Nemuno krantus užliejo šaiži meilės daina | Kas vyksta Kaune

Nemuno krantus užliejo šaiži meilės daina

Naktį iš pirmadienio į antradienį Birštono gyventojai galėjo klausytis neįprastos serenados – Nemune užkurkė varlės. Garsiau nei įprastai uždainavę varliagyviai dėl šalto pavasario suaktyvėjo tik birželio pradžioje, o šio kurkimo, anot šaltakraujų gyvūnų žinovės, gali tekti klausytis ir visą vasarą.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” komentavo Lietuvos zoologijos sodo Šaltakraujų gyvūnų kuratorė Alma Pikūnienė, varlių poravimasis jau baigėsi, tačiau jų kurkimas priklauso nuo oro temperatūros.

„Šiemet buvo labai šaltas pavasaris, dėl to daugybė procesų gamtoje vėlavo, tame tarpe ir varlių aktyvumas. Varlės yra šaltakraujai gyvūnai ir jų aktyvumas, visa medžiagų apykaita ir elgsena priklauso nuo oro temperatūros. Šiemet keletu savaičių vėlavo ir poravimasis, todėl ir tas kurkimas prasidėjo vėliau”, – komentavo A. Pikūnienė.

Anot jos, aktyviausiai varlės kurkia poravimosi laikotarpiu. Kai kurios varlių rūšys aprimsta po poravimosi, o kitos lieka triukšmingos beveik visą vasarą.

„Aktyviausiai varlės kurkia per poravimąsi. Patelė renkasi patiną pagal garsą, t. y pagal tai, kaip stipriai kurkia, nes kuo aktyvesnis patinas, tuo jis bus stipresnis. Vadinasi su juo susilaukti palikuoniai taip pat bus stipresni – didesnė išgyvenamumo galimybė”, – teigė A. Pikūnienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA