Kauno rajono poilsiavietėje prasidėjo „Didysis šeimos gynimo maršas“ | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono poilsiavietėje prasidėjo „Didysis šeimos gynimo maršas“

delfi.lt 2022/05/15 13:31
/ DELFI skaitytojų nuotr.

Kauno rajone, privačioje poilsiavietėje sekmadienį renkasi Lietuvos Šeimų sąjūdžio (LŠS) nariai ir rėmėjai – prasidėjo „Didysis šeimos gynimo maršas 2022“. Šį renginį ketinta organizuoti Vilniuje, tačiau sostinės savivaldybė panaikino išduotą leidimą, organizatorius apkaltino prorusiškumu. Renginio organizatoriai nurodo, kad pagrindiniai reikalavimai – paleisti Vyriausybę ir laikytis Konstitucijos.

Prieš diktatūrą, už Konstituciją

Gegužės 15-ąją, minint Tarptautinę šeimos dieną Kauno rajone, privačioje stovyklavietėje LŠS rengia „Didįjį šeimos gynimo maršą“.

„Stop diktatūrai Lietuvoje“, „Šeimai – taip, socialinei lyčiai – ne“, „Gink Lietuvos respublikos Konstituciją“, „Stop gender ideology“, – skelbia prie scenos ir ant jos esantys plakatai.

Žiniasklaidos atstovams nurodoma, kad be akreditacijos renginyje draudžiama profesionaliai filmuoti, fotografuoti ir transliuoti. Maršo organizatoriai patys pasirūpino renginio transliacija. „Delfi“ žiniomis įrengta profesionali studija, didelis lauko ekranas, vaizdas transliuojamas iš trijų kamerų.

Pranešama, jog iš Kauno, prekybos ir pramogų centro „Mega“ prieigų pajudėjo apie 30 automobilių kolona, nuo pajūrio juda apie 16 ir 50 automobilių su vėliavomis bei LŠS atributika. Daugelis dalyvių vyks poromis, pozityviai nusiteikę, prie įvažiavimo į stovyklavietę budi policijos ekipažas, dirba privačios saugos tarnybos apsaugininkai.

Siekia „reformuoti Europą“, pasisako prieš LGBT, atsakomybę už neapykantos kalbą

Renginio dalyviams platinamas lankstinukas su glaustai pateikiama LŠS veikla, tikslais bei uždaviniais. Jame minima peticija, palaikanti Vengriją „kovoje už savo teises“, prisijungimą prie Ateities Europos deklaracijos kvietimo „bendram politiniam darbui Europos tautų laisvei išsaugoti“, nurodoma, kad palaikymo laiškai išsiųsti šiems politikams: Jaroslavui Kačynskiui (Lenkija), Viktorui Orbanui (Vengrija), Valdemarui Tamoševskiui (Lietuva), Matteo Salvini ir Giorgia Meloni (Italija), Marine Le Pen (Prancūzija), Santiago Abascal (Ispanija).

„Tikimės bendradarbiavimo siekiant bendrų tikslų reformuojant Europą“, – nurodoma LŠS lankstinuke.

Nemažai dėmesio skiriama LGBT ir „Gender ideologijai“. Pasisakoma prieš siekį „manipuliuojant neapykantos kalbos“ ir mažumų teisėmis įvesti šalyje minčių kontrolės ir faktinės diktatūros teisinius pagrindus“.

„Stiprinti šeimos, kurią sudaro Mama, Tėtis ir Vaikas, apsaugą bei neatidėliojant imtis veiksmų, stabdančių genderistinę propagandą ir bet kokius bandymus vienos lyties santykius prilyginti Konstitucijoje įtvirtintai šeimos sampratai.

Apginti šalies vaikus, jaunimą, šeimas ir mokyklas nuo seksualinių mažumų indoktrinavimo, prievarta diegiamų ir konstitucinei šeimos sampratai bei prigimtinėms vertybėms prieštaraujančių nuostatų“, – rašoma LŠS lankstinuke.

„Maršistus“ kaltina prorusiškumu

Prieš metus apie 10 tūkst. žmonių sutraukusį renginį Vilniaus Vingio parke, vėliau riaušėmis pasibaigusį mitingą prie Seimo surengęs bei Sausio 13-osios minėjimo iškilmes masiniu švilpimu pavertęs LŠS leidimo sostinėje rengti šiųmetinį maršą neteko prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą.

„Atšaukiame leidimą maršistų renginiui „Didysis šeimos gynimo maršas”, kuris turėjo vykti gegužę. Mes sekame viešąją erdvę ir matome, kad buvę ar esami šio renginio iniciatoriai aktyviai palaiko Rusijos veiksmus, ne tik Kremliaus skleidžiamas iškrypusias vertybes.

Karas yra aiški riba – jei net jis jiems nepadėjo atsitokėti, mes neleisime, kad renginys taptų platforma kitų žmonių kvailinimui. Nepatinka – galite eiti į teismą, sėkmės“, – vasario 27 dieną socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

LŠS atstovai piktinosi, jog anuliavus leidimą jų maršui, sostinėje leidžiama organizuoti kitus, taip pat ir su seksualinėmis mažumomis siejamus renginius.

Komentuodamas šį sprendimą Vilniaus mero patarėjas LRT radijo eteryje minėjo, kad „Vilniaus savivaldybė leidžia tiems renginiams vykti, kurie nėra prieš Lietuvą, nekiršina visuomenės, neturi neigiamų tikslų“. Anot jo, leidimo renginiui buvo galima ir nepanaikinti, tačiau tuomet būtų buvęs daug nepatenkintų vilniečių, kad šis, anot K. Žukausko, „piktybinis darinys okupuoja Vingio parką”.

„Ši organizacija arba jos iniciatoriai labai įdomiai sutapatina propagandines žinutes, kurias Rusija skleidžia, kai kurie jų žmonės atvirai dirba“, – teigė sostinės mero patarėjas.

Nors LŠS atstovai neigia kaltinimus prorusiškumu, V. Putino ir jo pradėto karo Ukrainoje palaikymu, tačiau su šia organizacija siejamose „Telegram“ kanaluose bei grupėse galima rasti nemažai prokremliškos propagandos. Patys LŠS atstovai to neneigia, tačiau sako nesantys pajėgūs sukontroliuoti publikuojamos informacijos srauto.

Prieš renginį – ribojimai žiniasklaidai

Supratus, jog protesto akcijos surengti sostinėje nepavyks, LŠS skelbė, kad jis vyks privačioje teritorijoje. Kalbėta, jog tai galėtų būti geografiškai patogi vietoje, minėtas Kauno rajonas.

Konkreti renginio vieta, Zapyškio seniūnijoje, Jadagonių kaime esanti „Pušyno poilsiavietė“, slėpta gana ilgai. Aiškinta, jog taip stengiamasi apsaugoti poilsiavietės savininkus nuo galimo spaudimo, kurį gali daryti renginiui nepritariantys žmonės.

Nors praėjusias metais sostinėje, Vingio parke vykęs „Šeimos gynimo maršas“ buvo atviras, jame galėjo dirbti visi žiniasklaidos atstovai, šįkart LŠS nusprendė elgtis kitaip.

Išplatintame pranešime pareikšta, kad didžioji dalis šalyje veikiančių žiniasklaidos priemonių už galybę informuoti visuomenė turės sumokėti po 1 tūkst. eurų mokestį. Į šį sąrašą pateko „Delfi“, „Lrytas“, „TV3“, „LNK ir jos dukteriniai kanalai – BTV, InfoTV“, „LRT“, „15min“, „Laisvės TV“, „Kas vyksta Kaune“, „Kauno diena“, „Diena.lt“ ir net oficialus Vilniaus savivaldybės portalas „Vilnius.lt“.

„Kadangi, jų veiklos dėka patyrėme daug papildomų išlaidų ir bandymų iš jų pusės diskredituoti „Didįjį Šeimos Gynimo Maršą 2022“, jo organizatorius bei dalyvius – žemiau pateiktame sąraše esančioms žiniasklaidos priemonėms, norinčioms dalyvauti renginyje, – teks sumokėti simbolinį (joms) mokestį – po 1000 (tūkstantį) eurų“, – pranešime nurodė LŠS atstovas komunikacijai Algimantas Rusteika.

Pinigų reikia baudoms sumokėti

LŠS nedetalizavo, kaip ir kokių išlaidų patyrė žiniasklaidos dėka, tačiau vieną atsakymų į klausimą, kodėl nuspręsta prašyti net 1 tūkst. eurų siekiančio „akreditacijos mokesčio“ galima rasti tarp šios organizacijos išplatintų pranešimų.

Esmė ta, jog pernai vykęs Didysis šeimos gynimo maršas baigėsi teisiniu ginču su autorinių teisių organizacija LATGA. Jos atstovai į teismą kreipėsi po to, kai buvo surinkta pakankamai įrodymų, kad renginio metu ir prieš jį be LATGA leidimo naudoti atstovaujamų autorių kūriniai. Šiuo metu teismo sprendimai įsiteisėję. Tarp įrodymų teismui buvo pateikta ir „Delfi“ tiesioginė transliacija, kurioje LATGA atstovai užfiksavo pažeidimus.

„Ir štai, teisingumas triumfuoja! Didieji kaltininkai už visos Lietuvos šventę surasti, teismai baigėsi. Asmeniškai pripažinti kaltais organizatoriai Raimondas Grinevičius, Viktoras Jašinskas, Arvydas Daunys ir asociacija „Kauno forumas“ (Algimantas Rusteika).

Iš jų priteista 10 914, 80 EUR baudų, kurios ne visiems yra pakeliamos ir sužlugdys šeimas finansiškai. Kitą savaitę pradedamas vykdymas, antstoliai areštuos sąskaitas ir būstus, jokių mokėjimo atidėjimų ir išsimokėjimų per protingą terminą, aišku, net nesitikėkit“, – balandžio 13 dieną pranešė LŠS ir nurodė banko sąskaitos numerį paramai rinkti.

LATGA šį teismų sprendimą sveikino bei teigė, jog privalu paisyti autorių teisių.

„Esame patenkinti tokiu teismo sprendimu – pavyko įrodyti, kad autoriams priklauso teisė į atlyginimą nepriklausomai nuo to, ar renginys mokamas ar nemokamas, taip pat ir tai, kad renginio sąvoka yra plati ir apima tiek mitingus, tiek maršus, todėl nepanaikina teisės į autorinį atlyginimą“, – taip komentavo LATGA atstovai Vilniaus apylinkės teismo sprendimą, paskelbtą 2021 m. gruodžio 7 d., kuris vėliau įsiteisėjo apeliacinės instancijos teismui atmetus LŠS skundą.

Skelbia apie pavojų valstybei, reikalauja paleisti Vyriausybę

Didžiajam šeimos gynimo maršui skirtame pranešime LŠS nurodo, esą jų pastangomis iki šiol nepriimti „antikonstituciniai“ įstatymai- Partnerystės įstatymas, Stambulo konvencijos ratifikavimas, priverstinis medikų vakcinavimas, atšauktas galimybių pasas.

„Seimą lauk!“ per riaušėmis pasibaigusį mitingą skandavę ir kartuvėmis „tautos išdavikams“ grasinę LŠS atstovai nurodo, kad iki šiol ignoruojami pagrindiniai jų reikalavimai – paleisti Vyriausybę ir laikytis Konstitucijos.

„Nemokšiški ir neatsakingi valdžios veiksmai turės ilgalaikių neigiamų pasekmių šalies ūkiui, žmonių gyvenimui ir valstybės stabilumui. Užuot pradėjus dialogą su pilietine visuomene toliau gilinamas supriešinimas ir susiskaldymas, kas prasidedančios geopolitinės krizės sąlygomis kelia grėsmę ne tik šeimoms, bet ir valstybės likimui.

Pakilkime ir telkimės toliau kovai už savo šeimą, už savo tautą, už mūsų garbingą istoriją, Už mūsų nepakartojamą kalbą, už mūsų Konstituciją ir už tikrąją demokratiją. Laisvės niekas už dyką nedalina, jos turime tiek, kiek patys bendromis jėgomis pasiimame. Nemažai jau pasiekta, bet tai tik ilgo pergalingo kelio pradžia ir mes visi kartu jį nueisime.

Mes ne vieni. Su mumis protėviai ir visi tie, kurie krito už Lietuvą. Su mumis motinos, broliai ir seserys, kurie nesulaukė šios akimirkos. Mūsų Tėvynė bunda, Lietuva yra gyva, mūsų yra daug ir esame vieningi, nes Dievas, tiesa ir šviesa yra mūsų širdyse“, – teigiama LŠS pranešime.

Teigta, kad pernai Vingio parke buvo susirinkę iki 52 tūkst. žmonių

Pirmasis LŠS surengtas „Didysis šeimos gynimo maršas“ vyko praėjusių metų gegužę sostinės Vingio parke.

Tąkart, policijos skaičiavimais buvo susirinkę apie 10 tūkst. žmonių, automobilių kolonos su Lietuvos vėliavomis bei LŠS simbolika į sostinę traukė iš visų šalies regionų.

Panašu, kad renginio dalyvių skaičių norėta ženkliai padidinti, taip pat neapsieita ir be užgauliojimų neįtikusios žiniasklaidos atžvilgiu. Esą kai kuriuose interneto portaluose buvo skelbiama, kad parke susirinko vos 200 – 300 žmonių, kai „tikrasis“ jų skaičius esą siekė net 52 tūkst.

Tiesa, vėliau šie skaičiai kiek sumažinti – iki 40 tūkst., tai keturis kartus viršijo policijos pateiktus oficialius skaičius.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA