Kaune iškeltas keturių komunarų sušaudymo vietą žymėjęs akmuo | Kas vyksta Kaune

Kaune iškeltas keturių komunarų sušaudymo vietą žymėjęs akmuo papildyta

BNS, Kas vyksta Kaune 2022/05/04 15:39
R. Tenio nuotr.

Kaune trečiadienį iškeltas akmuo, žymėjęs keturių komunarų sušaudymo vietą. Akmuo su užrašu „Šioje vietoje 1926. XII fašistų buvo nužudyti įžymūs Lietuvos komunistų partijos veikėjai Karolis Požėla, Juozas Greifenbergeris, Kazys Giedrys, Rapolas Čarnas“ stovėjo K. Baršausko gatvėje.

Objektas iškeltas atsiradus galimybei prie jo privažiuoti aptarnaujančiam transportui. Kauno miesto savivaldybė anksčiau skelbė, kad to buvo neįmanoma padaryti dėl vykusių remonto darbų.

Minėti keturi komunistai buvo sušaudyti tuometinio Lietuvos prezidento Antano Smetonos nurodymu, apkaltinus juos perversmo rengimu.

Kaip pažymi savivaldybė, ant šio atminimo ženklo nebuvo vaizduojami sovietiniai simboliai, tačiau tiek teksto formuluotė, tiek pats faktas, jog ši vieta yra pažymėta atminimo ženklu, neatitiko šiuolaikinio požiūrio į istoriją.

„Man, kaip paveldosaugininkui, šis objektas yra įdomus kaip autentiškas komunizmo laikų artefaktas, todėl manau, kad jis galėtų būti eksponuojamas „Grūto parke“ ar kitame specializuotame muziejuje”, – teigė Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

„Kas vyksta Kaune” primena, kad kovo 26 dieną iš Aukštųjų Šančių kapinių iškelta ir Konstantino Bogdano „Kario“ skulptūra.

Istorikai taip pat peržiūri ir vertina tekstus bei simbolius ant sovietinių karo belaisvių palaidojimo vietas ženklinančių stelų. Tokių Kaune likę trys: Aleksote, Europos prospekte, taip pat šalia VI forto teritorijos ir Aukštųjų Šančių karių kapinėse.

Peržiūrėti ir demontuoti įvairiose vietose esančius sovietinius atminimo ženklus imta Rusijai pradėjus karą Ukrainoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA