Mirė savo veiklą Lietuvos labui paskyrusi teisininkė G. Narušienė | Kas vyksta Kaune

Mirė savo veiklą Lietuvos labui paskyrusi teisininkė G. Narušienė papildyta

BNS 2022/04/27 12:42
Regina Gytė Narušienė / Seimo kanceliarijos archyvo / O. Posaškovos nuotr.

Būdama 85-erių mirė teisininkė, buvusi Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) vadovė, mecenatė, visuomenininkė Regina Gytė Narušienė, pranešė Seimas.

„Netekome vienos garsiausių ir aktyviausių užsienio lietuvių. Nors iš Lietuvos pasitraukė dar būdama vaikas, p. Regina visur ir visada puoselėjo lietuviškumą ir lietuvių kalbą, būrė draugėn pasaulio lietuvius, o savo veiklą paskyrė Lietuvos labui“, – savo užuojautoje sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė užuojautoje taip pat pažymėjo, kad atkūrus nepriklausomybę Lietuvai ypač naudinga buvo R. G. Narušienės politinė, teisinė ir visuomeninė pagalba.

„Nuoširdžiai užjaučiu R. G. Narušienės šeimą, artimuosius, bendražygius ir visus pažinojusius šią puikią ir Lietuvai atsidavusią asmenybę“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Užuojautą pareiškė ir šalies vadovas Gitanas Nausėda.

Šalies vadovo teigimu, R. G. Narušienė, ilgus metus gyvendama Jungtinėse Valstijose ir nuolat palaikydama glaudžius ryšius su Lietuva, reikšmingai prisidėjo prie atstovavimo Lietuvos interesams ir lietuvybės puoselėjimo.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems, taip pat ir visai lietuvių diasporai – netekome ypatingos asmenybės, kuri nuolat ir nepailstamai su didžiule energija dirbo puoselėdama lietuvių tautos vertybes ir kultūrą. Net gyvendama už Atlanto, o po nepriklausomybės atkūrimo dažnai lankydamasi Lietuvoje, R. G. Narušienė sugebėjo išlaikyti atsidavimą savo Tėvynei ir šaknims. Ji taip pat pasižymėjo ryškiomis žmogiškosiomis savybėmis, negailėdama savo gerumo ir meilės aplinkiniams“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovo teigimu, dar 1990-aisiais, būdama Lietuvių laisvės forumo Vašingtone pirmininke, R. G. Narušienė atliko didelį darbą siekiant Lietuvos diplomatinio pripažinimo.

Pasak prezidento, per savo gyvenimą garsi teisininkė aktyviai užsiėmė ne tik visuomenine veikla, ji ryškiai pasižymėjo ir savo mecenatyste, rūpinosi parama Lietuvos kultūrai.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė reikšdama užuojautą teigė, jog ji vienijo jėgas siekiant Lietuvos narystės NATO.

„Anapilin iškeliavo iškili asmenybė, didelę gyvenimo dalį paskyrusi tautiškumui puoselėti, JAV ir viso pasaulio lietuviams telkti, kad stiprintų Lietuvą, garsintų gimtosios šalies vardą. Jos patriotiškumas, pasišventimas kilnioms idėjoms ir puikūs organizaciniai gebėjimai padėjo atgimstančiai Lietuvai atverti duris į tarptautinę bendruomenę, telkė ir vienijo jėgas siekiant narystės NATO. Dėl Reginos Gytės Narušienės mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą šeimai, artimiesiems ir visiems, kurie kartu kūrė modernią, atvirą ir saugią Lietuvą“, – pažymėjo premjerė.

1936 metų spalio 12 dieną Kaune gimusi R. G. Narušienė būdama vaikas prieš sovietų okupaciją su šeima pasitraukė į Vakarus. Pradinę mokyklą baigė Augsburge, Vokietijoje, gimnaziją – Čikagoje. JAV baigė politikos mokslus Ilinojaus universitete, įkūrė advokatų kontorą.

Nuo 1990 metų ji buvo aktyvi JAV lietuvių bendruomenės veikėja, 1995–2002 metais buvo Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos narė, 2006–2012 metais buvo Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė.

1998 metais R. G. Narušienei įteiktas Gedimino ordino Komandoro didysis kryžius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA