Įspėja, kad kieme deginamos atliekos gali pridaryti daug žalos | Kas vyksta Kaune

Įspėja, kad kieme deginamos atliekos gali pridaryti daug žalos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Būkite atsakingi: pramoninių ir buitinių atliekų deginti negalima, primena Aplinkos apsaugos departamentas. O tie, kurie savo kieme sugalvoja atsikratyti padangų likučiais, senais drabužiais, avalyne, baldais, langų rėmais, plastikiniais daiktais, atliekomis, apdorotomis laku, klijais, dažais, impregnuojamosiomis medžiagomis, kenkia ir aplinkai, ir savo bei kaimynų sveikatai.

Aplinkosaugininkai primena, kad kenksmingi ne tik dūmai – teršia ir likę pelenai. Pelenuose, likusiuose sudeginus draudžiamas atliekas, yra kenksmingų junginių. Taigi, pelenus išbarsčius, šie junginiai įsiskverbia į dirvožemį ir iš ten patenka į gruntinius vandenis, rašoma Aplinkos apsaugos departamento pranešime žiniasklaidai.

„Taigi, gyventojai, pavasarį vėl ėmęsi švarinti privačius namus, sodybas, sodus, turi žinoti, ką deginti galima ir ko ne, ir, žinoma, laikytis saugumo reikalavimų“, – sako AAD Pranešimų priėmimo tarnybos vyr. specialistas Leonas Zelvaras.

Sausos žolės, nendrių, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės augalinės kilmės liekanų (daržovių stiebai, lapai, virkščios, šaknys, piktžolės ir pan.), nukritusių lapų ar kitų nuokritų, nulūžusių ar nugenėtų šakų, sodininkystės, želdynų priežiūros liekanų ir kitokios medienos (išskyrus surinktos vykdant miškų ūkio veiklą) deginimo tvarką lauko sąlygomis ir draudimus, susijusius su šiuo deginimu, nustato Aplinkos apsaugos reikalavimai lauko sąlygomis deginant augalus ar jų dalis.

Sausą žolę, nendres, nukritusius lapus, šiaudus, laukininkystės, daržininkystės, augalinės kilmės liekanas lauko sąlygomis leidžiama deginti tik surinktas (sugrėbtas) į krūvas, kai nėra galimybių jų kompostuoti (arba kompostavimas gali sąlygoti augalų kenkėjų plitimą) ar kitaip panaudoti, ne arčiau kaip 30 metrų nuo statinių. Deginimas turi būti nuolat stebimas, jį baigus, smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu ir pan.

Draudžiama kartu (ar atskirai) su surinktais (sugrėbtais) augalais ar jų dalimis deginti bet kokias buitines, pramonines ir kitas atliekas, išskyrus atvejus, kai deginama mediena neapdorota jokiomis cheminėmis medžiagomis (dažais, lakais, klijais, impregnuojančiomis medžiagomis ir t. t.).

Sumedėjusių augalų dalis (stiebus, šakas, šaknis ir kt.) ar gaminius, pagamintus iš šių dalių, nenaudojant aukščiau nurodytų cheminių medžiagų, lauko sąlygomis leidžiama sudeginti tik tada, kai nėra galimybių jas panaudoti ūkio reikmėms (šilumos energijai gauti kurą deginančiuose įrenginiuose, mulčiaus gamybai ir kt.) arba tai būtų nuostolinga.

Draudžiama surinktus (sugrėbtus) augalus, jų dalis ar krūvas deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 50 metrų nuo miško, aukštapelkės ar durpingos vietos, taip pat miestuose ir miesteliuose (išskyrus laužų kūrenimą, laužų kūrenimui nustatytose vietose).

Atliekų turėtojai komunalines atliekas (pvz., buityje, įmonėse, sodo bendrijose, ūkiuose ir kitur susidariusias) privalo rūšiuoti jų susidarymo vietoje savivaldybės atliekų tvarkymo taisyklėse nustatyta tvarka ir naudotis savivaldybės organizuojamomis komunalinių atliekų tvarkymo sistemomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA