Šančių „Kopūstų laukas“ iškeliavo į Liuksemburgą | Kas vyksta Kaune

Šančių „Kopūstų laukas“ iškeliavo į Liuksemburgą

/ D. Petrulio nuotr.

Opera „Kopūstų laukas“ yra Šančių bendruomenės meno procesas, kuris prasidėjo 2018 metais. Pavadinimas kilo iš viešosios erdvės, kurią iš šiukšlyno prikėlė bendruomenė. Anskčiau šioje teritorijoje buvo XIX a. kareivinių rūsiai raugintiems kopūstams, kurie išliko iki šių dienų.

Operos libretą kūrė bendruomenės nariai. Profesionalūs ir ne profesionalūs trupės menininkai yra įvairiais ryšiais susiję su Šančiais. Visi įvykiai ir personažai yra įkvėpti vietos žmonių ir jų istorijų. Muziką sukūrė Vidmantas Bartulis, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas. Kompozitoriui mirus, paskutinė muzikinė operos dalis liko nebaigta.

Opera pasakoja istoriją apie meilę, karą, susitaikymą ir bendrystę. Operos veiksmas vyksta XX a. ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje, Kauno Šančių rajone, lauke prie kopūstų sandėlių. Į lauką renkasi šančiškiai. Jie ruošiasi rauginti kopūstus. Čia susitinka dvi priešingos gaujos – Genelio ir Antano. Genelis užgaulioja Antaną ir užlipa jam ant kojos. Tarp grupuočių įvyksta muštynės. Visa tai stebi Genelio sesuo Rozalija. Ji nusprendžia įsikišti ir nutraukti muštynes. Antanas atpažįsta seniai matytą savo priešo seserį Rozaliją ir ima ją kalbinti. Tarp jų įsiplieskia meilė. Tačiau gražius jausmus nutraukia karas.

Vyrai išeina kariauti, o moterys lieka namuose kęsti karo baisumus ir prievartą. Kareiviai nori išprievartauti Rozaliją, tačiau ją išgelbsti Genelio gaujos drąsuolė Franė. Pasibaigus karui į namus sugrįžta pavargę ir murzini vyrai – Antanas su Geneliu. Rozalija ir Franė ne iškaro juos atpažįsta. Pasijuokusios iš pasenusių vyrų, jos pasakoja jiems apie tai, kas nutiko karo metu. Vyrai pažada atstatyti tai, kas buvo sugriauta. Antanas su Geneliu tampa draugais, pažada, kad nuo šiolei Šančiuose bus taika ir ima burti bendruomenę prie vaišių stalo, ant kurio garuoja kopūstienė.

Birželio 4-11 dienomis Šančių bendruomenės operos trupė reziduos Differdange mieste Lommelshaff‘e ir ruošis operos spektakliams, kurie vyks Lommelshaff‘e birželio 9 ir 10 dienomis.

Daugiau informacijos apie bendruomenės operos procesą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA