Pirmieji laikini namukai Bučoje – kauniečių dovana ukrainiečiams | Kas vyksta Kaune

Pirmieji laikini namukai Bučoje – kauniečių dovana ukrainiečiams

Aušra Župerkaitė 2022/06/02 10:31

Iš Ukrainos neseniai grįžęs Algirdas Stonys papasakojo, kad rusų sugriautuose miesteliuose Bučoje ir Irpinėje pradėti statyti laikini nameliai nuo karo nukentėjusiems žmonėms. Viename tokiame visiškai įrengtame namuke gali gyventi keturi žmonės, jame bus elektra ir vanduo.

„Grįžau su dešimtu mūsų paramos konvojumi, – pasakoja tarptautinio labdaros ir paramos fondo „Pagalbos sparnas“ pavaduotojas A. Stonys. Vyras paliko įmonės „TeleSoftas“ direktoriaus pareigas, kad daugiau laiko ir jėgų galėtų skirti pagalbai Ukrainoje.

Buča ir Irpinė – nedideli Kijevo priemiesčiai – karo metu buvo nusiaubti ir beveik sulyginti su žeme. „Buča ganėtinai nuniokota, devyniasdešimt procentų namų sugriauta, čia buvo daug pavienių, privačių valdų. Buča buvo turtingesnis rajonas, jame beveik viskas sunaikinta, žmonės neturi kur gyventi, bando atsistatyti“, – įspūdžiais iš Ukrainos dalijosi A. Stonys.

Už labdaros ir paramos fondo „Pagalbos sparnas“ renkamus pinigus planuojama pastatyti 100 konteinerinių namukų Bučoje ir Irpinėje. Tam prireiks vieno milijono eurų. Konteineriniai namai yra panašūs į statybininkų vagonėlį, juose bus įvesta elektra ir vanduo. Viename tokiame namelyje gali gyventi keturi žmonės, jis yra visiškai įrengtas.

Kauniečių labdaros fondas Ukrainoje bendradarbiauja su bažnyčia „New life“. „Rytų Ukrainoje, deja, katalikų ar stačiatikių bažnyčios nėra aktyvios, todėl nuo kovo mėnesio pradžios mūsų pagalbos fondas bendradarbiauja su baptistų bažnyčia. Būtent jie pradžioje užsiėmė visų žmonių evakuacija, priglaudė namų netekusius žmones bažnyčios slėptuvėse“, – pasakojo A. Stonys.

Šiuo metu Irpinėje ir Bučoje tvarkomi sugriauti namai, dirbantys savanoriai renka nuolaužas, utilizuoja jas, registruoja namus, kurių neįmanoma atstatyti, nugriovimui.

„Nameliai statomi šalia sugriauto namo, ant žmogui priklausančios žemės, kad paprasčiau būtų tvarkyti dokumentus. Taip yra išvengiama daug biurokratinių kliūčių ir galima sparčiau dirbti“, – teigė A. Stonys.

Anot pašnekovo, baptistų parapijiečiai vaikšto po namus ir ieško norinčių apsigyventi laikiname name, tuomet bendromis jėgomis padeda sutvarkyti teritoriją ir atveža konteinerį, kurį pritaiko gyvenimui, kol žmogus susitvarkys savo ūkį.

„Šį penktadienį iš Kauno išvyks dar vienas mūsų konvojus, tradiciškai nuo „Moki-veži“ prekybos centro Raudondvario plente, – priminė pašnekovas A. Stonys. – Nuvežę surinktą labdarą, medikamentus ir maistą, negrįžtame tuščiomis. Paskutinį kartą su vienuoliktu vežimu iš Mykolajevo ir Zaporožės parvežėme šimtą dvidešimt keturis žmones. Moteris, senolius ir vaikus palikome saugiame prieglobstyje Vienoje ir Hamburge.“

Tarptautinis labdaros ir paramos fondas „Pagalbos sparnas“ pagalbą Ukrainai organizuoja nuo 2014 m., po Euromaidano, kai Rusija aneksavo Krymą. Fondo įkūrėjas ir pirmininkas pulkininkas Algis Šimoniūtis su įvairia labdara į Ukrainą važinėjo jau prieš septynerius metus. Pasak A. Stonio, labdaros fondą jau buvo norima uždaryti, tačiau 2022 m. vasario 24 d. Rusijai užpuolus Ukrainą fondo veikla pratęsta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA