Kauno rajone – „Šiuolaikinės seniūnijos“: nuo roko muzikos iki gurmaniškų potyrių | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone – „Šiuolaikinės seniūnijos“: nuo roko muzikos iki gurmaniškų potyrių

Šiuolaikinė seniūnija / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Artėjanti vasara į Kauno rajoną atneša kaip niekada daug kultūros – jau birželį prasidės projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ veiklos, žadančios Kauno rajono aplinką paversti unikalia renginių ir festivalių scena.

Projekto organizatoriai tikri, kad bendruomeninės kūrybos rezultatas šiais metais tikrai nustebins, o Kauno rajonas taps traukos centru. „Aplinka, kurioje gyvename ir jos mikroklimatas priklauso nuo mūsų pačių“, – įsitikinusi „Kaunas 2022“ projekto regioninių partnerysčių kuratorė Milda Rutkauskaitė.

„Unikalios po vieną, stiprios kartu“ – tokiu šūkiu pasitinka „Šiuolaikinių seniūnijų“ organizatoriai ir dalyviai. Tai – Kauno rajone vystomas tęstinis kūrybinis projektas, kurio metu yra siekiama telkti bei stiprinti vietos bendruomenes bei puoselėti Kauno rajono kultūros sektorių.

Iki pat spalio mėnesio Kauno rajone vyks daug veiksmo – šurmuliuos renginiai, muzika vilios koncertai, įtrauks edukacinės veiklos. Net 15 seniūnijų žada pakviesti į svečius ir atskleisti, kokią autentišką kultūrą kuria čia gyvuojančios bendruomenės.

Jau nuo kovo mėnesio seniūnijos rengiasi vasarą bei rudenį suplanuotoms veikloms – vyksta kūrybinės dirbtuvės, organizaciniai darbai. Šiais metais seniūnijos parodys tai, ką kūrė dvejus metus – išpildys pernai įsivažiavusią finalinę renginių versiją.

Renginiai žada įtraukti kaip niekada didelį skaičių lankytojų, o dalyvių sąraše – kelios dešimtys Kauno rajono kultūros operatorių: bibliotekų, mokyklų, kultūros centrų bei beveik pusšimtis atlikėjų ir menininkų.

Kiekviena seniūnija, kurdama savąjį projektą, atsižvelgia į vietos tradicijas, istoriją, nagrinėja aktualias temas ir visa tai daro kartu, tad čia gimę meno kūriniai bei renginiai – unikalūs ir atskleidžiantys bendruomenės identitetą.

Seniūnijose – veiklos įvairių pomėgių ieškotojams

Nuo fotografijos parodos Ežerėlyje iki unikalių maisto edukacijų Babtuose. Nuo tradicinio bėgimo ir pažinties su Stimpanko judėjimu Garliavos apylinkėse iki Karmėlavą sudrebinsiančio roko.

Nuo ekskursijos-kelionės laiku Raudondvaryje iki įtraukiančių žaidimų ir orientacinių užsiėmimų Domeikavoje. Kauno rajone vyksiančiuose renginiuose vietą neabejotinai atras visi – nuo kulinarijos mėgėjų, iki melomanų ar aktyvistų.

„Visi 15 renginių – labai skirtingi. Galime sakyti, kad nebus pasikartojančių patirčių, o ką nors unikalaus atras skirtingos auditorijos. Jaučiame ir sustiprėjusį bendruomenės narių įsitraukimą – per praėjusius metus bendruomenės susibičiuliavo, jaučiasi drąsiau, dalinasi idėjomis, siekia vis aukštesnių tikslų“, – pranešime spaudai džiaugiasi programos kuratorė Milda.

„Smagu, kad vis daugiau žmonių supranta, kad užmiestyje taip pat galima atrasti daugybę prasmingų veiklų. Džiaugiamės, kad ,,Šiuolaikinių seniūnijų” projektu tiki ir Kauno rajono savivaldybė, o bendruomenės nori tęsti pradėtus projektus“.

Kauno rajonas – tradicijų ir šiuolaikinio meno sintezė

„Kauno rajono kultūrinį gyvenimą apibūdinčiau kaip tradicijų ir šiuolaikinio meno sintezę. Kauno rajone puikiai dera etnografijos, folkloro, senųjų tradicijų veiklos ir naują gūsį į vietoves atnešantys šiuolaikiniai renginiai“, – teigia Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Lukas Alsys.

Anot jo, Kauno rajono gyventojai išsiskiria ir tuo, kad per kultūrą nuolat analizuoja vietas, kuriose gyvena, kokias istorijas pastarosios kuria.

„Manau, kad šiandien Kauno rajoną galima vadinti drąsiu – savo kultūrinėmis iniciatyvomis, unikaliais pasiūlymais ir sprendimais stipriai žengiame į priekį, tiesiame šiuolaikinius kelius“.

Lukas Alsys pastebi, kad auga ir žmonių susidomėjimas, noras siūlyti iniciatyvas ir jas įgyvendinti: „Pastaraisiais metais kultūrinis gyvenimas pasidarė be proto aktyvus.

Daugėja naujakurių, siūlančių dar negirdėtas idėjas, toliau veikia seniau susikūrusios bendruomenės, kultūros įstaigose taip pat vyksta įvairūs procesai ir darbai. Užtenka pažiūrėti į Kauno rajono renginių kalendorių – jame sunkiai rasite tuščią vietą“, – šypsosi L. Alsys.

„Šiuolaikinės seniūnijos“ prasideda: artimiausi renginiai

Nuo vasaros pradžios iki pat spalio seniūnijose bus įgyvendinama turininga programa, o pirmieji renginiai gyventojus ir svečius pasitiks jau birželį. Ežerėlyje bus pristatoma žymaus čia gyvenusio fotografo Antano Sutkaus darbų paroda, atidaroma naujoje Ežerėlio bendruomenės galerijoje.

Tuo tarpu Kulautuvoje lauks specialus bendruomenės parengtas maršrutas ir unikalūs gatvės meno kūriniai. Raudondvaris pasitiks pristatydamas vietovės bendruomenės atspindžius per meną, o daugiau nei 100 raudondvariečių pakvies į nepamirštamą kelionę laiku.

Šiais renginiais „Šiuolaikinių seniūnijų“ projektas nesibaigs ir savo veiklas pratęs kitais vasaros ir rudens mėnesiais. Programoje – rokas, gatvės menas, žinomų Lietuvos atlikėjų pasirodymai, mitų paieškos, įvairios dirbtuvės ir kartu kuriami meno kūriniai.

Europos kultūros sostinės programa Kaune ir Kauno rajone tęsiasi visus metus – 2022-aisiais suplanuoti šimtai tradicinių ir debiutuojančių renginių, tarp kurių parodos, festivaliai, spektakliai ir kitos veiklos, kuriamos vietos ir tarptautinių menininkų bei Kauno bendruomenių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA