Neeilinis įvykis Kaune: susitiks svarbiausios pasaulio dizaino organizacijos | Kas vyksta Kaune

Neeilinis įvykis Kaune: susitiks svarbiausios pasaulio dizaino organizacijos

/ M. Plepio nuotr.

Kaunas – miestas, galintis pasigirti turtingu kultūriniu gyvenimu bei unikalia urbanistikos ir dizaino sinergija. Augantys tarptautiniai ryšiai ir Europos kultūros sostinės titulas į miestą atvilios ir svarbiausias pasaulio dizaino organizacijas – spalio mėnesį Kaune vyks Tarptautinių dizaino tinklų forumas. Čia bus analizuojamos laimingo, kūrybiško miesto idėjos ir dizaino galimybės.

Kaunas yra pirmasis miestas regione, kuriam buvo suteiktas UNESCO Dizaino miesto statusas. Tai – ir svarbus įvertinimas, ir rimtas įsipareigojimas, kurį miestas vykdo itin atsakingai. Jau spalio mėnesį į Kauną atvyks keturios pagrindinės dizaino organizacijos – UNESCO Dizaino miestų tinklas, ICoD, BEDA ir EIDD, kurios ne tik vykdys uždaras sesijas, bet ir dalyvaus Tarptautinių dizaino tinklų forume ir dalinsis patirtimi bei plėtos bendradarbiavimo galimybes. Prie forumo prisijungs ir svečiai – „Valensija – pasaulio dizaino sostinė 2022“.

Kaip rašoma „Kaunas 2022“ pranešime žiniasklaidai, anot Tarptautinio dizaino tinklų forumo organizatorių, tai puiki galimybė stiprinti Kauno įvaizdį nacionaliniame ir tarptautiniame kontekstuose, didinti autentiško dizaino tankį, spręsti miesto patogumo ir prieinamumo klausimus, o, galiausiai, padėti žmonėms į dizainą pažvelgti iš įvairių kontekstų – landšafto, urbanistikos ar verslo.

Dizaino programos bei partnerių renginiai Kaune vyks visus metus. Zapyškyje jau prisišvartavo laivas-žemkasė „Nemuno 7“, pristatoma vis daugiau dizaino ir meno objektų viešosiose miesto erdvėse. Dar rugsėjo mėnesį startuos landšafto dizaino festivalis MAGENTA, kiek vėliau bus pristatomos avangardo, dizaino inovacijų ir kitos parodos.

Spalio 14 d. vyksiantis Tarptautinių dizaino tinklų forumas – neeilinis įvykis tiek Lietuvoje, tiek visame regione – pirmą kartą viename mieste susitiks didžiausios pasaulio dizaino organizacijos. Forumo tema koncentruosis į laimingo miesto sąvoką ir kūrimą bei kels klausimą, ką galime padaryti, kad žmogus savo aplinkoje jaustųsi pilnavertiškai. Forumas organizuojamas su Lietuvos dizaino asociacija ir Lietuvos dizaino forumu.

„Šis forumas – išskirtinė galimybė tarptautinei dizaino bendruomenei pristatyti Kauną kaip UNESCO dizaino miestą. Renginys dėl čia dalyvaujančių organizacijų svarbus ne tik ilgalaikei tinklaveikai – lietuvių dizainerių, urbanistikos specialistų, dizaino formuotojų įsitraukimui, bet ir yra aktualus savo tematika. Manau, kad svarbu ir būtina kalbėti apie miestą ir žmogų, jų
tarpusavio sąveiką. Tikimės, kad Kaunas šiais metais dizaino pasaulyje taps miestu-atradimu,“ – pasakoja „Kaunas 2022“ programos Dizainas laimei kuratorė Donata Jutkienė.

Pasaulinio garso dalyviai ir turininga programa

Forumo programą sudarys trys dalys – pagrindinė ir paralelinė sesijos bei dirbtuvės. Pirmojoje bus pristatomi drąsiausi žymiausių dizaino lauko atstovų pranešimai, o likusios dalys orientuosis į praktišką patirtį ir potyrius.

Pagrindinėje sesijoje dalyvaus pranešėjai iš visos Europos, o tarp jų – ir tokie žymūs vardai kaip Johnathon Strebly (organizacijos ICoD prezidentas) ar Daan Roosergaarde. Pastarasis – olandų menininkas ir inovatorius, pelnęs ne vieną tarptautinį apdovanojimą ir pasauliui pristatęs daugybę pripažinimo sulaukusių instaliacijų.

Savo projektuose menininkas analizuoja švarios energijos, erdvės ir vandens galimybes, rūšiavimo, tvarumo, ekologijos ir urbanistikos temas. Tarp žymiausių darbų – projektai WATERLICHT, SMOG FREE PROJECT ir SPACE WASTE LAB. Kaune Daan Roosergaarde kvies diskutuoti apie dizaino vaidmenį mūsų visuomenėje ir kūrybiškumo svarbą.

Dizaino organizacijų ir kūrėjų susitikimas bei renginiai vyks spalio 14 d. Kaune, Žalgirio arenos amfiteatre.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA