Kauno menininkų namuose atidaroma analogų Lietuvoje neturinti paroda „Archi/Textūra“ | Kas vyksta Kaune

Kauno menininkų namuose atidaroma analogų Lietuvoje neturinti paroda „Archi/Textūra“

V. Paplausko nuotr.

Šių metų gegužės 26 – birželio 12 d. Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56) įsikūrė analogų Lietuvoje neturinti ir pirmąkart lankytojams pristatoma interaktyvi paroda „Archi/Textūra“. Joje „Architextūra LAB“ komanda pristato nevizualios architektūros paviljoną, kuriame kviečia apsilankyti tiek individualiai, tiek ekskursijų metu. Šis eksperimentinės architektūros paviljonas yra trejus metus vykdytų architektės Rasos Chmieliauskaitės ir menotyrininko dr. Justino Kalinausko tyrimų rezultatas nevizualios patyriminės architektūros tema.

Kaip skelbia meno centras, parodoje keliami klausimai apie įprastinį architektūros supratimą. Idėjos autorė Rasa Chmieliauskaitė teigia, jog architektūra dažniausiai vertinama vizualiai, nors ji neapsiriboja viena medija ir yra daugiasluoksnis menas. Ar esate architektūrą tyrinėję tamsoje arba užsimerkę? Kaip dažnai architektūrą (į)vertinate pagal taktiliškumą, patalpoje sklindančius garsus, orientavimąsi joje? Interaktyvi paroda būtent ir kviečia patirti architektūrinę erdvę ir jos estetiką neįprastomis nevizualiomis praktikomis.

Tyrimo metu buvo glaudžiai bendradarbiaujama su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) bendruomene, su kuria vykdyti eksperimentai-dirbtuvės tapo šio sensorinio paviljono dizaino pagrindu. Parodoje pristatomi architektūros patyrimo įrankiai plėtoti paviljono kūrėjų 2019-2021 m. rengtuose projektuose „[NE]matoma architektūra“, „ECHOtektūra“ ir „[NE]matoma architektūra: REGIONAI“.

Paviljone lankytojai kviečiami apsilankyti ne tik individualiai, bet ir registruotis į ekskursijas, kurių metu kūrybinės komandos nariai lankytojus įves į nevizualią architektūrinę patirtį, papasakos apie kūrybinio proceso eigą ir pristatomą instaliaciją, taip pat kvies į dialogą apie architektūros patyrimo galimybes ir limitus. Ekskursijos vyks birželio 7 ir 9 dienomis 18.30 val.

Dalyvių skaičius itin ribotas, todėl organizatoriai kviečia registruotis iš anksto.

Paroda Kauno menininkų namuose veiks iki birželio 12 dienos. Nevizualios architektūros paviljoną galite aplankyti nuo pirmadienio iki penktadienio 14-19 val., o nespėsiantiems apsilankyti darbo dienomis, kviečiama paviljoną patirti atsisveikinimo savaitgalį – birželio 11 ir 12 d. 13-17 val.

Tolesniais etapais paviljonas su atskira programa keliaus po kitas Kauno erdves. Liepos 14 d. „Archi/textūra“ įsikurs industrinėje erdvėje „studioDOT714“, Europos pr. 72, Kaune. Rugsėjo 21 d. Paviljonas persikels į Kauno centrinio pašto patalpas, kuriose taip pat įvyks „Archi/textūra LAB“ atidarymas kartu su garsinio vaizdavimo dirbtuvėmis, kurias ves Rafał Lis ir Agata Etmanowicz. Laboratorije spalio mėnesį reziduos japonų menininkė ir architektė Tomomi Homma. „Archi/textūra LAB“ Centrinio pašto patalpose bus atvira iki lapkričio mėnesio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA