Netrukus prasidės milijonų eurų verta kova 5G aukcione | Kas vyksta Kaune

Netrukus prasidės milijonų eurų verta kova 5G aukcione

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį Lietuvoje prasideda visai valstybei reikšmingas 5G ryšio aukcionas, kuriame varžomasi dėl trijų 700 MHz radijo dažnių blokų. Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) paskelbtame aukcione pirmuosius statymus jau galėjo atlikti trys didžiausi šalies mobiliojo ryšio operatoriai. Telekomunikacijų bendrovės „Telia“ ekspertai pastebi, kad šio proceso trukmę prognozuoti būtų sudėtinga ir pasakoja, kaip vyksta aukcionas, į kurį prasidedant vasarai nukreiptos daugelio ryšių sektoriaus atstovų akys.

Šiandien prasidėjusiame aukcione dalyviai varžosi dėl trijų radijo dažnių blokų: vieno 2×10 MHz pločio ir dviejų po 2×5 MHz pločio iš 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų. Pradinė kaina už teisę naudoti radijo dažnių bloką yra nuo 3 mln. eurų už 2×5 MHz pločio bloką ir 5 mln. eurų už 2×10 MHz pločio bloką.

Aukcione dalyvaujančios telekomunikacijų bendrovės teisės vadovė Daiva Kasperavičienė pastebi, kad RRT vykdomas aukcionas pirmą kartą vyksta elektroniniu būdu, rašoma „Telia“ pranešime žiniasklaidai.

„Aukcionas daugeliui asocijuojasi su intensyviu varžymusi gyvai teikiant savo kainos pasiūlymus. 5G ryšio aukcionas atrodo kiek kitaip ir vyksta elektroniniu būdu – dalyviai gali kainą siūlyti tiesiog sėdėdami biuruose ir užpildydami prašymą, kuriame nurodomas norimas įsigyti blokas ir siūloma kaina. Prašymai yra apsaugoti specialiais slaptažodžiais, kurių pagalba RRT gali susipažinti su dalyvių statymais. Pabaigoje dalyviai informuojami apie didžiausius statymus ir sekančio posėdžio datą“, – pasakoja D. Kasperavičienė ir pabrėžia, kad per dieną gali įvykti daugiausiai trys tokie posėdžiai.

Įmonės atstovė taip pat akcentuoja, kad 700 MHz radijo dažnių blokų aukciono trukmę prognozuoti sudėtinga – RRT teigimu jis turėtų trukti kelias savaites, tačiau šis procesas gali užsitęsti ir gerokai ilgiau.

„Šio etapo trukmė priklausys nuo statymo aktyvumo ir sumų. Minimalus statymo žingsnis aukcione – 100 tūkst. eurų. Jei aukciono dalyviai bus drąsiai ir ryžtingai nusiteikę, laimėtojus galime žinoti ir po kelių savaičių, o jei statymai bus vykdomi mažesnėmis sumomis, šis procesas užsitęs. Jei statymams pasieks viršutinę 50 mln. eurų sumą, bus taikoma „paskutinio šūvio“ teisė – dalyviai galės paskutinį kartą pasiūlyti savo sumą, kuri ir nulems laimėtojus“, – apie aukciono eigą pasakoja teisės vadovė.

D. Kasperavičienė sako, kad radijo dažniai yra ribotas natūralus gamtinis išteklius, kurį valdo valstybė, o laimėtojams licencija disponuoti šiais dažniais bus suteikiama dvidešimties metų laikotarpiui su galimybe jį pratęsti dar penkeriems metams.

„Investicijos į 5G ryšio infrastruktūrą bus didžiausios šalies telekomunikacijų istorijoje. Kalbame apie šimtus milijonų eurų, tad suteikiamos licencijos laikotarpis yra skirtas būtent investicijų apsaugai“, – pastebi D. Kasperavičienė.

Aukciono laimėjimas mobiliojo ryšio operatorius įpareigos ir aktyviems veiksmams, užtikrinantiems 5G ryšio plėtrą ir pasiekiamumą. Vieni jų – teikti elektroninių ryšių paslaugas, aprėpiant ne mažiau kaip 98 proc. Lietuvos Respublikos teritorijos, taip pat ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo leidimo išdavimo dienos pradėti teikti komercines 5G ryšio paslaugas bent viename iš šalies didmiesčių, o nuo 2023 m. gruodžio 31 d. pradėti teikti 5G ryšio paslaugas visuose penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose.

700 MHz radijo dažnių blokų aukcionas nebus vienintelis – iki gegužės 31 d. esami ir potencialūs rinkos dalyviai gali teikti paraiškas 3,5 GHz juostos dažnių aukcionui, kuris yra itin svarbus 5G technologijai.

Nuo 2018 metų 5G technologiją Lietuvoje testuojanti bendrovė „Telia“ nuo šių metų sausio 5G paslaugas teigia jau turimoje 2100 MHz dažnių ruožo atkarpoje. Vilniuje su komerciniais dažniais veikia 20 bazinių stočių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA