SMK studijų programų vadovė: „Tarp populiariausių stojančiųjų pasirinkimų šiandien – slauga“ | Kas vyksta Kaune

SMK studijų programų vadovė: „Tarp populiariausių stojančiųjų pasirinkimų šiandien – slauga“

Socialinių mokslų kolegija / Organizatorių nuotr.

Nors statistiškai slaugytojai yra viena didžiausių medicinos darbuotojų grupių, šiandien jų poreikis stipriai viršija darbo rinkoje veikiančių specialistų skaičių. Praėjusiais metais Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) atliktas tyrimas atskleidė, jog atsižvelgiant į visuomenės senėjimo tendencijas ir kitus susijusius veiksnius, dar iki 2030-ųjų slaugytojų trūkumas gali pasiekti keletą tūkstančių tuščių darbo pozicijų. Šiame kontekste stipriai išaugo dėmesys bendrosios praktikos slaugos studijų programai.

Trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose veikiančios Socialinių mokslų kolegijos (toliau – SMK) Kauno filialo studijų programų vadovės Almos Zažeckienės teigimu, slaugos studijos pritraukia vis daugiau studentų dėmesio. Per metus vien kolegijos padaliniuose šią specialybę renkasi per 100 studentų.

„Dar kurdami programą iš savo socialinių partnerių, ligoninių bei slaugos įstaigų vadovų girdėjome, jog slaugytojų poreikis šiandien lenkia visas kitas medicinos krypties specialybes. Šią problemą dar labiau išryškino pandemija. Atitinkamai, studentams siekiame pasiūlyti į darbą ligoninėje ir poliklinikoje orientuotas studijas, leidžiančias pasiruošti tapti gydytojų dešiniosiomis rankomis. Šiandien jau praktiškai jaučiame, kad tokia studijų kryptis pritraukia daug stojančiųjų dėmesio“, – sako SMK Kauno filialo studijų programų vadovė.

Alma Zažeckienė / Organizatorių nuotr.

Ieško studijų, orientuotų į praktinę veiklą

Kolegijos atstovė teigia, jog slaugos studijas renkasi ne tik vidurinę mokyklą ką tik baigę jaunuoliai, bet ir jau dirbantys asmenys.

„Apie 90 proc. slaugos krypties studentų yra dirbantys asmenys. Tad nors studijos yra dieninės, jas organizuojame taip, kad paskaitas bei praktikos veiklas pavyktų derinti su darbu. Pastebime, jog dažniausiai studijas renkasi karjeros laiptais norintys kilti slaugytojų padėjėjai, slaugytojo kvalifikaciją įgyti norintys paramedikai, estetinės kosmetologijos studijas baigę studentai arba, žinoma, abiturientai“, – sako A. Zažeckienė.

Studentų teigimu, slaugos studijų kryptis itin patraukli dėl galimybės jau nuo pirmojo kurso tobulinti praktinius įgūdžius. Tokiu būdu tolimesnė integracija į darbo rinką tampa lengvesne ir sklandesne.

„Jau pirmajame semestre studentai mokosi suteikti pirmąją pagalbą, gaivinti, atlikti infuzijas ir injekcijas. Na, o nuo antrojo semestro praktikos veiklos keliasi į gydymo įstaigas, kur įgytas žinias galima pritaikyti realiomis darbo sąlygomis. Atitinkamai, studentai studijų programą vertina ir dėl ją dėstančių savo srities profesionalų. Didžiosios dalies dalykų dėstytojai yra slaugytojai ir gydytojai, dirbantys didžiosiose šalies ligoninėse“, – sako SMK atstovė.

SMK Kauno filialo kolektyvas / Organizatorių nuotr.

Tarp socialinių SMK partnerių, užtikrinančių praktikos bei įvairių projektų galimybes studentams, yra didžiosios šalies ligoninės, Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos poliklinikos, slaugos ir reabilitacijos įstaigos, senelių namai. Pagal praktikos rūšį, studentai yra nukreipiami į atitinkamą įstaigą tobulinti savo įgūdžius: atlikti medicinines intervencijas, rengti bendruosius slaugos planus, atlikti kitas kasdienines slaugytojo profesijai aktualias užduotis.

Stoti kviečia jau dabar

Slaugos studijos trunka 3,5 metų, o priėmimas į jas vyksta dviem būdais: atskiruoju priėmimu stojantieji gali teikti prašymus į mokamas studijų vietas kovo-rugsėjo mėnesiais ir bendruoju LAMA BPO priėmimu, kurį vykdo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija.

Jei studijų programa domisi abiturientas, kuris dar neturi brandos atestato, priėmimo komisija, įvertinusi abituriento pateiktus mokymosi rezultatus bei motyvaciją, gali pakviesti pasirašyti sąlyginę studijų sutartį, kuri užtikrina studijų vietą SMK. Sąlyginę studijų sutartį pasirašyti galima stojant į SMK atskiruoju (tiesioginiu) priėmimo būdu.

Socialinių mokslų kolegija / Organizatorių nuotr.

Visiems stojantiesiems į bendrosios praktikos slaugos studijų programą reikia būti išlaikius bent vieną valstybinį egzaminą, o pagrindiniai dalykai, kuriuos studentai mokėsi mokykloje turėtų būti biologija, matematika, chemija arba informacinės technologijos.

„Atskirasis priėmimas prasidėjo balandį. Visi seniai svajojantys pakeisti profesinę kryptį ar įgyti naujų kompetencijų, jau dabar gali susisiekti elektroniniu paštu ar telefonu, atsiųsti dokumentus, sutvarkyti formalumus ir ramiai laukti rugsėjo. Tiesa, visus stojančiuosius pakviečiame ir į motyvacinį pokalbį, kurio metu detaliai pristatome programos dalykus ir praktikos veiklas, padedame išsiaiškinti, ar pasirinkta studijų kryptis tikrai atitinka stojančiojo lūkesčius“, – sako A. Zažeckienė.

Pažangiausios sąlygos mokytis

Slaugos studijas SMK Kauno filiale pasirinkusius studentus pasitinka ir ypatinga mokymosi aplinka. Studijų programa vykdoma vos prieš pusmetį duris atvėrusiame, naujame ir itin moderniame kolegijos pastatų komplekse.

Studentams atveriamos pažangios laboratorijos, modernios mokymosi erdvės ir auditorijos, sukuriama galimybė įsitraukti į naujas perspektyvas atveriančius projektus, įtraukiančias bendruomenines veiklas.

Daugiau informacijos apie slaugos studijas SMK Kauno filiale galima rasti internetinėje svetainėje, adresu www.smk.lt, el. paštu priemimas@smk.lt arba telefonu +37060174830.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA