Šalia Kauno įsikūrusi ir elektromobilių sistemas kurianti įmonė ruošiasi pradėti serijinę gamybą | Kas vyksta Kaune

Šalia Kauno įsikūrusi ir elektromobilių sistemas kurianti įmonė ruošiasi pradėti serijinę gamybą

Asociatyvi / D. Biržiečio nuotr.

Darnaus judėjimo sprendimus – traukos sistemas ir akumuliatorių modulius komerciniam transportui – kurianti UAB „Elinta Motors“ paskelbė persikelianti į naujas erdvias patalpas: Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijoje, Terminalo g. 5, įmonė įsigijo 3 500 m2 gamybinį pastatą su administracinėmis patalpomis. Bendrovės direktoriaus Lauryno Jokužio teigimu, naujosios erdvės suteiks įmonei galimybę pradėti serijinę elektromobilių galios sistemų gamybą, kurių pagaminti numatoma iki 2 000 vienetų per metus.

Inovacijų ir naujų technologijų kūrėjų grupė „Elinta“ dirba jau daugiau nei tris dešimtmečius, augdami ir tobulėdami įvairiose verslo srityse. Ne atsitiktinai paklausus apie esminį pastarųjų metų veiklos fokusą ir užsibrėžtus tikslus, grupės įmonės „Elinta Motors“ atstovai pirmiausia mini tvaraus augimo užtikrinimą – nes kompanija kasmet ūgteli triskart, skelbiama „Kaunas IN“ pranešime žiniasklaidai.

Tad naujųjų gamybinių pastatų įsigijimas buvo tiesioginis ir neišvengiamas sprendimas, būtinas ne tik patenkinti išaugusius klientų poreikius, laiku pateikti jau pasirašytus užsakymus, bet ir didinti gamybines apsukas. Gamybiniam pastatui pirkti ir apyvartinėms lėšoms finansuoti įmonių grupė „Elinta“ gavo 3,72 mln. Eur paskolą.

Verslininkų skaičiavimu, pusketvirto tūkstančio kvadratinių metrų patalpos nuo pat įsikūrimo bus išnaudotos visu 100 procentų ir, kaip atsargiai užsimena įmonės vadovas L. Jokužis, jei nesutrukdys šiuo metu kintanti geopolitinė situacija bei nenuspėjami logistikos sutrikimai, tolimesnei „Elinta Motors“ plėtrai jau reikės naujų plotų.

Vienas didžiausių ir svarbiausių elektrinę pavarą kuriančių lietuvių klientų – mini autobusų gamintojai „Altas Auto“, su kuriais nuo 2015-tųjų metu vykdoma elektra varomų autobusų kūrimo programa. Vien per šiuos metus „Altas Auto“ planuoja pagaminti apie 540 vnt. mini autobusų, iš kurių apie 100-110 bus elektriniai, su „Elinta Motors“ sistemomis.

„Elektrinių autobusų poreikis didėja, o jų pardavimo procentas bendroje rinkoje auga, – pastebi L. Jokužis. – Šiuo metu mažųjų autobusų rinkoje (iki 7,5 t) „Altas Auto“ su mūsų kuriamomis sistemomis yra Europos sąjungos lyderiai. Tai puikus mūsų partnerystės įvertinimas ir pastarųjų metų įdirbio rezultatas: bendrai sukurtas produktas, įvairių ekspertų nuomone, vertinamas kaip geriausias rinkoje. Ir tai nėra tik nuomonė: neretai vertintojai patys tampa mūsų klientais“.

Vis dėlto kauniečių įmonės strategija yra turėti kuo daugiau patikimų partnerių-klientų įvairiose šalyse: jau dabar, „Elinta Motors“ skaičiavimu, jų sistemomis yra naudojamasi daugiau kaip dešimtyje Europos šalių.

„Kad galėtume paleisti serijinę elektros sistemų ar jų komplektuojančiųjų dalių gamybą, turime pasirūpinti produkto realizavimu Europoje ir už jos ribų. Šiuo metu su visais klientais dirbame su tomis pačiomis sistemomis, skiriasi tik partnerių poreikiai pačiai komplektacijai ir jos įdiegimui: vieni klientai dirba su „Iveco“, kiti su „Mercedes Sprinter“, MAN ar WV bazių važiuoklėmis,“ – pasakoja vienas „Elinta Motors“ akcininkų Arūnas Strumskis.

Paklausti, kiek prie numatomo augimo bei plėtros planų prisidėjo Europos žaliojo kurso politika bei valstybiniu lygiu paskelbti taršos mažinimo planai, suplanuotas elektra varomo viešojo transporto dalies didinimas, „Elinta Motors“ atstovai sako, kad jaučiamas stiprus rinkos persiorientavimas į elektrinius autobusus ir komercinį transportą.

Be to, tai neabejotinai formuoja valstybinių ir verslo įmonių ateities strategijas bei atsispindi artimiausių veiklų planuose – numatant ekologiškesnio transporto įsigijimus. Neabejotina, kad tokios tendencijos didins dėmesį ir „Elintos“ produkcijai.

Didžiausiu savo konkurenciniu pranašumu kauniečiai laiko tai, kad sistemas jie kuria „nuo… iki“.

„Daugelis šiuolaikinių gamintojų eina lengvesniu, bet mažiau patikimu keliu: jie bando komplektuoti sistemas iš skirtingų gamintojų ir šią savo veiklą vadina „gamyba“. Nors realiai tai ne gamintojai, bet surinkėjai, kurie vargiai ilgai išbus rinkoje ir negalės užtikrinti ilgalaikių garantijų,“ – pastebi A. Strumskis.

Šiuo metu technologijas „Elinta Motors“ įmonėje kuria šešiolika R&D specialistų, kurių pajėgas, prireikus, sustiprina tiek papildomi darbuotojai, tiek pasitelkiama užsienio bendrovių patirtis. Komanda suburta iš vietinių, daugiausiai jaunų specialistų, turinčių elektronikos krypties išsilavinimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA