Kūrybinių industrijų konkurse pristatyti lietuvių kuriami drąsūs, tvarūs ir šiek tiek beprotiški verslai | Kas vyksta Kaune

Kūrybinių industrijų konkurse pristatyti lietuvių kuriami drąsūs, tvarūs ir šiek tiek beprotiški verslai

Organizatorių nuotr.

Šią savaitę Kaune įvyko Kūrybinių verslų konkursas, kuriame savo jau rinkoje veikiančius sprendimus pristatė devynios motyvuotos komandos. Inovacijų kūrėjai pretendavo laimėti pagrindinį prizą – galimybę dar šią vasarą atstovauti Lietuvai didžiausiame Europos kūrybinio verslo festivalyje Kopenhagoje. Kelialapį į Daniją pelnė startuolio „Our Pocket Hero“ įkūrėja Simona Koncytė, kurianti drabužius su ypatingomis kišenėmis patogiai nešioti insulino pompą vaikams, sergantiems I tipo cukriniu diabetu.

Pasak konkurso nugalėtojos, prieš kelis metus jos kuriami vaikiški drabužiai gimė iš poreikio padėti draugės sūnui, kuriam buvo diagnozuota ši liga.

„Kaip tik tuo metu draugams gyriausi apie savo naują pomėgį – siuvimą. Ir mano draugė paprašė sukonstruoti bei pasiūti jos mažyliui ypatingas kelnes. Siūdama drabužius supratau, kad turiu ieškoti pagalbos šiai idėjai vystyti toliau. Tik taip galėsiu padėti kuo daugiau vaikų. Taip mano svajonė tapo mano misija“, – pasakoja S. Koncytė.

Pasak nacionalinio konkurso Lietuvoje organizatorės, socialinių inovatorių bendruomenės „ChangeMakers’ON“ įkūrėjos Simonos Šimulytės, konkurse netrūko ir daugiau įdomių idėjų. Beveik jos visos neša ir socialinę žinutę. Viena iš konkurse pristatytų bei jau įgyvendinamų idėjų – neįgaliųjų atskirtį mažinanti modelių agentūra „Hero Talents“. Jos tikslas – laužyti nusistovėjusius grožio standartus ir parodyti, kad grožio samprata gali būti labai plati.

Tarp pretendentų laimėti kelialapį į Danijos kūrybinio verslo festivalį buvo ir kūrybiškumą bei strateginį mąstymą lavinantis žaidimas „Story Building Games“, ir muzikos blockchain platforma, ir jau Danijoje sėkmingai besitvirtinantis startuolis „Walk15“, ir ateities maistu vadinami užkandžiai su svirpliais, kuriuos gamina įmonė „Acheta“. Išmaniųjų technologijų ir teatro suderinamumą atskleidė startuolio „DramaTechie“ įkūrėja, o tai, kad 3D spausdinimas medicinoje taip pat gali būti kūrybiškas, atskleidė „Vivus Lab“ komanda. „Exer Gale“ bendraįkūrėjai pristatė virtualios realybės stovyklą, norintiems atpalaiduoti savo psichiką ir fizinę būklę.

Pasak S. Šimulytės, į tarptautinį konkursą Kopenhagoje gali patekti tik nacionalinius konkursus skirtingose šalyse laimėję dalyviai.

„Iš viso tokius kvietimus savo rankose laikys ir didžiausiame Europos kūrybinio verslo konkurse susirinks verslininkai iš daugiau nei septyniasdešimties šalių. Jie visi pristatys savo kūrybinius sprendimus pasaulinio lygio investuotojams ir mėgins pelnyti geriausio kūrybinio verslo Europoje vardą“, – pasakoja S. Šimulytė.

Ją papildo ir „Creative Business Network“ ambasadorė Lietuvoje Daiva Naldal. Anot jos, prieš finalinį konkursą visi dalyviai stiprins savo verslus kūrybinėse dirbtuvėse, konsultuosis su ekspertais, plės savo kontaktų tinklą.

„Didžiausia šios programos vertė – galimybė pristatyti savo kūrybinį verslą daugiau nei septyniasdešimties šalių inovatoriams, ekspertams, investuotojams vienoje vietoje. Tai sutaupo daug laiko. Įsivaizduokite, kiek reikėtų įdėti pastangų ir darbo valandų, jei tektų savarankiškai sukontaktuoti su keliais šimtais žmonių skirtinguose žemynuose. Šis festivalis gali atverti labai daug kelių skirtingose rinkose“, – neabejoja ilgametė konkurso ambasadorė.

2019-aisiais šiame konkurse atstovauti Lietuvai į Daniją vyko progresyviai augančio startuolio „Interactio“ komanda, plėtojanti sinchroninio vertimo paslaugą. Dar pernai metais ši kompanija pritraukė 30 mln. eurų investiciją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA