Ties Giraite panaikinta viena avaringiausių Lietuvos sankryžų ir atidarytas naujas viadukas | Kas vyksta Kaune

Ties Giraite panaikinta viena avaringiausių Lietuvos sankryžų ir atidarytas naujas viadukas

Rekonstruotas magistralinis kelias ties Giraite

Antradienį kelininkai, vairuotojai ir politikai šauna šampaną. A1 automagistralėje prie Giraitės atidarytas automobilių viadukas, įrengtos naujos žiedinės sankryžos ir jungiamieji keliai. Šiandien nauju tiltu jau rieda automobiliai, o artimiausiuose Susisiekimo ministerijos ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) planuose – trijų svarbių magistralės jungčių rekonstrukcijos.

Viaduko atidarymo ceremonijoje sveikinimo žodžius tarė susisiekimo ministras Marius Skuodis, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, Kauno rajono vicemeras Antanas Nesteckis, LAKD direktorius Remigijus Lipkevičius, Seimo nariai.

Panaikintas vienas pavojingiausių posūkių

Kaip žurnalistams antradienį sakė susisiekimo ministras M. Skuodis, automagistralės atkarpa ties Giraite per parą pravažiuoja apie 40 tūkst. transporto priemonių. Anksčiau daliai jų apsisukant viename lygyje, buvo tikimybė, kad tokiame intensyviame eisme gali atsitikti nelaimė.

Ties Topolių gatve įrengtas pėsčiųjų viadukas, bet, pabrėžė M. Skuodis, daug svarbesnis objektas yra automobilių viadukas, dėl kurio nebereikia apsisukinėti vidury magistralės ir galima panaikinti vieną nesaugiausių kairiųjų posūkių. Kartu sutvarkyta aplinka: baigiamas įrengti apšvietimas, sumontuotos triukšmą slopinančios sienelės.

Rekonstruotas magistralinis kelias ties Giraite
M. Skuodis pripažino pats pajutęs, kad magistralės dangai vietomis reikalingas remontas / R. Tenio nuotr.

„Tai yra reikšminga ne tik Kauno miesto ir rajono, bet visiems Lietuvos gyventojams, nes Vilnius-Klaipėda yra intensyviausia automagistralė šalyje. Bet kas, pravažiuodamas keliu ties Giraite, pajus pagerėjimą“, – sakė susisiekimo ministras, pažymėjęs, kad investicijos į šiuos darbus siekė virš 17 mln. eurų, o padaryta labai daug.

M. Skuodis pridūrė įsitikinęs, kad čia ir kitose vietose dar reikia atnaujinti automagistralės dangą. Tai – tolimesni žingsniai, kurie visos automagistralės būklę „pakels į aukštesnį lygį“.

Skaičiuojama beveik 10 avarijų per metus

Anot LAKD direktoriaus R. Lipkevičiaus, valstybinės reikšmės keliuose dar buvo keletas vietų, kuriose norint apsisukti reikėdavo kirsti tris eismo juostas. Tai nesaugu, nes dideliu greičiu priešais atvažiuojanti transporto priemonė gali rėžtis į apsisukantįjį. Viena tokių vietų buvo automagistralės atkarpa prie Giraitės, kur per dešimtmetį fiksuota 80 techninių ir 9 įskaitiniai eismo įvykiai, 2 žmonės žuvo ir 11 buvo sužeisti.

Prie Giraitės šiuo metu atliekami baigiamieji darbai, ženklinamas kelias, tačiau pagrindiniai darbai, leidžiantys saugiai įsilieti į priešinga kryptimi judančio transporto srautą, yra baigti. Panašus pagal eismo intensyvumą susikirtimas, kurį reikėtų išspręsti, R. Lipkevičiaus teigimu, yra prie Vilniaus, o daugiau tokių pavojingų vieno lygio sankryžų esą nėra.

Rekonstruotas magistralinis kelias ties Giraite
Jungiamuosius kelius ir viaduką sieja dvi žiedinės sankryžos, dar vienas žiedas ir pėsčiųjų tiltas pastatytas tolėliau, ties Topolių gatve / D. Biržiečio nuotr.

Prie Giraitės atnaujintas 4,1 km ilgio ruožas, darbai, kuriuos atliko bendrovė „Autokausta“ su Lenkijos „Intop Warszawa“, atsiėjo 17,4 mln. eurų su PVM. Projektas finansuotas Kelių priežiūros ir plėtros programos bei Sanglaudos fondo lėšomis.

„Žiūrint globaliai, yra parengta programa iki 2030 metų sutvarkyti magistralę Vilnius-Klaipėda ir „Via Baltica“, kad keliai atitiktų saugumo ir patogumo standartus“, – pridėjo LAKD direktorius.

Rekonstruotas magistralinis kelias ties Giraite
R. Lipkevičius (trečias iš kairės) dėkojo ministerijai už projektui nukreiptas europines lėšas / R. Tenio nuotr.

Priešaky – trijų tiltų remontas

M. Skuodis nurodė, kad įrengus Giraitės viaduką dar reikia atnaujinti tris tiltus: vidurinį Alfonso Meškinio (Kleboniškio) tiltą, jį užbaigus – greta esantį pietinį tiltą, o sudėtingiausias projektas bus tiltas per Kruną prie Kauno marių, kur magistralė pastebimai susiaurėja.

„Čia reikės statyti laikiną tiltą, bet neįmanoma visų tiltų tvarkyti vienu metu, nes padarytume didžiausią kamštį Lietuvoje. Tuomet klausimai su automagistrale bus praktiškai išspręsti“, – sakė susisiekimo ministras.

Po Krunos tiltu pernai žvejoję „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai atkreipė dėmesį į prastą betoninių atramų būklę. Daugiau apie byrančias konstrukcijas, kurių dešimtys tūkstančių vairuotojų nemato, skaitykite čia.

Naujo tilto per Nerį atidarymas

Pasak R. Lipkevičiaus, jau paskelbtas vidurinio A. Meškinio tilto rekonstrukcijos viešasis pirkimas, rangos darbų sutartį tikimasi pasirašyti rudenį. Rekonstrukcija turės būti užbaigta per 18 mėnesių, kaina paaiškės po viešojo pirkimo, bet, LAKD direktoriaus vertinimu, tai nebus pigus statinys, nes tiltas vienas ilgesnių Lietuvoje, o jo būklė apgailėtina.

„Stengiamės subalansuoti, kad vasarą, kai didžiausias transporto srautas juda link jūros, darbai kuo mažiau trukdytų eismui ir nereikėtų kiurksoti kamščiuose. Tačiau iš karto reikia atsiprašyti, kad darbai bus vykdomi ir teks šiek tiek pakentėti, būti atsargiems, kad ateityje naudotumėmės saugia infrastruktūra“, – paaiškino LAKD direktorius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA