Kauno miesto poliklinikoje nedideles operacijas atlieka patyrę chirurgai | Kas vyksta Kaune

Kauno miesto poliklinikoje nedideles operacijas atlieka patyrę chirurgai

Kauno poliklinikos chirurgai / R. Tenio nuotr.

Dažna sveikatos ar tik estetikos problema – nedideli odos ar paodžio dariniai, kiti chirurgo įsikišimo reikalaujantys nusiskundimai, kuriuos pašalinti gali būti labai paprasta. Gal ir ne visi žino, kad nedidelės chirurginės operacijos gali būti atliekamos greitai ir saugiai poliklinikos sąlygomis ir tam visiškai nereikia gultis į ligoninę.

Chirurginės procedūros, taikant vietinę ar regioninę nejautrą, atliekamos visuose Kauno miesto poliklinikos (KMP) padaliniuose. Dėl chirurginių intervencijų reikalingumo konsultuoja patyrę chirurgai, daugelis jų dirba ir stacionaruose, todėl prireikus sudėtingesnio gydymo gali toliau lydėti gydymo procese hospitalizacijoje.

Viskas vienoje vietoje

„Visos chirurginės invazijos, kurios gali būti atliktos taikant vietinį nuskausminimą, gali būti atliekamos ir poliklinikoje. Nuskausminimą taiko operuojantis chirurgas ir tai šiek tiek primena odontologijos paslaugas. Juk tam, kad jums išrautų dantį, nereikia gultis į ligoninę“, – sako KMP Šilainių padalinyje dirbantis gydytojas chirurgas Nerijus Čaponka.

Pasak jo, dažniausiai poliklinikose atliekamos procedūros – įvairių odos ir paodžio pūlinių, darinių šalinimas, taip pat nagų problemos, atsiradusios dėl jų pažeidimo ar įaugimo dėl neteisingos priežiūros. Taip pat chirurgai šalina probleminius apgamus, papilomas, įvairius riebalinius, plaukų dalių darinukai, ateromas ir kt.

„Būna ir sudėtingesnių atvejų, kuomet tenka šalinti supiktybėjusius darinius. Dėl jų konsultuojamės tiek su dermatologais, tiek kartais ir su onkologais. Pasitaiko, kad darinys atrodo gėrybinis, tačiau po operacijos paaiškėja, kad jau pradėjęs piktybėti. Visus darinius siunčiame histologiniam ištyrimui, todėl žmonės gali būti užtikrinti, jog visi atvejai yra sužiūrimi“, – pasakoja N. Čaponka.

Nerijus Čaponka / R. Tenio nuotr.

Pasak gydytojo, privalumas, kad Kauno miesto poliklinikos padaliniuose vienoje vietoje dirba visi dėl papildomų konsultacijų ir tolimesnio gydymo reikalingi specialistai, todėl pacientams suteikiama visa būtina pagalba.

Koordinatorius – šeimos gydytojas

Pasak N. Čaponkos, pirmas koordinatorius, į kurį pacientui reiktų kreiptis – tai šeimos gydytojas, kuris toliau nukreipia pas gydytojus specialistus. „Labai svarbu yra nedelsti, jei pastebime, kad turėjote kažkokį darinuką ir jis pradėjo keistis. Ypač dėmesį reiktų atkreipti, jei jis pradeda didėti, keičiasi jo spalva, forma, pradeda skaudėti – tai signalai, kad reikia kreiptis į specialistą“, – pataria gydytojas chirurgas.

Pasak jo, chirugas konsultacijos metu apžiūri darinį, detalizuoja situaciją, atlieka ultragarsinį darinio tyrimą, kurio metu įvertina jo struktūrą, dydį, lokalizaciją ir rekomenduoja tolimesnį gydymą. „Nereiktų baimintis, kad patekę pas chirurgą iškart būsite ir operuojami, nors būna tokių nesudėtingų atvejų, kuomet procedūrą galima atlikti ir nelaukiant. Tačiau visuomet atsižvelgiame į paciento pageidavimus“, – sako N. Čaponka.

Kad poliklinikoje atliekamos chirurginės operacijos yra labai patogios pacientams tvirtina ir KMP Centro padalinyje dirbantis gydytojas chirurgas Vaidas Gudonavičius. „Didelis privalumas, kad pacientui tokiai procedūrai ruoštis papildomai nereikia, nesutrikdomas jo įprastinis gyvenimo tempas, o po tokių procedūrų nereikalinga jokia speciali priežiūra“, – sako V. Gudonavičius.

Pasak V. Gudonavičiaus, jei operacija nesudėtinga, ją galima atlikti ir iškart, nes nereikalingi papildomi tyrimai ar speciali dieta. Po tokių nedidelių intervencijų žmogui suteikiamos rekomendacijos, kaip pakeisti sterilų pleistrą bei po kažkurio laiko reikia atvykti išimti chirurginius siūlus. Šios procedūros yra neskausmingos.

Kauno poliklinikos chirurgai / R. Tenio nuotr.

Aukštas profesionalumas

Pasak gydytojo – chirurgo V. Gudonavičiaus KMP Centro padalinyje ambulatorinės chirurginės procedūros atliekamos specialiai tam paruoštose steriliose patalpose. Centro poliklinikoje įrengtos dvi operacinės patalpos, todėl vienu metu gali operuoti du chirurgai.

„Kauno miesto poliklinikoje sudarytos puikios sąlygos, lyginant su privačiomis gydymo įstaigomis, mes tikrai turime labai aukštą profesionalumo lygį, tik gal šiek tiek trūksta informacijos apie tai, kad drausti pacientai gali pasinaudoti kokybiška paslauga neskirdami tam papildomų lėšų“, – sako V. Gudonavičius.

Pasak KMP Kalniečių padalinyje dirbančio gydytojo chirurgo Edvino Dainiaus labai svarbu, kad Kauno miesto poliklinikoje sudarytos sąlygos visavertiškam pacientų ištyrimui. Jo teigimu, čia atliekamos visos diagnostinės procedūros, skirtos ir sudėtingoms ligoms diagnozuoti, tai ir tulžies pūslės ligos, išvaržos, pilvo ertmės patologijos, storosios žarnos patologijos.

„Atliekame ne tik echoskopiją – galime pasitelkti ir KMP atliekamus endoskopijos, fibrogastroskopijos, kolonoskopijos, kompiuterinės tomografijos (KT), magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimus, už kuriuos privačiose įstaigose tektų mokėti nemažus pinigus“, – sako chirurgas.

Labai svarbu – diagnostika

KMP Dainavos padalinyje dirbančio gydytojo chirurgo Rimanto Kuprio teigimu, šiuolaikiniai chirurgai yra gerai įvaldę echoskopiją, geba skaityti KT, MRT vaizdus, tai leidžia gerokai sutrumpinti paciento kelią iki reikalingo rezultato.

„Šiais laikais šeimos gydytojai, jei yra nepageidaujamų darinių, paprastai siunčia žmogų tiesiai pas chirurgą. Tirdami ultragarso aparatu, mes apžiūrime darinį, nustatome jo dydį, kraujotaką, galimą piktybiškumą, suplanuojame operacijos laiką ir išoperuojame. Vienos konsultacijos metu galime ne tik parinkti ir skirti optimalų gydymą, bet ir labai tiksliai paruošti pacientą gydimui stacionare. Pasitelkdami šiuos tyrimus, galime idealiai stebėti pooperacinę eigą, numatyti tam tikras grėsmes ir užbėgti joms už akių“, – sako R. Kupris.

Rimantas Kupris / R. Tenio nuotr.

Nors dauguma chirurginių intervencijų ambulatorinėje grandyje yra planinės, pasitaiko ir skubios pagalbos atvejų. Apie tai kalba KMP Šančių padalinio gydytojas chirurgas Linas Martinaitis. „Pasitaiko žaizdų, kurias reikia išvalyti, susiūti. Tokie žmonės paprastai vyksta į ligoninės priėmimo skyrių, tačiau jei jie ateina į polikliniką – tokia paslauga jiems taip pat suteikiama“, – sako jis.

Į savo polikliniką gali kreiptis ir žmonės dėl pooperacinės priežiūros po ligoninės stacionare atliktų operacijų. „Kartais stebime sklandų pooperacinės žaizdos gijimą, tačiau būna atvejų, kuomet tenka punktuoti (ištraukti) susikaupusius skysčius, atverti susiformavusį pūlinį, atnaujinti žaizdos kraštus. Kitaip tariant, padėti, kad greičiau vyktų gijimo procesas“, – sako L. Martinaitis.

Linas Martinaitis / R. Tenio nuotr.

Negalima delsti

Ambulatorinės chirurgijos paslaugos Kauno miesto poliklinikoje yra teikiamos tiek draustiems, tiek nedraustiems pacientams. Jei pacientas yra draustas ir turi šeimos gydytojo siuntimą, visos paslaugos jam bus teikiamos nemokamai.

Tačiau dėl šių paslaugų gali kreiptis ir pacientai, neturintys šeimos gydytojų siuntimo, nedrausti ar atvykę iš užsienio. Pasak kalbėjusių chirurgų, palyginus šių paslaugų kainas su privačių gydymo įstaigų taikomais įkainiais, Kauno miesto poliklinikoje įkainiai yra ženkliai mažesni, kadangi juos nustato Valstybinė ligonių kasa.

Kauno poliklinikos chirurgai / R. Tenio nuotr.

Todėl tiek drausti, tiek nedrausti pacientai kviečiami kreiptis dėl įvairių smulkių chirurginių operacijų, tokių, kaip epideroidinių cistų, lipomų, papilomų chirurginio gydymo, įaugusių nagų ir kitų problemų. Taip pat galima kreiptis ir dėl profesionalios konsultacijos, kurios metu chirurgas apžiūrės darinį, įvertins jo būklę, patars dėl chirurginės intervencijos būtinybės.

Chirurgai pataria, jei kyla klausimų, visuomet geriau pasikonsultuoti su medikais ir nelaukti, kol dariniai ims keisti savo formą, spalvą, pradės didėti. „Daugelio ligų ir sudėtingesnių atvejų galima išvengti, jei žmonės nedelsia ir kreipiasi iš anksto“, – sako Kauno miesto poliklinikoje dirbantys specialistai.

Ambulatorinės chirurgijos paslaugos, teikiamos visuose Kauno miesto poliklinikos padaliniuose:
• lipomų, fibromų, ateromų ekstirpacijos;
• kandilomų, papilomų pašalinimas;
• cistų atvėrimas, pašalinimas;
• landuonio chirurginis gydymas;
• įaugusių, grybelinių ligų pažeistų nagų dalinis (ar visiškas) pašalinimas;
• pūlinių atvėrimas, drenavimas, susiuvimas;
• svetimkūnių šalinimas;
• nekrektmijos;
• gerybinių odos ir poodžio navikų šalinimas ir biopsinės medžiagos paėmimas;
• nudegimų ir nušalimų padarinių gydymas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA