savo istoriją, ji labai užjautė tokio paties likimo merginą. Nauja liudytoja papasakojo, jog ji buvo tvirkinama nuo 13 metų. Jos motina anksčiau gyveno su šiuo vyru.

Tačiau vyriškis dėl to baudžiamojon atsakomybėn nebus patrauktas, nes jau sukako senatis apkaltinamajam nuosprendžiui.

Prokuroras V. Mizaras visoms nusikaltėlių aukoms patarė netylėti, pranešti apie smurto, prievartos faktus, ir kuo greičiau tai bus padaryta, tuo daugiau galimybių bus pasiekti teisingumą, įrodyti smurtautojų kaltę.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA