Miškininkai jau pradeda naikinti itin pavojingus invazinius augalus – Sosnovskio barščius | Kas vyksta Kaune

Miškininkai jau pradeda naikinti itin pavojingus invazinius augalus – Sosnovskio barščius

Sosnovskio barščiai / Valstybinės miškų urėdijos nuotr.

Valstybinių miškų urėdijos regioniniai padaliniai jau pradeda naikinti visoje Lietuvoje augančius pavojingus invazinius augalus – Sosnovskio barščius. Pernai miškuose buvo išpurkšta 110 ha plotų, kuriuose vešėjo šis augalas. 2022 metais planuojama Sosnovskio barštį naikinti beveik 100 hektarų plote. Didžiausi Sosnovskio barščių plotai bus naikinami Kazlų Rūdos, Dubravos, Radviliškio ir Nemenčinės regioninių padalinių miškuose.

„Sosnovskio barštis – vienas iš pavojingiausių invazinių augalų, keliančių grėsmę tiek žmogui, tiek aplinkai, todėl šiemet, kaip ir kiekvienais metais, vėl pradedame šio invazinio augalo naikinimą. Siekiame apsaugoti ne tik gamtą, bet ir jos lankytojus nuo Sosnovskio barščių keliamų pavojų “, – sako Valstybinių miškų urėdijos gen. direktoriaus pavaduotojas miškininkystei Mindaugas Petkevičius.

Kaip rašoma Valstybinių miškų urėdijos pranešime žiniasklaidai, Sosnovskio barštis (Heracleum sosnowskyi) į mūsų šalį buvo atvežtas apie 1950 m. žemės ūkio tikslais, kadangi buvo manyta, kad sparčiai augantis, lengvai prisitaikantis prie aplinkos sąlygų ir daug biomasės užauginantis augalas ypač tiks ūkinės paskirties gyvūnų šėrimui. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad šio augalo gyvūnai neėda ir jis iš tikrųjų yra nuodingas.

Per kelis dešimtmečius Sosnovskio barštis išplito beveik visoje Lietuvoje. Žmonėms šis augalas pavojingas dėl stipraus jo sultyse esančio alergeno – furanokumarino, kuris, atsidūręs ant odos gali sukelti net 1-3 laipsnio nudegimus. Taip pat žmogui palietus augalą, jį skinant ar šienaujant, gali kilti ypač stipri organizmo alerginė reakcija – odos paraudimai, didelės vandeningos pūslės, kurios plyšę virsta ilgai negyjančiomis žaizdomis, ypač tai būdinga saulėtomis dienomis, kai yra aktyvesnis šios medžiagos išsiskyrimas į orą.

Sosnovskio barščiai įprastai auga pamiškėse, pakelėse, nenaudojamose pievose, šalia melioracijos griovių, upių bei ežerų pakrantėse – dėl savo nereiklumo augavietės sąlygoms kasmet net prieš tai naikintuose plotuose augalas dažnai atželia. Be to, augalas itin greit plinta – gali subrandinti net iki 100 tūkst. sėklų. Nekontroliuojamai želdami Sosnovskio barščiai užima didžiules teritorijas ir pažeidžia ekologinę pusiausvyrą, išstumia vietinę florą.

Naikinant Sosnovskio barštį reikia, jog visas kūnas būtų apsaugotas neperšlampamais drabužiais bei avalyne. Būtina mūvėti pirštines, užsidėti apsauginę kaukę, akinius, respiratorių – taip užtikrinant, kad augalo sultys nepaliestų odos.

Sosnovskio barštis 2016 m. paskelbtas invazine Europos Sąjungos rūšimi ir įprastai kasmet pradedamas naikinti pavasarį, kai tik pradeda želti. Didžiausias plotas šio invazinio augalo – net 31 hektaras – šiemet bus išnaikintas Kazlų Rūdos regioniniame padalinyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA