„Vasaros scenos“ birželis – nuo ukrainiečių hiphopo trio iki dedikacijos J. Mekui | Kas vyksta Kaune

„Vasaros scenos“ birželis – nuo ukrainiečių hiphopo trio iki dedikacijos J. Mekui

Golden Parazyth / D. Babensko nuotr.

Gegužę su Kauno Senamiesčiu pasisveikino skambiausia šiltojo sezono naujiena – „Kaunas 2022 vasaros scena“. Iki pat rudens miesto širdyje, rotušės aikštėje, kiekvieną savaitgalį vyks įdomiausių ir aktualiausių Lietuvos ir užsienio atlikėjų koncertai ir scenos menų pasirodymai. Vien birželį čia suplanuota net 17 renginių – nuo tarptautinio chorų festivalio koncerto iki svečių iš Armėnijos ir Niujorko.

Šiuolaikinės žanrų sintezės ir garso dirbtuvės

Pirmąjį birželio savaitgalį „Vasaros scenoje“ atidarys ypatinga dviejų muzikos pasaulių sintezė. Elektroninės muzikos kūrėjo Deivido Jaroškos ir dueto „Twenty Fingers Duo“, Loros Kmieliauskaitės (smuikas) ir Arno Kmieliausko (violončelė), programa „The Night in the Dream-York Re:shaped“ žada kinematografišką patirtį. Šiame pasirodyme, suplanuotame birželio 2 d., garsas susitinka su šokiu, kompiuteris ir analoginiai elektronikos instrumentai pažaboja akustinių instrumentų skambesio detales ir instrumentalistų virtuoziškumą. Veiklos rezultatas – nauja refleksija į elektroninės ir akustinės muzikos santykį su ritualiniais šokiais ir vizualizacijomis.

Birželio 3 d. Rotušės aikštėje – Kaune savo karjerą pradėjusio atlikėjo, iš „vieno žmogaus orkestro“ į kolektyvą „Golden Parazyth“ virtusio reiškinio koncertas. Dar rudenį Vilniuje pristatytas jų naujasis albumas „Empatijos“ tampa ir dovana, ir palinkėjimu Kaunui. „Empatijos“ – tai muzika apie „Golden Parazyth“ akimis matomą pasaulį. Po šį pasaulį galės keliauti kiekvienas, atsidūręs prie „Vasaros scenos“, kurioje projektas pasirodys išskirtine sudėtimi.

Šeštadienį Senamiestyje svečiuosis Nacionalinis Kauno dramos teatras, kartu su Raudondvario dvaro menų inkubatoriumi parengęs spektaklį „Tuščia kėdė“, skirtą chrestomatinės Lietuvos muzikos pasaulio asmenybės Juozo Naujalio 150-osioms metinėms. Režisierius Agnius Jankevičius surado raktą į šio neeilinio žmogaus istoriją ir realius biografijos faktus apipynė fantazijomis, sukurdamas muzikinį pasakojimą-koliažą. Spektaklyje Juozas Naujalis atskleidžiamas kaip unikalus edukatorius – jo suburtas lietuviškas choras gatvės vaikams tapo tiltu į pirmąją 1924 m. Dainų šventę Kaune.

Savaitgalį „Vasaros scenoje“ užbaigs garso eksperimento muzikinės dirbtuvės – sekmadienio popietę jas pristatys bendruomeninių projektų programa „Saugi pradžia“.

Džiazas, choro muzika, bičiuliai iš Ukrainos

Šilainiuose veikianti muzikos akademija „Jazz Academy“ birželio 9 d. kviečia į Rotušės aikštę išgirsti būsimųjų džiazo žvaigždžių koncerto. Akademijos suburto Lietuvos jaunimo džiazo orkestro originaliose kompozicijose derinami atonalumo, disonansiškumo bei imitaciniai elementai. Kūryba persmelkta spontaniškų nukrypimų, trykštančios energijos, veržlumo. Kolektyvo koncertą „Kaunas 2022 vasaros scenoje“ pasitiks diskusija.

Birželio 10 d. „Vasaros scenoje“ – ypač laukiamos viešnios iš tradicinio tarptautinio chorų festivalio „Kaunas Cantat“, šiemet prisijungusio prie Europos kultūros sostinės programos. Kauniečiams ir miesto svečiams koncertuos merginų choras „Vognyk“ iš Kijevo. Šis kolektyvas puoselėja Ukrainos šiuolaikinę chorinę muziką bei pristato ją už savo šalies ribų įvairiuose Europos miestuose.

Karo siaubiamos Ukrainos kultūrą melomanai kviečiami patirti ir Ukrainos dienos metu – šeštadienį, birželio 11 d. Scenoje – etiopų kilmės seserų hiphopo trio „Fo Sho“ ir indietronica projektas iš Kijevo „Tonka“.

FO SHO / Organizatorių nuotr.

Dar vienas antrojo vasaros savaitgalio tarptautinis akcentas laukia birželio 12 d. Sekmadienį Kauno senamiestį džiazo atspalviais užlies džiazo trio iš Armėnijos, vadovaujamas Niujorke studijavusio pianisto ir kompozitoriaus Vanagho Hayrapetyano. Programoje – jo paties kūriniai, armėnų tradicinė muzika ir etnomuzikologijos legendos Komitas darbai.

Olimpinės nuotaikos

Birželio 18 d. į Kauną sugrįžta tradicinė, tūkstančius sporto entuziastų sutraukianti Olimpinė diena. Sportinės veiklos ir kitos pramogos visą dieną vyks ką tik atnaujintame Santakos parke, o vakare „Kaunas 2022 vasaros scenoje“ visus sveikins Europos kultūros sostinės ambasadorius Linas Adomaitis. Taip pat šį savaitgalį Rotušės aikštėje vyks Nacionalinės ekspedicijos susitikimai, o birželio 16 d. koncertą surengs matematinio roko grupė „jautì“, kuriantys dainas su tokiomis vokalistėmis, kaip Monika Liu ar Monique.

Joninių savaitgalį – dedikacija Mekui, alternatyva paparčio žiedui ir postfokloro nuotaikos

2022-ieji – Jono Meko metai ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, kuriame šio lietuvių menininko palikimas itin vertinamas. Birželio 22 d. Kauną aplankys originalus iš Biržų kilusiam kūrėjui ir tautinėms tradicijoms dedikuotas projektas – gyvai kuriamas garso takelis Meko 1966 m. nufilmuotos juostos fragmentui „Mysteries“.

Jonas Mekas 1966 m. Prancūzijoje kino režisieriaus Jerome‘o Hill‘o organizuoto Kasis festivalio metu filmavo Gyvojo teatro (The Living Theatre) spektaklį „Frankenstein“. Jonui Mekui nepatiko nufilmuotas rezultatas ir jis filmo neišleido. Tačiau jam patiko vienas spektaklio segmentas „Mysteries“. Vienintelis garsas, kuris buvo girdimas filmuojant šią spektaklio dalį, buvo aktorių kojų skleidžiamas garsas. 2000 m. gegužę Philipas Glassas, Jonas Gibsonas ir Howie Statlandas šiam spektaklio segmentui sukūrė improvizuotą garso takelį ir jį
gyvai atliko Jono Meko įkurtuose Antologijos filmų archyvuose (Anthology Film Archives, Niujorkas).

Į Kauną įgarsinti „Mysteries“ atvyksta Kenny Wollesen, Tony Scherr, Jonathon Haffner ir Dalius Naujokaitis – tai Niujorke gyvavusios grupės „Himalayas“, kartais suburdavusios iki 100 atlikėjų, nariai. Kartu jie įsteigė grupę „Rocket Sci“ – Europos kultūros sostinėje išskirtiniam pasirodymui prie ketveriukės prisijungs ir pas Meką dirbęs kaunietis menininkas Eugenijus Varkulevičius-Varkalis, William Shore (JAV) ir Giuseppe Zevola (Italija).

Girių dvasios / Organizatorių nuotr.

Trumpiausią metų naktį „Kaunas 2022“ scenoje pinsis postfolkloro garsai. Čia pasirodys vieni įdomiausių šio žanro projektų Lietuvoje – „Driezhas“ ir Girių Dvasios. „Driezhas“ atliks etno-elektro, synth-pop, ambient programą, kurioje derės aštrūs elektroakustiniai garsynai ir švelnios akustinės linijos. Iš garsų jūros debesų išnyrantis vokalas (Inga Mikulėnė, „INGAJA“), lydimas akustinių Vikroro Rubežo būgnų bei Kristijono Lučinsko atliekamų birbynės melodijų, kvies įsitraukti į kelionę muzikinėmis fantazijomis. Girių Dvasios, arba Evaldas Azbukauskas, panardins į Lietuvos miškų ir baltiškosios kultūros įkvėptą dub techno ežerą.

Birželio 24 d. Rotušės aikštėje būriuosis vieno įdomiausių pastarojo meto projektų „Akli“ gerbėjai. Post punk industrinės muzikos projektas iš Kauno, susikūręs kol pasaulis buvo sukaustytas pandemijos, dukart nominuotas kaip geriausia metų grupė muzikos apdovanojimuose M.A.M.A., jau spėjo sugroti esminiuose renginiuose tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje ir Estijoje. Kartu su jais scenoje – dark alternative ir post punk atmosferą kurianti ketveriukė „Katarsis“, kurios muzikoje daug eksperimentų ir muzikinių ieškojimų.

AKLI / Organizatorių nuotr.

Paskutinį mėnesio šeštadienį paparčio žiedo paieškas į šį tą egzotiškesnio iškeisti kvies kaunietis elektroninės muzikos prodiuseris Palmės Žiedas. Jis ką tik išleido trečiąjį solinį albumą „Elektroninė Muzika“, kuris – apie tolimąją ateitį.

„Vasaros scenos“ birželį sekmadienį, birželio 26 d. uždarys kolumbietis Diego Estebanas. Elektriniu smuiku grojantis atlikėjas jau trejus metus gyvenantis Lietuvoje. Jo koncertai – klasikinės muzikos mišinys su latino tradicijomis ir elektroniniais ritmais. Kartu su Diego scenoje pasirodys vokalistas Justinas Stanislovaitis.

Visi „Vasaros scenos“ renginiai – nemokami. Koncertai ir kiti įvykiai Kauno rotušės aikštėje suplanuoti iki pat rudens.

Europos kultūros sostinės programa Kaune ir Kauno rajone tęsiasi visus metus – 2022-aisiais suplanuoti šimtai tradicinių ir debiutuojančių renginių, tarp kurių parodos, festivaliai, spektakliai ir kitos veiklos, kuriamos vietos ir tarptautinių menininkų bei Kauno bendruomenių. Visą „Kaunas 2022“ programą rasite čia ar mobiliojoje programėlėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA