Kaune aidės patrankų šūviai, žvangės kalavijai | Kas vyksta Kaune

Kaune aidės patrankų šūviai, žvangės kalavijai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Aidint pabūklo šūviams ir žvangant viduramžiškiems kalavijams, gegužės 21-osios vakarą nuo 18.00 val. iki 24.00 val. Vytauto Didžiojo karo muziejuje vyks muziejų nakties renginys – „Artilerijos istorijos blyksniai”. Vienai reikšmingiausių Lietuvos kariuomenės rūšių – artilerijai – šiemet sukanka 640 metų, todėl šioms metinėms atminti Karo muziejus „Muziejų naktyje” pristatys Lietuvos kariuomenės artilerijos istoriją, karo paveldą, atskleis šios kariuomenės rūšies svarbą vykusiuose mūšiuose.

Artilerijos 640-mečiui paminėti skirta programa

Po kelerių metų pertraukos į Karo muziejų grįžtanti „Muziejų naktis” gegužės 21-ąją nuo 18.00 valandos kvies lankytojus pasinerti į kelionę laiku – čia Kauno miesto gyventojai ir svečiai regės viduramžių epochos, naujųjų laikų istorijos atspindžius pramogose, koncertinėje programoje ir kitose veiklose.

Kaip teigia Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorė Rita Malinauskienė, artilerija yra svarbi Karo muziejaus dalis, todėl šiemet 640-metį švenčiančiai artilerijai „Muziejų naktyje” skiriamas ypatingas dėmesys: „Šią muziejų naktį nutarta pažymėti aidint artilerijos pabūklams. Muziejaus pabūklas tapo neatsiejamu įvairių švenčių atributu jau daugiau nei dvidešimt metų, o prie pabūklo išsirikiavę artileristai – muziejaus vizitine kortele.”

Kaip rašoma Vytauto Didžiojo Karo muziejaus pranešime žiniasklaidai, nemokamo renginio „Artilerijos istorijos blyksniai” metu muziejaus sodelyje dalyviai bus kviečiami susipažinti su XV a., XVIII a., XX a. ir šiuolaikine Lietuvos kariuomenės artilerija.

Karo muziejaus lankytojai galės ne tik „prisiliesti” prie įvairių epochų artilerijos pabūklų, haubicų ar LDK karinės ginkluotės, bet ir gyvai pabendrauti su Lietuvos kariuomene, daugiau sužinoti apie istorinio pabūklo ir įgulos sudėtį bei kitus karybos niuansus.

Artileriją pristatys brolija „Viduramžių pasiuntiniai”, Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija” brg. gen. Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas ir Sausumos pajėgų Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas” gen. Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas.

Karo muziejaus sodelyje renginio dalyviai taip pat turės galimybę iš arčiau pamatyti skirtingų istorinių laikotarpių garderobą, tarp jų – ir viduramžių epochos kario aprangą bei naujųjų laikų karinę uniformą. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Garbės sargybos kuopos kariai artilerijos stovykloje gyventojams pademonstruos XV a. šarvų rekonstrukcijas, o muziejaus sodelyje marširuos Lietuvos kariuomenės orkestras su itin retai matomomis, istorinėmis XVIII a. LDK gvardijos pėstininkų regimento uniformomis.

Netikėtos staigmenos ir pramogos Karo muziejuje

Vytauto Didžiojo karo muziejaus rengiamoje „Muziejų naktyje” kauniečių ir kitų miestų gyventojų laukia ne viena nekasdieninė pramoga, tarp jų – ir parodomosios riterių dvikovos muziejaus sodelyje. Parodomosiose dvikovose lankytojai galės sirgti už savo favoritą, stebėti bei įvertinti skirtingų kovose naudojamų ginklų privalumus ir trūkumus, o kovas „įgarsins” viduramžių šauklys. Nemokame renginyje šventinę nuotaiką kurs ne tik ypatingos riterių dvikovos, bet ir viduramžių muzikos grupė „Ambera”, kuri sodelyje atliks viduramžių motyvais paremtą muzikinę programą.

Apsilankiusiųjų muziejaus didžiojoje salėje „Muziejų nakties” metu lauks trumpos apžvalginės ekskursijos ir istorinio fechtavimo klubo „Renesanso kalavijo mokykla – Kaunas” fechtavimo ilguoju kalaviju pamokos, čia lankytojai taip pat galės stebėti šokių kolektyvų atliekamus viduramžių epochą atspindinčius pasirodymus bei patys išmokti senovinių šokių judesių.

Kaip primena Karo muziejaus direktorė R. Malinauskienė, renginio metu lankytojai turės galimybę iš arti pasigerėti XVII–XVIII a. pabūklų miniatiūromis bei sviediniais, XVI–XVII a. pabūklų kopijomis bei lotyniškuoju 1650 m. Kazimiero Semenavičiaus veikalu „Artilerijos Menas”, kurį lankytojai gali įsigyti muziejuje: „Reikia paminėti, kad VDKM yra vienintelė vieta, kur galima įsigyti Kazimiero Semenavičiaus veikalą „Artilerijos Menas” išverstą į lietuvių kalbą, kurio vertimu ir leidyba pasirūpino Krašto apsaugos ministerija.”

„Muziejų naktyje” nepamiršti ir mažiausieji lankytojai – viso renginio metu vaikus užims muziejaus darbuotojų parengti edukaciniai žaidimai. Mažieji renginio dalyviai iš kaladėlių bei kinetinio smėlio galės statyti pilis ir piliakalnius, iš molio lipdyti artilerijos papuoštą medalį bei užlipti ant medinio arklio.

Sodelyje viso renginio metu bus galima žaisti kvirkatą, o tiek maži, tiek dideli muziejaus Didžiojoje salėje galės išbandyti istorinio garderobo lobyną bei ginkluotės elementus – pasimatuoti valdovo karūną, šarvus, vienuolio abitą ir pan.

Šiųmetinė „Muziejų naktis” žymi staigmenų ir pramogų kupiną šeštadienio vakarą, kuriame kiekvienas ras sau patinkančią veiklą. Šventėje pasirodys ne vienas ypatingas svečias, o tarp jų ir „X faktoriaus” finalininkai – grupė „Intervalai”, kurie „Muziejų nakties” metu muziejaus Didžiojoje salėje kvies lankytojus susiburti gyvai muzikai. Paslaptingąją šventę muziejaus sodelyje vainikuos neįtikėtinas ugnies šou – įspūdingą ugnies spektaklį „Infermo” atliks brolija „Viduramžių pasiuntiniai”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA