Prezidento patarėjas: merai turi būti ne kaspinų kirpėjai, o įtakingi pareigūnai | Kas vyksta Kaune

Prezidento patarėjas: merai turi būti ne kaspinų kirpėjai, o įtakingi pareigūnai

BNS 2022/04/21 15:54
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda sveikina Seimo ketvirtadienį priimtas kelias Konstitucijos pataisas, tačiau ragina priimti tokius tolesnius įstatymų pakeitimus, jog merai būtų „ne kaspinų kirpėjai“, o įtakingi pareigūnai, sako šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis.

„Prezidentas sveikina ir palaiko visas šiandien priimtas Konstitucijos pataisas“, – žurnalistams sakė P. Mačiulis.

Seimas ketvirtadienį įteisino tiesioginius merų rinkimus, sumažino amžiaus cenzą kandidatams į parlamentą iki 21 metų ir atvėrė kelią per apkaltą iš prezidento pareigų nušalintam Rolandui Paksui grįžti į Lietuvos politiką.

„Rimti, įtakingi pareigūnai“

Anot patarėjo, G. Nausėda visada pasisakė už tai, jog merai turi būti renkami tiesiogiai, nes to nori patys Lietuvos gyventojai.

Vis dėlto, nepaisant Konstitucijos pataisų, Seimas dar turės priimti Vietos savivaldos įstatymo pakeitimus, kur būtų nustatyti nauji merų įgaliojimai.

„Taip pat prezidentas sakė, kad merai turi būti ne formalūs kaspinų kirpėjai, o tai turi būti rimti, įtakingi ir turintys juridinę galią pareigūnai, todėl reikia keisti Savivaldos įstatymą tam, kad merai tokie ir būtų. To lygiai taip pat nori Lietuvos žmonės“, – teigė P. Mačiulis.

Jis sakė turintis indikacijų, jog Seime „artėjama prie kompromisinio varianto“.

Priimti visus įstatymų pakeitimus būtina iki rugsėjo, kol neprasidėjo kitąmet vyksiančių savivaldos rinkimų politinė kampanija.

Tiesioginiai merų rinkimai Lietuvoje vyko nuo 2015 metų, tačiau Konstitucinis Teismas pernai balandį paskelbė, kad jie neteisėti nepakeitus Konstitucijos. Joje numatyti tik savivaldybių tarybų rinkimai.

Be kita ko, anot P. Mačiulio, prezidentas ragina Vyriausybę išspręsti savivaldybių stiprinimo klausimus, suteikiant joms daugiau galimybių skolintis.

„Simbolinis gestas“

Patarėjo teigimu, šalies vadovas palaiko ir jaunimo inicijuotas Konstitucijos pataisas, kurios leidžia į Seimą kandidatuoti jau nuo 21 metų amžiaus.

„Prezidento nuomone svarbu, kad kai prašome būti labiau atsakingiems, reikia suteikti ir daugiau galimybių. Šitas, gal ir simbolinis gestas, leidžia dalyvauti, kandidatuoti į Seimo rinkimus, parodo, kad Lietuva pasitiki jaunimu“, – sakė P. Mačiulis.

Jis teigė, kad negalintis pasakyti, ar tai duos „realių pokyčių“.

„Ar Seime atsiras daugiau jaunimo? Parodys laikas. Mano asmenine nuomone, didelio pokyčio nebus. Tai simbolinis gestas, kuris parodo, kad jaunimas turi galimybes“, – kalbėjo patarėjas.

Priimdamas pataisas, kurios atvėrė kelią eksprezidentui R. Paksui po apkaltos sugrįžti į politinį gyvenimą, anot prezidento, Seimas atliepė Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimus. Toks sprendimas šalies vadovo teigimu yra teisingas.

Ketvirtadienį taip pat Seimui planuojama pateikti siūlymą pagrindiniame šalies įstatyme žodį „invalidumas“ pakeisti į neįgalumas. P. Mačiulis teigė, kad šiuos pokyčius šalies vadovas taip pat palaiko.

„Žodis „invalidas“ neatitinka šių dienų realijų“, – sakė G. Nausėdos patarėjas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA