SMK Kauno filialo vadovė apie patyriminio mokymosi svarbą: „80 proc. studentų svajoja įkurti verslą“ | Kas vyksta Kaune

SMK Kauno filialo vadovė apie patyriminio mokymosi svarbą: „80 proc. studentų svajoja įkurti verslą“

Socialinių mokslų kolegijos (toliau – SMK) atlikta apklausa atskleidžia, kad net 80 proc. studentų svajoja dirbti sau – kurti nuosavą verslą arba vykdyti individualią veiklą. Šiame kontekste, SMK Kauno filialo vadovės Ingos Bilinskienės teigimu, ypatingą svarbą įgauna patyriminio mokymo metodika, leidžianti įgyti darbo rinkoje aktualių praktinių žinių dar iki studijų pabaigos.

Patyriminių žinių poreikis

„Remiantis mūsų kolegijos atlikta apklausa, didžioji dalis stojančiųjų baigę studijas svajoja apie nuosavą verslą. Atitinkamai, tikime, kad ir studijų programas privalome organizuoti atsižvelgiant į šiuos studentų lūkesčius. Noriu pasidžiaugti, jog esame viena iš nedaugelio aukštųjų mokyklų Lietuvoje, suteikianti studentams naujų galimybių patyriminio mokymosi kontekste. Integruojame verslo partnerius į studijų procesą siekdami, kad besimokantieji patektų į realias situacijas. Tokiu būdu studijos tampa ne vien teorija. Jų turinys – apčiuopiamas, praktiškas ir pamatuojamas“, – sako SMK Kauno filialo vadovė Inga Bilinskienė.

Studijos aukštojoje mokykloje, kurioje dėmesys nukreiptas į praktinių įgūdžių vystymą, studentams suteikia galimybę kur kas greičiau priartėti prie norimos veiklos vizijos. SMK diegiamos naujos mokymosi metodikos, organizuojamos praktinės veiklos, vykdomi projektai, į kuriuos įtraukiami verslo atstovai, dėstytojai, studentai.

„Mūsų kaip aukštosios mokyklos tikslas – skatinti jaunus žmones įsitraukti į pažinimo procesą, patyriminio mokymosi kontekste atskleisti savo potencialą, nebijoti kurti ir tuo pat metu keisti stereotipinį požiūrį į mokymą, mokymąsi ir dėstytoją. Atitinkamai, paskaitų metu studentai ne tik gauna žinių, bet ir generuoja idėjas, kurios vėliau tampa matomos, gali sulaukti investicijų, ar net tapti startuoliu ir siekti dar daugiau“, – apie modernų SMK požiūrį į studijų procesą pasakoja I. Bilinskienė.

Inga Bilinskienė / SMK nuotr.

Betarpiškas dėstytojo ir studento santykis

Gera studijų patirtis neatsiejama nuo dėstytojo ir studento santykio. SMK Kauno filialo vadovės teigimu, šiandien pagrindinė vertybė – betarpiškas ryšys tarp besimokančiųjų ir akademinės bendruomenės narių.

„Labai svarbu betarpiškumas – įsigilinti tiek į studentus, tiek į dėstytojus. Mes visi mokomės vieni iš kitų. Mokomės priimti kartų skirtumą, suvokti kuo gyvena jauni žmonės, būti atviri jų lūkesčiams, poreikiams, klausimams“, – sako I. Bilinskienė.

Kalbėdama apie dėstytojų kompetenciją, kolegijos filialo vadovė akcentuoja atvirumą naujoms temoms, žinioms, metodikoms.

„Savo sritį išmanantis, aktualijas ir tendencijas suvokiantis bei įsiklausantis dėstytojas tampa patrauklus studentui. Šiuolaikiniame globalizacijos kontekste, didėjant informacijos srautui, mokymasis tampa neatsiejama kasdienybės dalimi. Žmogus, perteikiantis žinias jaunajai kartai nuolat mokosi, gyvena nuolatiniame informacijos ir vertybių konteksto virsme. Būtent todėl nesidomintis specialistas neturi perspektyvų tapti geru dėstytoju arba mokytoju“, – teigia kolegijos atstovė.

Atitinkamai, viena svarbiausių aukštosios mokyklos užduočių – suburti įstaigos vertybėmis tikinčių profesionalų komandą.

„Skiriame išties daug dėmesio ir laiko dėstytojų atrankai. Atrankos procesas yra atsakingas, nes surastas specialistas vertybiniu požiūriu tampa mūsų bendruomenės dalimi. Vertiname dėstytojus esančius mūsų komandoje ir rūpinamės jais. Rūpestis grindžiamas inovatyvia mokymosi infrastruktūra, dalykiniu ir žmogiškuoju dialogu. Labai džiaugiuosi, kad nuolatinė mūsų komandos sudėtis nekinta nuo filialo įsteigimo 2018 metais, o naujai pildosi augant organizacijai. Tai leidžia kurti stabilumą, nuoseklumą, aiškumą, tradicijas, kurios svarbios tiek studentams, tiek visai organizacijai“, – sako I. Bilinskienė.

Auga kasmet

Patyriminio mokymosi poreikį iliustruoja SMK Kauno filialo augimo sėkmė. Savo veiklą pradėjęs 2018 metais, jau pirmojo priėmimo metu kolegijos filialas pritraukė tiek stojančiųjų dėmesio, kad teko ieškoti papildomų mokymosi erdvių.

„Kaunas Lietuvos kontekste yra itin akademinis miestas, tad planuodami atverti šio filialo duris nerimavome, kaip mums šiame mieste seksis. Visgi jau pirmieji veiklos metai mums buvo labai sėkmingi. Planavome startuoti su penkiomis studijų programomis, bet rugsėjo mėnesį pasitikome su dvylika. Atitinkamai, jau pirmaisiais metais turėjome pradėti ieškoti papildomų mokymosi erdvių“, – pasakoja I. Bilinskienė.

Sparčiai augant studentų skaičiui, prieš pusę metų SMK Kauno filialas atvėrė naujas, itin modernias, daugiau nei 3000 kv. metrų siekiančias patalpas Vilties gatvėje, Aleksote.

Šiandien Kauno filiale studijuoja daugiau nei 1200 studentų, vykdoma keturiolika skirtingų studijų programų.

„Populiariausia iki šiol yra Estetinės kosmetologijos studijų programa, tačiau ją šiandien sparčiai vejasi Bendrosios praktikos slaugos studijos. Taip pat vis dar labai paklausi Transporto logistikos verslo studijų programa bei Tarptautinis verslas ir komunikacija. Studentų pasirinkimus neabejotinai diktuoja rinka. Pavyzdžiui, slaugos specialybė šiandien yra viena aktualiausių ir reikalingiausių, tuo tarpu transporto logistikos verslas išlieka svarbus visada“, – sako SMK Kauno padalinio vadovė.

Išankstinis stojimo etapas – prasidėjo

Prasidėjęs išankstinis stojimo į kolegiją procesas leidžia prognozuoti, kad SMK Kauno filiale stojančiųjų netrūks ir šiemet.

„Atvirų durų renginio metu sėkmingai pritraukę daug norinčiųjų studijuoti, balandį pradėjome išankstinį priėmimo etapą. Priėmimas į studijas vyksta dviem būdais: atskiruoju priėmimu stojantieji gali teikti prašymus į mokamas studijų vietas kovo-rugsėjo mėnesiais ir bendruoju LAMA BPO priėmimu, kurį vykdo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija“, – sako I. Bilinskienė.

Studijas SMK Kauno filiale pasirinkusius studentus pasitiks ypatinga mokymosi aplinka, tapsianti vienu iš studijų kokybės garantų. Studentai mokysis vos prieš pusmetį duris atvėrusiame, naujame ir itin moderniame kolegijos pastatų komplekse. Jų lauks pažangios laboratorijos, modernios mokymosi erdvės ir auditorijos, galimybė įsitraukti į naujas perspektyvas atveriančius projektus, įtraukiančias bendruomenines veiklas.

Daugiau informacijos apie studijas SMK Kauno filiale galima rasti internetinėje svetainėje, el. paštu priemimas@smk.lt arba telefonu +37060174830.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA