G. Landsbergis: embargas Rusijos naftai ir dujoms Europos sąjungoje turi būti įvestas nedelsiant | Kas vyksta Kaune

G. Landsbergis: embargas Rusijos naftai ir dujoms Europos sąjungoje turi būti įvestas nedelsiant

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sankcijos Rusijai, susijusios su naftos ir dujų embargu, turi būti įvestos nedelsiant, teigia Lietuvos ir Ispanijos užsienio reikalų ministrai.

Apie tai po susitikimo Užsienio reikalų ministerijoje Vilniuje per spaudos konferenciją kalbėjo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir Lietuvoje viešintis Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas (Chose Manuelis Albaresas).

„Jau keletą savaičių vyksta diskusija dėl poreikio paskelbti embargą Rusijos naftai ir dujoms. Čia mūsų nuomonė, tiek Lietuvos, tiek Ispanijos pozicijos, sutampa, kad tai turi būti padaryta nedelsiant“, – sakė Gabrielius Landsbergis.

„Mes abu sutinkame, kad turime palaikyti spaudimą Rusijai, tarptautinės bendruomenės įvestos sankcijos jau turi įtakos Rusijos ekonomikai“, – teigė Ispanijos užsienio reikalų ministras.

Paklaustas, ar tiki, jog Europos Sąjunga artimiausiu metu priims sankcijas dėl Rusijos naftos, Ispanijos ministras teigė, jog Ispanija jas ketina palaikyti.

„Žinoma, mes palaikysime, taip, kaip ir iki šiol palaikėme, naują sankcijų paketą, nes mes norime padaryti viską, kas įmanoma, siekiant sumažinti Rusijos karines pastangas šiame neteisingame kare Ukrainoje“, – teigė J. M. Albaresas.

„Bet mes suprantame, kad ne visos valstybės turi vienodą pažeidžiamumą, vienodus ryšius su Rusija, ir mes taip pat labai norime išlaikyti vienybę Europos Sąjungoje“, – pridūrė jis.

Rusijai sustabdžius dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai, Ispanijos diplomatijos vadovas akcentavo, kad Ispanija laikosi bendros Europos Sąjungos pozicijos, jog „dujų, kaip politinio ginklo, naudojimas yra visiškai nepriimtinas“. Anot jo, tokius Rusijos veiksmus galima prilyginti kone karinei atakai.

„Tai taip pat yra būdas smogti, grasinti valstybėms, kaip tai daroma veikiant karinėms pajėgoms. Tam reikia europinio atsako. Aš visiškai sutinku su savo draugu Gabrieliumi – turime palaikyti vienybę. Tai – geriausia gynyba, kuria galime paremti Ukrainą ir apginti Europos Sąjungą, europines vertybes“, – sakė J. M. Albaresas.

Pasak jo, Europa turėtų greičiau stiprinti dujotiekių jungtis tarp valstybių, kad būtų galima išnaudoti suskystintų dujų tiekimo pajėgumus. Pasak jo, tai įgyvendinus, Ispanija suskystintomis dujomis galėtų aprūpinti „beveik pusę Europos Sąjungos“.

„Jei užbaigsime jungtis, mes galėsime padėti kitoms šalims, o kitos šalys – padėti mums. Turime išvengti šių spąstų“, – kalbėjo jis.

Savo ruožtu G. Landsbergis kalbėjo, jog minėtu sprendimu ir toliau siekia „didinti įtampą Europos vienybei ir solidarumui“, bei siekia parodyti, kad taip gali bausti atskiras valstybes už jų poziciją.

„Manau, turime išlaikyti šį testą. Tai reiškia, kad turime parodyti vienybę ir stiprybę labai aiškiai pasakant Putinui, kad ši vienybė negali būti palaužta“, – kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Jis priminė Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) įspėjimą dujų importuotojams, jog atsiskaitymai už rusiškas dujas rubliais, kaip reikalauja Kremlius, pažeistų sankcijas.

G. Landsbergio teigimu, taip siekiama, kad „nė viena valstybė nerastų „patogesnio būdo derėtis su Rusija dvišaliu pagrindu“, o europinis atsakas, įskaitant rengiamą šeštąjį sankcijų paketą Rusijai, būtų vieningas.

„Suprantu, kad mes greičiausiai matysime nutraukimo palaipsniui mechanizmą, tai nebus staigus nutraukimas. Bet, vėlgi, šis mechanizmas parodys rinkoms, kad Europa rimtai kalba apie šeštąjį sankcijų paketą“ – tvirtino ministras.

Anot G. Landsbergio, per susitikimą su J. M. Albaresu daugiausiai dėmesio skirta dviem klausimams – pagalbai Ukrainai ir būtinybei stiprinti regiono bei viso NATO saugumą.

Ispanijoje birželį vyks NATO viršūnių susitikimas. Ispanijos diplomatijos vadovas pabrėžė, jog tai bus „kertinis momentas NATO gyvenime“. Jis taip pat dar kartą pabrėžė Ispanijos įsipareigojimus ginti Aljanso nares, įskaitant Baltijos valstybes.

„Ispanija yra visiškai įsipareigojusi ginti mūsų vertybes ir saugoti NATO rytinį flangą, dėl to aktyviai dalyvaujame Baltijos erdvės oro policijos operacijoje su aštuoniais F-18 naikintuvais, kurie dislokuoti Šiauliuose ir kuriuos aplankysiu šiandien“, – sakė J. M. Albaresas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA