Šeimos mėnuo Kaune: kviečia įsitraukti į nemokamas sveikatingumo veiklas | Kas vyksta Kaune

Šeimos mėnuo Kaune: kviečia įsitraukti į nemokamas sveikatingumo veiklas

Partnerio turinys 2022/05/04 16:16

Gegužės 15 dieną pasaulyje minimos Tarptautinės šeimos dienos proga, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras gegužę ir birželį mieste skelbia šeimos mėnesiais. Būsimieji ir esami tėveliai bei jų vaikai kviečiami įsitraukti į nemokamas sveikatingumo veiklas, kurių metu bus edukuojama fizinės ir emocinės sveikatos, mitybos bei kitomis šiandien itin aktualiomis temomis.

„Laiminga šeima, visų pirma, yra sveika ir darni šeima. Dėl šios priežasties, artėjant Tarptautinei šeimos dienai, norime atkreipti dėmesį į fizinės ir emocinės visų šeimos narių sveikatos puoselėjimo svarbą. Du mėnesius būsimus, esamus tėvelius bei jų vaikus kviesime įsitraukti į jiems aktualias sveikatingumo veiklas. Nuo psichologo konsultacijų iki sveikos ir subalansuotos mitybos mokymų nėščiosioms“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Į psichologo konsultacijas – individualiai ar su šeima

Esant poreikiui, visi kauniečiai tėvai bei jų vaikai nuolat kviečiami pasinaudoti galimybe nemokamai pasikonsultuoti su psichologu. Psichologo konsultacijose galima dalyvauti individualiai arba su kitais šeimos nariais.

„Vis daugiau Kauno šeimų atranda tėvystės džiaugsmą ir patys sėkmingai ieško žinių apie tai, kaip užmegzti tvirtą santykį su vaiku, kaip elgtis iš pažiūros sunkiai kontroliuojamose situacijose ir sprendžia kitus vaikų auklėjimo klausimus. Visgi, dar nemažai tėvų jaučiasi pasimetę, nežino kam vaikui reikalingos ribos ir disciplina, kaip ugdyti vaiko socialinius įgūdžius ar koks vaiko elgesys gali būti toleruojamas, o koks reikalauja tam tikro įsikišimo“, – sako G. Kuzmarskienė.

Be to, biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo ir stebėsenos skyriaus vedėja Lina Krapavickienė atkreipia dėmesį, jog kiekvieno vaiko ir šeimos situacija – skirtinga.

„Kiekviena situacija reikalauja vis kitokio sprendimo, tad individuali ar šeimos psichologinė konsultacija gali tapti saugia erdve ieškoti atsakymų į visus šiuos klausimus“, – sako L. Krapavickienė.

Kiekvienam iš tėvų, ar vaikui, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure suteikiamos šešios individualios ar grupinės psichologo konsultacijos nemokamai. Jos gali vykti gyvai arba nuotoliniu būdu. Esant poreikiui – anonimiškai ir konfidencialiai.

Registraciją ir informaciją galite rasti čia: https://bit.ly/3w42ZfL.

Psichologų kabinetas / Organizatorių nuotr.

Savitarpio pagalbos grupės tėvams

Individualių psichologo konsultacijų metu išsprendus asmeniškai kilusius klausimus pastebima, jog daugelio tėvų patirtys panašios, o jų sprendimo būdais pasidalinti naudinga ir su kitomis šeimomis.

Dėl šios priežasties, šių metų gegužės mėnesį Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras pradeda įgyvendinti tėvelių savitarpio pagalbos grupių užsiėmimus bei psichoedukacinius, teorinius-praktinius grupinius užsiėmimus.

Jų metu aptariamos vaikų auklėjimo, santykių, šeimos bei darbo ir kitų gyvenimo sričių suderinamumo temos.

Registraciją ir informaciją galite rasti čia: https://bit.ly/3w42ZfL.

Tėvystės įgūdžių programa

Nuo birželio mėnesio pradėsime registraciją į naujai renkamą tėvelių grupę „Neįtikėtinų metų bazinė programa ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvams“ (angl. Incredible Years Preschool Basic Parent Program), kuri yra skirta tėvams, įtėviams ir globėjams, auginantiems 3–6 m. amžiaus vaikus.

Programos metu tėvai sužinos kaip stiprinti ryšį su vaiku, geriau suprasti vaiko elgesį, elgesio sunkumų priežastis, įsigilinti ir taikyti veiksmingus elgesio valdymo būdus, išmokti nustatyti ribas, taisykles ir sėkmingai naudoti paskatinimų sistemą, padėti vaikui išmokti valdyti emocijas, kurti pozityvius santykius su kitais.

Taip pat tobulinant tėvystės įgūdžius labiau pasitikėti savimi, suteikti savo vaikui pagalbą ir leisti jam jaustis geriau. Programa išdėstyta mažais žingsneliais ir trunka 18 kassavaitinių susitikimų.

Naujai surinktos tėvelių grupės užsiėmimai prasidės šių metų rudenį. Daugiau apie programą galite skaityti čia: https://neitiketini-metai.lt/.

Vaikų treniruotės / Organizatorių nuotr.

„Kauno projekcijos“ – filmų peržiūros ir jų aptarimai

Taip pat gegužės ir birželio mėnesiais Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia įsitraukti ir į antruosius metus organizuojamus „Kauno projekcijų“ renginius. Jų metu kauniečiai gali stebėti kruopščiai atrinktus, įtraukiančius ir susimąstyti verčiančius filmus, o vėliau juos bendrų diskusijų metu aptarti su psichologais.

Šiemet „Kauno projekcijos“ skiriamos šeimos santykių temoms. Tarp jų – tėvystės baimėms, tarpusavio santykių su antrąja puse, vaikais, paaugliais iššūkiams. Išsamią informaciją apie organizuojamas filmo peržiūras ir diskusijas rasite ČIA.

Kauniečiai turės galimybę nemokamai peržiūrėti filmą „Kvėpavimas į marmurą“ (2018), kuris skatins diskutuoti vaikų bei tėvų santykių temomis ir aptarti psichologinės būsenos svarbą, bandant sukurti tvarų tėvų ir vaikų tarpusavio ryšį. Filmo siužetas suksis apie vaikų globą, skirtingas aplinkybes, kuriomis tampama tėvais, vaiko ir mamos psichologinę būseną. Filmas bus prieinamas nuotoliniu būdu gegužės 5-19 d., o filmo aptarimas planuojamas gegužės 19 d. 19 val. platformoje „Zoom“. Registracija į peržiūrą ir diskusiją ČIA.

Kiek vėliau „Kauno projekcijų“ programą tęs sukrečiantis filmas „Gražus sūnus“ (2018), kviesiantis analizuoti tai, kaip įsisenėjusios praeities nuoskaudos, nepasverti žodžiai ar neišspręstos santykių problemos gali paveikti santykius bei asmenybių raidą ateityje. Filme bus kalbama apie narkotikų priklausomybę per tėvo ir sūnaus santykius, jų praeities nuoskaudas, nesusikalbėjimą. Filmas bus prieinamas nuotoliniu būdu gegužės 19 – birželio 2 d., o filmo aptarimas numatomas birželio 2 d. 19 val. platformoje „Zoom“. Užsiregistruoti į peržiūrą bei diskusiją galima spustelėjus ČIA.

„Kauno projekcijų“ vasaros programą užvers filmas „Fantastiška moteris“ (2017), įkvėpsiantis žiūrovus, o ypač – jaunus kauniečius, niekada nesustoti ieškoti atsakymų į vidinius išgyvenimus ar neraminančius klausimus. Filmo siužete kuriamas stiprus tapatybės paieškų portretas, tyrinėjantis žmogaus drąsą ir ryžtą, pasitikėjimą savimi. Filmo peržiūra bei diskusija planuojama birželio 16 d. (vieta ir laikas bus patikslintas). Užsiregistruoti galima spustelėjus ČIA.

Savitarpio pagalbos grupės jaunimui

Tuo tarpu miesto jaunuolius, susidūrusius su psichologiniais ar emociniais iššūkiais, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia prisijungti prie savitarpio pagalbos grupių veiklų. Tai efektyvus būdas įveikti psichologines krizes, spręsti tarpasmeninių santykių problemas bei keisti susiformavusias negatyvias nuostatas.

„Savitarpio pagalbos grupės skirtos suprasti savo jausmus, sulaukti palaikymo ir paramos, suvokti, jog skirtingi žmonės turi panašius jausmus ir pasimokyti, kaip įveikti kilusius sunkumus“, – teigia Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė.

Užsiėmimai paaugliams ir jaunuoliams nuo 16 iki 29 metų organizuojami kiekvieną antradienį, 18 val. adresu Perkūno al. 3A (212A auditorijoje). Viso įvyks 10 susitikimų, kurie yra nemokami, tačiau būtina registracija užpildžius formą, esančią ČIA.

Dėmesys širdies ligų ir diabeto prevencijai – nuo mažens

Pristatydami šeimos sveikatai svarbias temas, visuomenės sveikatos specialistai pažymi, jog nepriklausomai nuo amžiaus, viena aktualiausių sveikatos temų šiandieniniame pasaulyje yra širdies bei kraujagyslių sistemos ligų ir cukrinio diabeto prevencija.  Tai svarbu – nuo mažų dienų. Dėl šios priežasties, viena iš veiklų, kurioje gegužės ir birželio mėnesiais kviečiamos dalyvauti šeimos, yra prevencinė programa „Raktas į sveiką širdį“. Net ir jauni tėvai turi pradėti rūpintis savo širdies sveikata jaunystėje, o turėdami tinkamas žinias ir įgūdžius, juos gali tinkamai perduoti ir savo vaikams.

Be abejo, programoje gali dalyvauti visi asmenys, nepriklausomai nuo šeimyninės padėties ar amžiaus. Programoje kviečiami dalyvauti visi asmenys nuo 18 metų. Kiekvienam dalyviui skiriami keturi nuotoliniai susitikimai su gydytoju, psichologu, kineziterapeutu bei dietologu. Taip pat – dietologo asmeninė kontaktinė konsultacija.

Užsiregistruoti galima spustelėjus ČIA.

Paskaitos ir mokymai

Gegužės mėnesį visuomenės sveikatos biuras planuoja ir keletą atskirų, kiekvienam gyventojui aktualių mokymų.

Bendradarbiaudamas su VšĮ Pirmosios medicinos pagalbos mokymo centru „Irta“, gegužės 13 dieną Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, adresu Vaidoto g. 115, Kaunas, planuoja pirmosios pagalbos mokymus, skirtus ne specialistams, o paprastiems kauniečiams. Galima rinktis iš dviejų laikų – nuo 10 val. arba nuo 13 val. 30 min. Vietų skaičius ribotas, registruotis galima tel. +370 682 80727.

Tuo tarpu gegužės 14 dieną nuo 10 val., visi kauniečiai gali dalyvauti nuotolinėje paskaitoje, skirtoje burnos higienos temai – „Ar tikrai Tu viską žinai apie burnos higieną?“. Registruotis į šią paskaitą taip pat galima tel. +370 682 80727.

Mitybos užsiėmimai / Organizatorių nuotr.

Mityba nėštumo ir žindymo metu

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras įsitraukti į šeimai skirtus sveikatingumo užsiėmimus kvies ir nėščiąsias. Šeimos mėnesio metu organizuojami mitybos kursai, kuriuose bus kalbama apie nėščiųjų ir žindančių moterų mitybą.

„Šiais moters gyvenimo tarpsniais ypač padidėja maistinių medžiagų poreikis, gali atsirasti iki tol nepatirtų sveikatos iššūkių, kuriuos galima įveikti laikantis sveikos mitybos rekomendacijų. Dėl šios priežasties nėščiąsias ir žindyves kviesime į specialiai joms skirtus nuotolinius sveikos mitybos mokymus, kuriuos ves gydytojas dietologas“, – sako biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo ir stebėsenos skyriaus vedėja L. Krapavickienė.

Taip pat dalyvės turės galimybę gauti individualią dietologo konsultaciją, kurios metu bus aptariami asmeniniai mitybos poreikiai.

Fizinis aktyvumas – nuo pirmųjų mėnesių

Galiausiai, atskiro dėmesio sulauks ir patys jauniausi kauniečiai. Nuo birželio 1 dienos prasideda naujasis kauniečių pamėgto projekto „Judėk sveikai“ sezonas, kurio tvarkaraštį papildys naujo tipo treniruotės. Tai – užsiėmimai nėščiosioms ir mažylius iki vienerių metų auginančioms mamoms.

„Tikime, kad pats geriausias įpročių formavimo būdas – tinkamas pavyzdys. Dėl šios priežasties, 2-3 kartus per savaitę kviesime sportuoti ne tik nėščiąsias, mamas su mažyliais, bet ir 5-12 metų amžiaus vaikus“, – sako L. Krapavickienė.

Nėščiosioms užsiėmimus ves kvalifikuotas kineziterapeutas, o jų metu bus atliekami nugaros, rankų, kojų raumenis stiprinantys pratimai. Tuo tarpu treniruotėse su mažyliais, treneris skatins mamas ne tik padidinti surenkamų žingsnių kiekį, bet ir panaudoti mažylių vėžimėlį kaip treniruotės inventorių. Na o 5-12 metų amžiaus vaikų treniruotėse treneriai kvies judėti žaidžiant žaidimus ir judant pagal gatvės šokių ritmus.

Daugiau informacijos bei registracija į pasirinktas veiklas – internetinėje svetainėje, adresu http://kaunovsb.lt/ ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Facebook“ paskyroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA