Norintiems laivais plaukioti Kauno mariose aplinkosaugininkai turi namų darbų | Kas vyksta Kaune

Norintiems laivais plaukioti Kauno mariose aplinkosaugininkai turi namų darbų

R. Tenio nuotr.

Vis daugiau gyventojų laisvalaikį leidžia prie vandens telkinių, todėl Aplinkos apsaugos departamentas primena aplinkosauginius reikalavimus savaeigėms ir nesavaeigėms plaukiojimo priemonėms.

„Apribojimai vandens transporto priemonėms taikomi ne šiaip sau – jais siekiama mažinti neigiamą poveikį aplinkai. Pavyzdžiui, savaeigės plaukiojimo priemonės trikdo paukščius ir prastina jų mitybą, kelia stresą ne tik žuvims, bet visai vandens gyvūnijai. Be to, į vandenį patenka kuro, tepalų, degimo produktų, korpuso dažų“, – sako Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyr. specialistas Marijus Tomkus.

Taigi, jei norite savaeigėmis vandens transporto priemonėmis plaukioti Kauno mariose ir nepažeisti ribojimų, privalu susipažinti su Aplinkosaugos sąlygų plaukioti paviršiniuose vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis ir plūduriuojančių priemonių įrengimo ir naudojimo, jų statymo ir (arba) švartavimo aplinkosauginiais reikalavimais.

„Plaukiojimo priemones nuleisti arba iškelti iš vandens telkinio naudojant autotransporto priemones galima tik įrengtose vietose: uostuose, prieplaukose ir kitose vietose, kur įrengti elingai ar kitos specialios priemonės. Švartuoti galima tik įrengtose prieplaukose, prie lieptų ir vandens turistams įlipti ir išlipti skirtose vietose“, – Aplinkos apsaugos departamento pranešime spaudai cituojamas M. Tomkus.
                                                                                          
Anksčiau įrengtas ir pažymėtas, taigi įteisintas, plaukiojimo priemonių nuleidimo į Kauno marias arba iškėlimo vietas rasite šiame aplinkos ministro įsakyme, nuėjus į skiltį „Priedai“.

„Schemose taip pat pateikiama aktuali informacija apie teisėtas autotransporto priemonių statymo Kauno marių regioniniame parke vietas. Atitinkamais ženklais nepažymėtos ir (ar) Kauno marių regioninio parko tvarkymo plane nepažymėtos plaukiojimo priemonių nuleidimo ir iškėlimo vietos ar  autotransporto priemonių statymo vietos yra neteisėtos“, – pabrėžia pareigūnas.

Ką svarbu žinoti

Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į Kauno marių dalį nuo linijos, jungiančios Grabučiškių plaukiojimo priemonių nuleidimo vietą (slipą) dešiniajame marių krante (509367, 6084119 (LKS-94)) ir sausumos iškyšulį, esantį statmenai krantui priešais šį slipą kairiajame marių krante (508255, 6083189 (LKS-94)), iki linijos, sutampančios su Kauno marių regioninio parko riba, kurią galima pamatyti Kauno marių regioninio parko tvarkymo plano schemose.

Šioje Kauno marių dalyje savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis galima plaukioti nuo birželio 21 d. iki plaukiojimo sezono pabaigos, kai bendras variklių galingumas neviršija 10 AG (8 kW) arba visą plaukiojimo sezoną, kai bendras variklių galingumas neviršija 150 AG (110 kW), teikiant viešąsias paslaugas tik pažintinio vandens turizmo trasomis, nustatytomis valstybinių parkų, valstybinių draustinių ir (ar) jų dalių tvarkymo planuose, kituose teritorijų planavimo dokumentuose.

Šie reikalavimai netaikomi vidaus vandens keliuose, iš esmės sutampančiais su Kauno marių regioninio parko tvarkymo plano schemose pažymėta vandens turizmo trasa. Detalesnę informaciją apie vidaus vandens kelius rasite Vidaus vandens kelių direkcijos interneto svetainėje.

„Taigi svarbu žinoti, kad plaukiojimas savaeigėmis transporto priemonėmis žvejų pamėgtose žūklės vietose ties Dabintos sala, Arlaviškių įlankoje, „Monikos“ ir „Biliūno“ įlankose, aplink paukščių salą ties Kruonio HE dažnu atveju gali būti neteisėtas“, – priduria M. Tomkus.
Be to, minimame Kauno marių ruože esančiuose ornitologiniuose draustiniuose, Dabintos ir Arlaviškių (paukščių sala) plaukioti draudžiama tiek savaeigėmis, tiek nesavaeigėmis plaukiojimo priemonėmis ištisus metus.

Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 267 straipsnio 3 dalį aplinkosaugos sąlygų plaukioti saugomose teritorijose esančiuose vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis pažeidimas užtraukia 300–600 eurų baudą.

Atvejai, kada už plaukiojimą šioje Kauno marių dalyje administracinė atsakomybė netaikoma

1. Plaukimas nesavaeige plaukiojimo priemone (be vidaus degimo variklio, su irklais ir (ar) tik elektriniu varikliu) visą plaukiojimo sezoną (iki birželio 21 d. ir po šios datos);

2. Plaukimas savaeige plaukiojimo priemone (su vidaus degimo varikliu), kai variklių galingumas neviršija 10 AG (8 kW), po birželio 21 d.;

3. Plaukimas savaeige plaukiojimo priemone (su vidaus degimo varikliu), kai variklių galingumas neviršija 10 AG (8 kW), iki birželio 21 d., tik vandens keliu.

4. Savaeigių plaukiojimo priemonių įleidimas į vandenį ir iškėlimas iš vandens, švartavimasis tik tam skirtose ir pažymėtose vietose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA