Pagrindinę Kauno gimtadienio šventę jauks gausūs krituliai | Kas vyksta Kaune

Pagrindinę Kauno gimtadienio šventę jauks gausūs krituliai Gegužės lietus - aukso vertės

KEKS 2022 generalinė repeticija

Nors penktadienio orai daugelį savaitgaliautojų nuteikė optimistiškai, šeštadienį ir sekmadienį šalyje prognozuojami itin drėgni ir vėsūs orai. Pagal naujausias prognozes, didžiausia lietaus tikimybė Kaune šiandien bus tarp 14 ir 22 valandos. Tai gali gerokai sujaukti vieną svarbiausių „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginių.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šeštadienį numatomas lietus, vietomis smarkus. Kai kur galima perkūnija. Vakarų, šiaurės vakarų vėjo gūsiai vietomis, daugiausia Pietų Lietuvoje, sieks 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra 10–15, vietomis iki 17 laipsnių šilumos.

VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros doc. Gintauto Stankūnavičiaus teigimu, vėlyvas ir vėsus pavasaris, matomai, tokių požymių „neatsikrato“ ir kalendorinio pavasario pabaigoje.

„Stebint ir klausant orų prognozes vis norėtųsi išgirsti apie tikrai vasarišką atšilimą, bet jo vis nėra, o visi prognozuojami atšilimai pasirodė besą trumpalaikiai. Pavyzdžiui, vakar po pietų ir šiandien Lietuva patenka į lėtai judančio ciklono (užsimezgusio Šiaurės jūros pietinėje dalyje) šiltąjį sektorių, todėl pakilo ne tik dienos, bet ir nakties oro temperatūra ir niekur neregistruota šalnų.

Medžių žaluma, sodų žydėjimas, pavasarinis medonešis ir kiti reiškiniai vėluoja. Bet kaip sako liaudies išmintis – gegužės lietus yra aukso vertės. Jis iš anksto aprūpina dirvožemį ir augalus drėgme ir taip užkertą kelią ankstyvoms vasaros sausroms bei derliaus nuostoliams. Remiantis nuotolinių (palydovų) stebėjimų sistema bei agrometeorologiniais duomenimis didesnėje Lietuvos dalyje dirvos drėgmė šiuo metu yra normos ribose, vietomis Vakarų Lietuvoje, Pamaryje (ir Nemuno žemupyje) bei Šiaurės Lietuvoje, taip pat Šakių, Kėdainių, Anykščių rajonuose dirvos yra sausesnės nei įprastai. O apie lietų kalbame todėl, kad numatomas lietingas savaitgalis. Nedidelio masto ir nepaslankus ciklonas, kuris šiomis dienomis lėmė atšilimą, artimiausią parą sustiprės, o jo centras kaip tik keliaus per Lietuvos teritoriją. Dėl to palis visoje teritorijoje, kai kur gausiai. Kadangi šis ciklonas su savo frontų sistema judės labai lėtai, todėl tiksliai numatyti savaitgalio kritulių kiekį nėra galimybės. Tai įrodo ir skirtingų šalių skaitmeninių orų prognozių modelių duomenys. Tačiau beveik visi šie šaltiniai didžiausią kritulių intensyvumą/kiekį prognozuoja Rytų ir Pietryčių Latvijoje (> 30 mm), kai kurie (ECMWF, GEM, ICON, UKMO) – pietinėje ir pietrytinėje bei pačioje šiaurinėje Lietuvos dalyse (> 20 mm). Dar sudėtingiau tokiais atvejais numatyti kitus su konvekcija susijusius reiškinius, tokius kaip škvalą, krušą ar perkūniją, jų vietą ir laiką”, – teigia orus analizuojantis docentas G.Stankūnavičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA