Gegužės 9-osios minėjimas praėjo be didesnių konfliktų | Kas vyksta Kaune

Gegužės 9-osios minėjimas praėjo be didesnių konfliktų

BNS / Jurgita Andriejauskaitė 2022/05/09 21:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sovietų Sąjungos pergalės Antrajame pasauliniame kare minėjimai Lietuvoje pirmadienį praėjo gana taikiai, administracinio nusižengimo protokolai surašyti dviem asmenims.

„Visiškai ramiai praėjo, iš tiesų. Buvo aiškiai identifikuota, kur gali kilti konfliktai, ten buvo pareigūnai. Jei būtų nebudėję, konfliktų ir kitų provokacijų būtų buvę, bet budėjo, įsikišo ir užkardė konfliktus”, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Jo teigimu, rimtų incidentų nebuvo fiksuota. Policijos akiratyje atsidūrė tik keli asmenys.

Kaip anksčiau pranešta, buvo sulaikytas prorusiškas aktyvistas Laurynas Ragelskis. Pastarasis apsižodžiavo su palaikymą Ukrainai atėjusiu pareikšti humoristu Olegu Šurajevu, kilo konfliktas. L. Ragelskis nepaisė pareigūnų nurodymų.

„L. Ragelskiui surašyti administraciniai protokolai už susirinkimų įstatymo pažeidimą ir teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą. Baudą skiria teismas”, – teigė R. Matonis. Surašius protokolą L. Ragelskis buvo paleistas.

Dar vienas neblaivus asmuo kapinių prieigose įžeidinėjo pareigūnus, jis buvo nuvežtas į nakvynės namus. Jam surašytas administracinis protokolas dėl pareigūnų reikalavimų nevykdymo.

„Dar vienas asmuo parašė pareiškimą, kad jį įžeidė. Bus vertinama medžiaga dėl neapykantos kurstymo“, – sakė policijos atstovas.

Užfiksuota ir nedidelių incidentų, kuriems suvaldyti pakako pareigūnų įspėjimų.

Kaune vienas asmuo pasirodė su Georgijaus juostele. Ją įsisegęs vienas vyras prie memorialo atėjo ir Klaipėdoje, bet juostelę paslėpė po striuke.

Pasipiktinimą ir apsižodžiavimą Klaipėdoje sukėlė ir dviejų vyrų, dėvėjusių palaidines su Ukrainos vėliavomis ir užrašais „Aš palaikau Ukrainą“, pasirodymas ties memorialu, tačiau muštynių išvengta.

Pasak R. Matonio, bandymų apsistumdyti, apsižodžiuoti buvo ir daugiau, tačiau pareigūnams įsikišus incidentai neišsiplėtojo ir nepasibaigė ikiteisminiais tyrimais.

Prasidėjus Rusijos invazijai Ukrainoje, Lietuvoje buvo uždrausta viešai naudoti Georgijaus juosteles – populiarų ženklą tarp mininčiųjų Pergalės dieną karių kapinėse ar prie Raudonajai armijai skirtų atminimo ženklų.

Pergalės prieš nacistinę Vokietiją dienos, kaip ją vadina Rusija, minėjimas Lietuvoje kelia papildomą įtampą, nes po karo šalis liko okupuota Sovietų Sąjungos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA