Kauno „Daina“ uždainavo: kaukėti būgnininkai ir geltonkasė dainininkė skelbė revoliuciją | Kas vyksta Kaune

Kauno „Daina“ uždainavo: kaukėti būgnininkai ir geltonkasė dainininkė skelbė revoliuciją

D. Biržiečio nuotr.

Antradienio vakarą vienam pasirodymui duris atvėrė apleistas tarpukario kino teatras „Daina“. Tamsiuose pastato viduriuose priešais buvusį kino ekraną ukrainietiško folkloro ir elektroninių ritmų kokteilį sumaišė grupė „Balaklava Blues“. Koncertas, kurio dalis pajamų bus skirta Ukrainai, sutraukė nemažą būrį klausytojų, kurie į istorinį pastatą įžengė pirmą kartą po daugelio dešimtmečių.

Nuo įkaitusio Savanorių prospekto šaligatvio vidun žengę kauniečiai pateko į kitą – pritemdytą ir vėsų, lazeriais ir šviesos diodų ratais nuspalvintą – pasaulį. Du balaklavomis prisidengę atlikėjai ir viduryje įsitaisiusi angeliško balso vokalistė niūrią „Dainos“ erdvę netrukus užpildė liūliuojančiais dainų posmais, kuriuos pjaustė šaižūs perkusijos intarpai.

„Balaklava Blues“ duetą sukūrę Markas ir Marička Marczyk tarp kompozicijų pasakojo savo pažinties Maidane istoriją, deklaravo, kad viską nugalinti meilė gimsta net skausmo ir agresijos akivaizdoje, prie gatvėse degančių barikadų.

Markas taip pat džiaugėsi Seimo balsavimu, kuriuo antradienį Lietuvos parlamentarai vienbalsiai pripažino Rusiją esant teroristine valstybe, o jos veiksmus kaimynėje šalyje – ukrainiečių tautos genocidu. Muzikantas pripažino jaučiantis gilų lietuvių palaikymą ir dėkingumą už galimybę šią istorinę dieną koncertuoti Kaune.

„Neapsakomai dėkojame komandai, kuri dirbo be atvangos vien tam, kad kino teatre žiūrovai galėtų saugiai mėgautis šou. Ir sunkus darbas atsipirko – niekad nepamiršime šio koncerto ir, tikriausiai, nepamirš kauniečiai. Tai buvo pirmas pasirodymas iš, esu tikras, daugelio, kurie skambės šiame stulbinančiame apleistame modernistiniame Lietuvos kultūros centre“, – oficialiame dueto „Facebook“ puslapyje rašė Markas.

Prie būgnus mušančių, dainuojančių, smuikuojančių ir elektrinį pianiną valdančių sutuoktinių prisijungė perkusininkas Oskaras. 5 Eur nuo kiekvieno bilieto organizatoriai įsipareigojo skirti humanitarinei pagalbai Ukrainoje, o Kaune šiuo metu gyvenantys ukrainiečiai į pasirodymą galėjo patekti nemokamai.

Trečiadienį „Balaklava Blues“ užbaigs Baltijos šalių turą kaimyninėje Latvijoje, po to paramos koncertai numatyti Majamyje. Koncertą, kuris buvo įtrauktas į „Kaunas 2022“ programą, organizavo VšĮ „Gera Muzika Gyvai“, kaukėtomis ukrainietiško folkloro variacijomis startavo keturis mėnesius visoje šalyje vyksiantis pasaulio muzikos festivalis, kuriame pasirodys 12 atlikėjų iš penkių žemynų.

„Džiaugiamės galėdami prisidėti prie Kauno – Europos kultūros sostinės 2022 programos ir ne tik miesto, bet ir rajono gyventojams pasiūlyti apsilankyti išskirtiniuose pasaulio muzikos koncertuose. Ši muzika leidžia iš arčiau susipažinti su įvairiomis tradicijomis, skatina tarpkultūrinį dialogą bei ugdo toleranciją, kviečia atrasti bendrystę, padeda mums suprasti ir giliau pažinti savas tradicijas“, – prieš koncertą sakė „GM Gyvai“ įkūrėjas Žilvinas Švarplys.

Žinutė apie kino teatro „Daina“ atidarymą / „Lietuvos žinios“, 1936 m. vasario 12 d., p. 7

1936 m. atidarytas vieno aukšto, 614 vietų kino teatras „Daina“ buvo pirmas tokios paskirties modernistinės architektūros pastatas, projektuotas specialiai garsiniams filmams rodyti. Tarpukariu ir sovietmečiu veikęs kino teatras atkūrus nepriklausomybę dešimtmečius stovėjo apleistas, kol pernai gegužę rado naujus savininkus – statinį įsigijo specialiai jo prikėlimui įsteigta bendrovė „Mūsų Daina“.

Tuometinis įmonės direktorius Andrius Valatka žiniasklaidai sakė, kad Žaliakalnyje esantį kino teatrą atverti visuomenei ketinama 2023-iaisiais, čia galėtų būti įkurtos kino, maitinimo, meno, koncertų ir sporto erdvės.

Konkretaus plano „Dainai“ neturėjęs A. Valatka už 889 kv. m ploto pastatą-vaiduoklį paklojo apie pusę milijono eurų, dar tiek pat žadėjo investuoti į kino teatro rekonstrukciją, tačiau pripažino, kad visam pastatui prikelti reikės daug didesnių investicijų.

„Šitas verslas nėra man pagrindinis, mano pagrindinė veikla yra skaitmeninė reklama ir e. komercija. Į NT aš investuoju, bet būtent šį pastatą įsigijau dėl noro kažką miestui gražaus padaryti ir taip prisidėti prie jo gerovės“ – 2021-ųjų gegužę teigė A. Valatka.

Daugiau apie „Dainos“ istoriją skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA