Kaip paruošti sodo namelį šiltajam sezonui? | Kas vyksta Kaune

Kaip paruošti sodo namelį šiltajam sezonui?

Organizatorių nuotr.

Vis sparčiau šylant orui ir artėjant pavasariškų iškylų metui, sodo namelių savininkai skuba patikrinti savo turtą po žiemos. Ne paslaptis, kad vos vienas kitas sodo namelis yra šildomas, tad žiemą sodai lieka tušti iki pat šiltesnių balandžio dienų. Tad jei iškylų sode sezoną ketinate atverti artimiausią šiltą savaitgalį, pravartu būtų apžvelgti namelio ir jo aplinkos būklę dar prieš susirenkant poilsiauti kartu su visa šeima. Keletas paprastų, tačiau labai svarbių žingsnių užtikrins komfortą ir malonų poilsį jūsų išpuoselėtoje ramybės oazėje.

dinimo sistemos apžiūra – ir komfortui, ir saugumui užtikrinti

Kone svarbiausias aspektas, kurį atšilus orams turėtų įvertinti kiekvienas sodo namelio šeimininkas – ortakių praeinamumas ir šildymo bei ventiliacijos įrenginių būklė. Patikrinkite, ar oras tinkamai kondicionuojamas, ar į patalpas nesklinda dulkės bei kiti nešvarumai. Nuvalykite ortakių ir kondicionierių angas drėgna šluoste, galite į pagalbą pasitelkti jūsų sveikatai ir gamtai draugišką valiklį.

Tokia priežiūra užtikrins, kad oras namelyje bus švarus ir gaivus. Taip pat derėtų kruopščiai apžiūrėti ir ortakių vidų. Ne paslaptis, kad čia dažnai įsikuria grybelis ir pelėsis, kuris gali lemti kvėpavimo takų sutrikimus bei kelti įvairias alergines reakcijas. Jei pastebėjote pilkų, žalsvų ar juodų dėmių ventiliacinėse angose ar vamzdžių prieigose, įsigykite specialių pelėsių naikinimo priemonių, kurios užkirs kelią jo plitimui.

Jei sodo namelyje esate įsirengę šildymo siurblį ar katilą, nepamirškite patikrinti ir jo būklės, įsitikinkite, kad viskas veikia sklandžiai ir nekelia jokios grėsmės jūsų turtui.

O štai sodo namelyje oro vėdinimo sistemos dar neturintiems ar vis atidėliojantiems jos įrengimą dėl įvairiausių priežasčių svarbu atminti, kad pavasaris yra kone pats palankiausias laikas tokiems darbams.

Mažesni lauko temperatūros svyravimai užtikrina tolygesnį vėdinimo sistemos darbo tempą, todėl net esant gedimams nesutrikdomas įprastas gyvenimo ritmas dėl nepakeliamo karščio. Įrengus vėdinimo sistemą sodo namelyje pastebimai pagerėja oro kokybė, nustatoma optimali patalpų drėgmė, todėl sumažėja alerginių reakcijų, dirginimo ir kitų nemalonių pojūčių.

Šilumos siurbliai bei oro kondicionavimo sistemos, savaime suprantama, yra nemaža ir ilgametė investicija, todėl pravartu gauti asmeninį pasiūlymą, kuriuo pasinaudoję galėsite atnaujinti savo sodo namelį ir užtikrinti jame sveikatai palankias sąlygas.

Sodo namelis / Organizatorių nuotr.

Kruopščiai įvertinkite lauko baldų būklę

Ruošiant sodo namelį šiltajam sezonui ne mažiau svarbu yra pasirūpinti ir lauko baldais. Jei laikote juos pačiame namelyje, sandėliuke ar pastoginėje, pirmiausia nuvalykite susikaupusias dulkes ir kitus nešvarumus. Įvertinkite pačių baldų būklę – ar tinkamai juda visos detalės, ar kėdės ir staliukai lengvai išsilanksto.

Užstrigusias detales galite sutepti universaliu tepalu – taip užtikrinsite jų ilgaamžiškumą ir patogesnį naudojimą. Jei baldus ruošiatės statyti terasoje, būtinai patikrinkite, ar jų kojos nebraižo grindų.

Nusidėvėję elementai dažnai palieka neestetiškas ir sunkiai pašalinamas žymes, todėl esant nusidėvėjimui ar iškritus apsauginėms detalėms galite pasirūpinti silikoninėmis ar kitos minkštos medžiagos baldų kojų apsaugomis. Savo ruožtu pastebėjus sulūžusį karkasą ar atraminę detalę tokį baldą verčiau pakeiskite nauju, taip sumažindami riziką susižeisti.

Lauko baldų pagalvėles ir apmušalus galite išplauti skalbimo mašinoje ar praskalauti aukšto slėgio plovimo įrenginiu, tačiau prieš imdamiesi šio darbo būtinai atsižvelkite į nurodymus ant etikečių. Plonesnių audinių aksesuarus galite išplauti rankomis prieš tai juos išmirkę švelniai muiluotame vandenyje. Taip pat nepamirškite patikrinti, ar šaltuoju sezonu neatsirado skylių, medžiagos išdilimo ar prairimo požymių. Susidėvėjusias detales pravartu susiūti, suklijuoti ar pakeisti naujomis – taip užtikrinsite saugų ir malonų poilsį sode.

Sodo technika pasirūpinkite dar iki sezono pradžios

Sodo namelis atrodys dailiai ir jaukiai tik jei šalia esanti aplinka bus sutvarkyta ir išpuoselėta. Būtent todėl pavasarį itin svarbu įvertinti turimos sodo technikos būklę. Šį darbą sumanu atlikti dar nesulaukus vešlios žolės ar itin šiltų dienų, tinkamų sėjai – pradėjus darbus ir netikėtai pastebėjus trūkumus gali tekti juos atidėti. Verčiau šios užduoties imtis jau pirmųjų apsilankymų sode metu, kad kitąsyk atvykdami kartu galėtumėte atsivežti ir reikiamų įrankių.

Apžiūrą pradėkite nuo mažiausių sodo ir daržo įrankių. Patikrinkite sekatorių, žirklių, rankinių kastuvėlių ir grėbliukų bei kitų žemės purenimo įrankių dalis, sutvirtinimo vietas. Jei pastebite rūdžių ar sunkiai judančių detalių, pasirūpinkite jų būkle ar įsigykite naujų įrankių, kurie užtikrins sklandų darbą ir nekels pavojaus susižeisti. Labai svarbu apžiūrėti ir kastuvus, semtuvus bei grėblius.

Įsitikinkite, kad jie tinkamai atlieka savo funkcijas ir nesukels nepatogumo net naudojant kasdien. Derėtų patikrinti ir žoliapjovių, vejapjovių bei trimerių būklę. Sutepkite judančias dalis specialiu tepalu, patikrinkite jungtis, pakeiskite valo ritę.

Patartina kruopščiai įvertinti nors ir patikimų, bet ilgamečių žoliapjovių, vejapjovių bei kitos technikos būklę. Gali būti, kad atėjo laikas atsinaujinti ir arsenalą papildyti inovatyviomis technologijomis. Pravartu pasidomėti ir žolės pjovimo robotais, kurie pasirūpins dailia veja be didelių pastangų.

Tik kruopščiai apžiūrėję visą sodo namelio aplinką ir svarbiausius elementus šiltąjį sezoną galėsite sutikti be rūpesčių, o visa šeima galės mėgautis iškylomis išpuoselėtame sode.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA