Legendinis kino teatras „Daina“ atvers duris: Kaune prasideda pasaulio muzikos festivalis | Kas vyksta Kaune

Legendinis kino teatras „Daina“ atvers duris: Kaune prasideda pasaulio muzikos festivalis

„Gera Muzika Gyvai“ gegužės – rugsėjo mėnesiais Kauno miesto ir rajono gyventojus bei svečius kviečia į vieną spalvingiausių muzikinių renginių Kaunas 2022 programoje. Visoje Lietuvoje vyksiantį festivalį, kuriame pasirodys 12 atlikėjų iš 5 žemynų, Kauno legendinėje vietoje – kino teatre „Daina”, atidarys ukrainiečių duetas „Balaklava Blues”.

Keturis mėnesius truksiantis festivalis klausytojus pakvies į 15 koncertų Kauno mieste ir rajone, kurių dalis bus nemokami. „Pasaulis skamba“ scenoje skambės pati įvairiausia, žanrų ribas peržengianti, muzika, vieni atlikėjai kvies į vidinę kelionę, kiti – linksmintis ir šėlti, tad kiekvienas, net išrankiausias klausytojas, atras sau artimą skambesį, rašoma „GM Gyvai“ pranešime žiniasklaidai.

„Džiaugiamės galėdami prisidėti prie Kauno – Europos kultūros sostinės 2022 programos ir ne tik miesto, bet ir rajono gyventojams pasiūlyti apsilankyti išskirtiniuose pasaulio muzikos koncertuose. Ši muzika leidžia iš arčiau susipažinti su įvairiomis tradicijomis, skatina tarpkultūrinį dialogą bei ugdo toleranciją, kviečia atrasti bendrystę, taip pat padeda mums patiems suprasti ir giliau pažinti savas tradicijas“, – pasakoja „GM Gyvai“ įkūrėjas Žilvinas Švarplys, pasaulio muzikos koncertus Lietuvoje organizuojantis jau daugiau nei 16 metų.

„GM Gyvai” savo klausytojus nuolat lepina naujais atradimais, tad dauguma festivalio atlikėjų Lietuvoje pasirodys pirmą kartą, tačiau yra tokių, kuriuos publika jau pažino ir pamilo.

Festivalio scenoje sutiksime tiek jaunus, bet tarptautinį pripažinimą jau spėjusius pelnyti kolektyvus, tiek muzikinės scenos senbuvius. Šalia 12 užsienio atlikėjų festivalio scenoje pasirodys ir dvi grupės iš Lietuvos.

Kino teatras „Daina“ atvers duris vieninteliam koncertui

Gegužės 10 d. ukrainiečiai „Balaklava Blues“ festivalį Kaune atidarys istoriniame kino teatre „Daina“. Pirmasis modernistinės architektūros kino teatras, statytas specialiai garsiniams filmams rodyti, atsidarė 1936 m. Jame kino filmus kauniečiai žiūrėdavo tarpukariu ir sovietmečiu, o nepriklausomybės laikotarpiu kelis dešimtmečius stovėjęs apleistas, šis saugomas modernizmo architektūros paminklas atgyja: kuriama multifunkcinė kultūros erdvė kinui, teatrui, muzikai ar dailei.

Tai išskirtinė proga žvilgtelėti, kaip keičiasi rekonstruojamos buvusio kino teatro erdvės ir pajausti modernizmo dvasią. Ši vieta pasirinkta neatsitiktinai – pasaulio muzika gimė tradicijų ir modernizmo sankirtoje, laviruojant tarp gilių folklorinių tradicijų ir šiuolaikinio pasaulio masinės kultūros.

Kino teatras „Daina“ / R. Tenio nuotr.

„Balaklava Blues“ – išgyventa muzika

Duetą sukūrę Markas ir Marička Marczyk susitiko ir įsimylėjo Maidano metu, o jų muzika persmelkta ne tik 2014 m. revoliucijos dvasios – tai šiuolaikinio žmogaus, kilusio iš karais ir sunkiais išgyvenimais paženklintos šalies, išpažintis bei skausmingų patirčių ir jų priėmimo refleksija, leidžianti toliau kvėpuoti ir būti dėkingiems gyvenimui. Šis brandus išgyventos patirties priėmimas, tapęs „Balaklavos Blues“ savasties dalimi, jungiamas su laisve, modernybe, džiaugsmu, „čia ir dabar“ akimirka.

„Mūsų tradicinė muzika perteikia mūsų karo tragedijos patirtį nusidriekusią per tūkstančius metų. Mes piešiame garsais ant mūsų istorijos, mūsų kolektyvinės patirties bei bandome tai paversti stiprybės ir vieningumo šaltiniu kitiems“, – pasakoja pagrindinė vokalistė ir muzikologė M. Marczyk, praleidusi daugiau nei 20 metų keliaudama po Ukrainos kaimus ir besimokydama tradicinės ukrainiečių polifonijos.

„Balaklava Blues“ duetas eksperimentuoja jungdami Ukrainiečių liaudies dainų polifoniją ir įvairias etninės muzikos tradicijas su elektronine šokių muzika, trap, dub step bei kitais stiliais, o jų išgyventos karo patirtys susijungia su savitu Ukrainos lygumų bliuzo pajautimu, kuris sprogstančia jėga išsiskleidžia šimtmečių senumo melodijose ir gyvų balsų akorduose.

Revoliucijos dvasia persmelkta ne tik grupės kūryba, tačiau ir pavadinimas (balaklava – galvos dangalas, dengiantis visą galvą, išskyrus akis): „Jūs žinote posakį, jog akys yra sielos veidrodis? Balaklavos dengia veidą, bet atidengia sielą. Ar mes esame fronto linijoje, ar namuose, ar ant scenos – balaklavų niekada iš tiesų nenusiimame. Jūs galite jų vizualiai nematyti, bet tai yra mūsų bliuzas, nematoma tatuiruotė išgraviruota ant mūsų veidų visam laikui“, – pasakoja dueto narys M. Marczyk.

Festivalio programa čia. Nuo kiekvieno įsigyto bilieto į „Balaklava Blues“ koncertą 5 Eur bus skirti humanitarinei pagalbai Ukrainoje. Pateikus dokumentą ukrainiečiai į koncertą įleidžiami nemokamai. Koncertai Kaune yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA