Už papildomus 31 mln. eurų bus didinamos išmokos tėvams | Kas vyksta Kaune

Už papildomus 31 mln. eurų bus didinamos išmokos tėvams

BNS / Jurgita Andriejauskaitė 2022/06/07 17:13
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Tėvų atstovams antradienį išreiškus susirūpinimą dėl mažėsiančių vaiko priežiūros išmokų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, jog išmokos bus didinamos ir tam papildomai numatyta 31 mln. eurų.

„Išmokos tikrai didinamos, nes turėsime papildomą poreikį – 31 mln. eurų“, – BNS sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) patarėja Donata Telišauskaitė-Čekanavičė.

Anot jos, tėvų atstovų išsakyti priekaištai „kiek užaštrinti ir neįsigilinta į visą sistemą“.

Pasak patarėjos, pokytį paskatino Europos Sąjungos direktyva dėl tėvų ir prižiūrimų asmenų asmeninio gyvenimo pusiausvyros.

„Turėjome įvesti neperleidžiamus mėnesius tėčiui ir mamai, kuriais nepasinaudojus jie pradingsta. Tyrimai rodo, kad didžiausia paskata pasinaudoti neperleidžiamais mėnesiais yra didesnis tų mėnesių apmokėjimas“, – sakė D. Telišauskaitė-Čekanavičė.

Seimui įstatymo pakeitimu siūloma įteisinti neperleidžiamas dviejų mėnesių tėvystės atostogas, kuriomis galės pasinaudoti tik vaiko tėvai, jas bus galima imti visas iš karto arba dalimis, pakaitomis.

Pasak jos, skatinant pasinaudoti, tėvai už šiuos du mėnesius į rankas gaus išmoką, kuri atitinka šimtą procentų atlyginimo. Be to, šį laikotarpį galima skaidyti dalimis po savaitę ir pan.

„Dėl šios priežasties reikėjo peržiūrėti ir kitų mėnesių išmokas, kad neišdidintume Sodros biudžeto, kitaip lėšų poreikis būtų siekęs 50 mln. eurų“, – teigė patarėja.

Anot atstovės, pagal dabar galiojančią išmokų sistemą, pirmus metus kūdikį prižiūrintis asmuo gauna 70 proc. buvusio atlygio, o antrus – 40 proc.

„Dabar iki 18 mėnesių, išskyrus neperleidžiamus mėnesius, gaus daugiau nei 77 procentus“, – sakė patarėja.

Antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje tėvų atstovai teigė, jog Seimui ketvirtadienį patvirtinus įstatymo pakeitimus, išmokos mažės, nors sprendimas „gražiai suvyniotas į popierėlį ir plika akimi ne taip paprasta pamatyti sumažėjimą“.

Tėvus atstovaujančių organizacijų teigimu, jei kuris nors iš tėvų nepasinaudos savo dviejų mėnesių vaiko priežiūros atostogų dalimi, kitas jos perimti negalės ir apmokamų atostogų trukmė sumažės, tai yra, už minėtus du mėnesius nebus mokama.

Jeigu Seimas per galutinį balsavimą tam pritars, nauja tvarka įsigaliotų nuo kitų metų sausio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA