Seimas siekia įpareigoti restoranus vaišinti klientus nemokamu vandeniu | Kas vyksta Kaune

Seimas siekia įpareigoti restoranus vaišinti klientus nemokamu vandeniu

BNS 2022/04/30 18:53
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valdžia norėtų įpareigoti viešojo maitinimo įstaigas klientams duoti vandens iš čiaupo, jei jie to pageidauja – Seimas šią savaitę po svarstymo pritarė tokioms Geriamo vandens įstatymo pataisoms ir dėl jų apsispręs gegužę.

Pakeitimai numato, kad vanduo būtų įpiltas iš čiaupo, o ne iš butelių.

Per diskusijas Aplinkos apsaugos komitete buvo nutarta atsisakyti ankstesnio reikalavimo klientui duoti vandens iš čiaupo nemokamai – komiteto manymu, už jį galėtų būti imamas mokestis, kurį nustatytų pati įstaiga.

Konservatorius Kęstutis Masiulis įsitikinęs, kad tokius klausimus reikia spręsti ne įstatymais – verslas pats gali apsispręsti, kaip elgtis.

„Tikrai ne įstatymais reguliuojami tokie dalykai. Tada mes įstatymais sureguliuokime dar kitus dalykus, kurių restoranuose kartais paprašau. Sakau: žinau, pas jus labai didelės porcijos, atneškite antrą lėkštę, nes su žmona per pusę dalinsimės. Atneša. Irgi į įstatymą įrašyti gal reikia. Dar neretai, kai užsisakau tas dvi porcijas, nesuvalgau, sakau: supakuokite, kad namo parsineščiau. Supakuoja. Bet gal kur nors nesupakuoja. Gal reikėtų įstatymo?“ – Seime ironizavo K. Masiulis.

Tuo metu demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas pabrėžė, kad pakeitimai labai svarbūs alkoholio prevencijai.

„Galbūt viename ar kitame restorane nėra taip aktualu, kad vanduo būtų siūlomas nemokamas iš krano, gali būti ir apmokestintas, bet naktiniame klube tai ypač aktualu, ten to pasiūlymo dažnai žmonės nesulaukia ir kai daug šoka, daug juda, daug dehidratuoja, tai paskui kompensuojamas skysčių netekimas per alkoholį, todėl būtų labai gerai, kad naktiniuose klubuose tas vanduo iš krano būtų tiekiamas“, – Seime kalbėjo T. Tomilinas.

Jis, be kita ko, priminė, kad panašus reikalavimas yra Jungtinėje Karalystėje, kur norint gauti licenciją prekiauti alkoholiu, įmonės privalo nemokamai duoti vandens iš čiaupo klientų prašymu, jei tai pagrįstai įmanoma.

Anot T. Tomilino, Ispanijoje galioja taisyklė, kad tik už fasuotą vandenį maitinimo įstaiga gali imti mokestį, o už vandentiekio vandenį mokestį neimamas. Prancūzijoje restoranai privalo duoti nemokamo vandens kartu su maistu, o Čekijoje ir Italijoje – klientui to paprašius nemokamai arba už simbolinį aptarnavimo mokestį.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Gediminas Balnis BNS sakė, kad jau ir dabar daugelyje restoranų vos tik klientams atsisėdus prie staliuko arba jiems paprašius atnešama vandens, už kurį mokėti nereikia.

Tačiau jis pabrėžė, kad yra daug maitinimo įstaigų, kurioms yra „fiziškai nepatogu“ turėti nefasuotą vandenį: „Sporto arenose, oro uoste, autobusų stotyje yra labai nepatogu, prašymas atnešti vandens iš čiaupo techniškai sudaro kliuvinių“.

Be kita ko, G. Balnis tvirtino, kad maitinimo versle yra didelė konkurencija, todėl įmonės stengiasi įtikti klientams, kad jie ateitų ir kitą kartą.

Pataisas dėl restoranų įpareigojimo klientams duoti vandens iš čiaupo pateikė demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas. Tokį jis siūlymą grindė 2020 metų gruodį priimta Europos Parlamento ir Tarybos direktyva, pagal kurią turi būti gerinama prieiga prie geriamojo vandens.

Be to, direktyvoje rekomenduojama skatinti nemokamai arba už nedidelį mokestį siūlyti geriamąjį vandenį restoranų ir kavinių klientams.

Direktyvos nuostatos į nacionalinę teisę turi būti perkeltos iki 2023 metų sausio 12-osios.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA