Lietuvos danguje pasirodė neįprastas reiškinys: atrodė tarsi skristų ateivių erdvėlaiviai | Kas vyksta Kaune

Lietuvos danguje pasirodė neįprastas reiškinys: atrodė tarsi skristų ateivių erdvėlaiviai

DELFI, Kas vyksta Kaune 2022/04/21 08:20
J. Juškevičienės / „Orai ir klimatas Lietuvoje“ „Facebook“ nuotr.

Antradienį Šiaurės ir Vakarų Lietuvos gyventojai danguje galėjo pastebėti neįprastus reiškinius – iš pirmo žvilgsnio jie priminė ateivių erdvėlaivius. Specialistai paaiškino, kas tai, ir kada toks reiškinys susidaro. Pasirodo, kad kartais šios „lėkštės“ net gali turėti skirtingus atspalvius.

„Oho. Jūs tik pažiūrėkit ką pietinio ciklono kaimynystė atnešė į mūsų šalį. Apie tokius debesis šiandien plaukė pranešimai iš Šiaurės ir Vakarų Lietuvos. Tai – lenticularis (lęšiškieji) debesys. Jie visada būna įdomūs (ypač darant timelapse filmukus), tačiau šie yra trigubai oho. Tarsi tokie debesų erdvėlaiviai būtų atvilkti tiesiai nuo kalnų“, – antradienį rašė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Kaip pažymi specialistai, tokių įspūdingų šio tipo debesų Lietuvoje galima pamatyti itin retai.

„Tokio išraiškingumo, kaip šiandien, lenticularis yra ganėtinai reti mūsų kraštuose, tačiau bendrai imant šios rūšies debesys, tik mažiau išraiškingi, tokiu metų laiku (antra kalendorinio pavasario pusė) bent kartą-du visada pasitaiko“, – rašoma socialinio tinklo „Facebook” įraše.

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai paaiškina, kad lęšiškieji debesys yra debesų rūšis, sudaryta iš daugiau ar mažiau izoliuotų lęšio formos elementų.

„Šių elementų kontūrai yra aiškūs, neretai dėl irizacijos įgaunantys rausvą ar žalsvą atspalvį. Dažniausiai formuojasi kalnuotose teritorijose banginių procesų metu (kaip dabar buvo Lietuvoje). Šiuo atveju debesis būdamas dinaminėje būsenoje gali ilgą laiką išlikti toje pačioje vietoje (žemės paviršiaus atžvilgiu). Kalnuose susiformavę lenticularis debesys gali būti pernešami ir toliau nuo kalnuotų teritorijų“, – komentavo jie.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA