„Romuvoje“ – dokumentinis filmas apie Kauno marių dugno paslaptis | Kas vyksta Kaune

„Romuvoje“ – dokumentinis filmas apie Kauno marių dugno paslaptis

Jau šį pirmadienį (gegužės 16 d.) kauniečiai ir Kauno svečiai bus pakviesti susipažinti su didžiausio Lietuvoje dirbtinio vandens telkinio, dar vadinamo „lietuviškąja Atlantida“ paslaptimis: 40-ties minučių dokumentikoje „Istorijos iš marių dugno“ kartu su ekspedicija iš JAV bei Kanados žiūrovai galės nerti į Kauno marių gilumą ieškodami užlietų kaimų bei išgirsti jautriai režisierių Ryčio Tito bei Rūtos Vyžintaitės – Lajienės įamžintus vietinių, dar gimusių marių dugne pasakojimus.

„Tai yra filmas apie dalelę Lietuvos, kuri liko tiesiog po vandeniu“, – sako filmo kūrėjai.

Amerikiečio ilgesys senelių gimtai Lietuvai

Filmo „Istorijos iš marių dugno“ idėja gimė Rumšiškių bendruomenei „Kokalnis“ – tai vienas iš miestelių, kurio senoji teritorija septintajame dešimtmetyje buvo užlieta, todėl visi gyventojai turėjo persikelti ant netoliese esančio kalno, rašoma pranešime žiniaskalaidai.

Nusprendę apie tai kurti dokumentiką, rumšiškiečiai sužinojo, kad į miestelį kaip tik atvyksta ypatingų svečių: Hartfordo universiteto profesorius Richard Freund, labiausiai žinomas iš filmo „Finding Atlantis“ bei amerikietis Elliot Matz, kurio senelis yra kilęs iš Rumšiškių.

„Nusprendėme, kad tai puiki idėja dokumentikai suteikti gyvybės: viską papasakoti per konkrečią istoriją – istoriją amerikiečio, kuris ieško savo protėvių žemės Lietuvoje ir sužino, kad ji yra…po vandeniu. Kad galėtų bent šiek tiek prie jos prisiliesti, mūsų herojus yra pasiryžęs padaryti viską: netgi atkeliauti tūkstančius kilometrų kartu su pasaulinio lygio profesionalų: archeologų, istorikų, geofizikų ir narų komanda“, – sako viena iš filmo režisierių Rūta Vyžintaitė – Lajienė.

„Istorijos iš marių dugno“ / Organizatorių nuotr.

Nuo pavojingų situacijų iki vietinių ašarų

2019-ais metais pradėta filmuoti istorija ypatinga ir tuo, kad joje susipina gana skirtingi dokumentikos elementai: nuo ašaras keliančių paskutinių likusių gyvų vietinių „iš dugno“ prisiminimų iki užfiksuoto marių dugno tyrimo proceso – mokslininkų komanda kūrėjams leido kartu plaukti į jų mini ekspedicijas.

„Tyrimų grupė buvo iš JAV ir Kanados, Lietuvoje turėjo gana ribotą laiką, todėl plaukti į marias kelis kartus teko ir esant pavojingam orui. Taip dokumentikoje atsirado ir šiek tiek nuotykio dvasios“, – prisimena Rūta Vyžintaitė – Lajienė.

Rytis Titas papildo, kad šalia istorijos apie marias tai yra ir universalus pasakojimas apie žmogaus ryšį su savo protėvių žeme.

„Noras dar kartą paliesti ir pajusti protėvių žemę yra daug stipresnis už bet kokią žmogaus rankomis sukurtą katastrofą. Galima nušluoti ir paskandinti miestą, bet negalima sunaikinti žmogaus ryšio su gimtąja žeme. Ir kol tas ryšys yra, istorija tęsis ir gyvuos“, – sako Rytis Titas.

Nemokama filmo „Istorijos iš marių dugno“ premjera Kaune – jau šį pirmadienį, gegužės 16 d., 20.15 val., atgimusiame seniausiame veikiančiame Lietuvoje kino teatre „Romuva“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA