Dar vienas rangovų ir Kauno savivaldybės ginčas teisme: sustojo Lampėdžio irklavimo bazės statybos | Kas vyksta Kaune

Dar vienas rangovų ir Kauno savivaldybės ginčas teisme: sustojo Lampėdžio irklavimo bazės statybos

BNS / Valdas Pryšmantas 2022/05/01 13:48
Asocoatyvi / R. Tenio nuotr.

Irklavimo bazės Lampėdžio ežere Kaune statybos sustojo konkurso laimėtojams įsivėlus į teisinį ginčą su Kauno savivaldybe. Nesutariama, kas pirmiau vienašališkai nutraukė sutartį – rangovai bando įrodyti, kad darbų atlikti neįmanoma dėl užsakovo klaidų ir konkurse įžvelgia korupcijos apraiškų savivaldybėje.

Kauno apygardos teismas BNS patvirtino, jog kovo 15-ąją gautas bendrovių „Statybų kodas“ ir „Hidrum“ ieškinys – juo reikalaujama pripažinti savivaldybės sprendimą nutraukti sutartį neteisėtu, o „Statybų kodas“ prašo priteisti 308 tūkst. eurų skolą už atliktus darbus. Ieškinyje nurodoma, kad savivaldybė sutartį nutraukė vasario 11-ąją, tačiau „Statybų kodas“ teigia tai padaręs anksčiau.

„Bendrovė pirma nutraukė sutartį, o po šio fakto Kauno savivaldybė pranešė, kad ji irgi vienašališkai nutraukia sutartį. Turime tai ginčyti kaip neteisėtą užsakovo veiksmą ir reikalaujame priteisti iš jo skolą. Kol kas tokie reikalavimai“, – BNS sakė bendrovei atstovaujanti „SPC legal“ teisininkė Eglė Aleksiejeva.

2020 metų birželį 3,2 mln. eurų vertės konkursą laimėjęs „Statybų kodo“ ir „Hidrum“ konsorciumas iki šių metų birželio turėjo užbaigti tarptautinius reikalavimus atitinkančios irklavimo trasos ir kitų inžinerinių statinių Lampėdžio ežere statybos darbus, bet konkurso laimėtojas spėjo tik išvalyti ežerą bei įrengti dalį infrastruktūros – apie 80 proc. planuotų darbų.

Rangovai sutartį vasarį savo iniciatyva nutraukė motyvuodama tuo, kad savivaldybės pateikto techninio projekto sąlygos kardinaliai skyrėsi nuo numatytų statybų leidime.

„Mes patys nutraukėme sutartį vienašališkai, dėl to, kad negalime vykdyti darbų, nes užsakovo pateikta dokumentacija neatitinka realybės ir mes negalime vykdyti darbų“, – Seimo Antikorupcijos komisijai šią savaitę liudijo E. Aleksiejeva.

Anot jos, ginčas kilo dėl teisėjų bokšteliui išduoto statybų leidimo, kuriame statinys įvardijamas kaip vieno aukšto, o savivaldybės pateiktame projekte tas pats statinys yra trijų aukštų. Pareikalavus aiškumo savivaldybė atsisakė projekto sąlygas keisti.

„Paaiškėjus šioms aplinkybėms užsakovas nesutiko keisti projekto, o pagal dokumentaciją projekto įvykdyti techniškai neįmanoma“, – teigė E. Aleksiejeva.

Kauno savivaldybė į BNS klausimus dėl šios situacijos neatsakė.

„Statybų kodo“ atstovai savivaldybės elgesyje įžvelgia korupcijos apraiškų – esą jos specialistai privalėjo žinoti techninio projekto ir leidimo neatitikimus, tačiau jie ištaisyti nebuvo, todėl jie kreipėsi į Seimo komisiją.

„Kad savivaldybė nežinojo, pagal kokį techninį projektą rengia viešąjį pirkimą, net negalima daryti tokių prielaidų – jie žinojo, ką teikia, jie žinojo, kuris projektas turi leidimą, kuris – ne. Į viešąjį pirkimą įdėjo triaukštį be statybos leidimo, tokį projektą, kokio norėjo, galbūt ir rangovą jam buvo numatę, kuris nekeltų klausimų. Gal jie tikėjosi, kad konkursą laimėjusi bendrovė klausimų nekels, bet mes net nesiruošiame jo statyti ir rizikuoti įstatymų pažeidimu“, – kalbėjo E. Aleksiejeva.

Jos manymu, šiuo atveju buvo pažeistas viešųjų pirkimų skaidrumo principas.

„Žinodami, kad negali statyti statinio, skelbė konkursą ir naudojo to pirkimo vykdymui ir darbams viešąsias lėšas“, – sakė teisininkė.

Antikorupcijos komisija žada kviesti Kauno savivaldybės atstovus, iš kurių tikimasi išgirsti atsakymus į klausimus.

„Ši istorija yra pakankamai simptomatiška matant, kaip viskas vyksta, kitame posėdyje mums reikėtų rimtai pasikalbėti su savivaldybės darbuotojais. Gal jie gali paaiškinti, kaip tokios situacijos susidaro, kodėl šiam pirkimui buvo sudaryta atskira viešųjų pirkimų komisija“, – sakė komisijos narys Andrius Vyšniauskas.

Lampėdžio sporto bazės įrengimas dėl teisinių ginčų strigo ir anksčiau. 2020 metų balandį konkurse dalyvavusios, tačiau jo nelaimėjusios bendrovės „HSC Baltic“ prašymu buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, dėl to savivaldybė negalėjo pasirašyti sutarties su laimėtoju ir nespėjo iki numatyto termino panaudoti Vyriausybės šiam projektui skirtų 2 mln. eurų ir dėl to patyrė 375 tūkst. eurų žalos.

Lietuvos apeliacinis teismas balandžio 26 dieną nusprendė, kad bendrovė privalo šią žalą atlyginti.

Naujos irklavimo bazės statybos vyksta nuo 2019 metų. Anksčiau vietoj sporto mokyklos „Bangpūtys“ senojo pastato iškilo naujas, jo pirmajame aukšte įsikūrė mokyklos administracija, įrengta pirtis ir dušai bei sportininkų persirengimo kambariai, o antrajame – konferencijų ir dvi treniruočių salės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA