Tuštėja populiarių programėlių meniu: nutrauktas bendradarbiavimas su „Charlie Pizza“ ir kitais restoranais | Kas vyksta Kaune

Tuštėja populiarių programėlių meniu: nutrauktas bendradarbiavimas su „Charlie Pizza“ ir kitais restoranais papildyta: bendradarbiavimą nutraukia ir "Bolt Food"

Skaitytojo nuotr. "Kas vyksta Kaune" montažas

Su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu ir jo šeima siejamų restoranų tinklas – po padidinamuoju stiklu. Kol gyventojai rengia protestus, ryžtingų veiksmų imasi ir įmonės. Maisto ir kitų prekių pristatymo bendrovė „Wolt“ nuo balandžio 19 dienos sustabdė bendradarbiavimą su „Amber Food“ grupei priklausančiais restoranais. Kaip teigia „Wolt“, sprendimas priimtas remiantis žiniomis, kad „Vičiūnų grupė“ ir toliau tęsia veiklą Rusijoje, o „Amber Food“ grupės ryšiai išlieka neaiškūs. Vėliau apie tokį pat sprendimą pranešė ir maisto pristatymo bendrovė „Bolt Food”.

Trečiadienį viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad „Wolt“ platformoje neliko „Amber Food“ grupei priklausančių restoranų, šią situaciją naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” pakomentavo „Wolt Baltics“ generalinė vadovė Baltijos šalyse Liis Ristal.

„Mes ėmėmės veiksmų, kad sustabdytume partnerystę su visais restoranais ir mažmeninės prekybos parduotuvėmis, kurias kontroliuoja arba remia Rusijos vyriausybė ar valstybė. Taip pat paprašėme visų savo prekybos partnerių Baltijos šalyse pašalinti iš „Wolt” programėlės produktus, kurie yra pagaminti ar gaunami iš Rusijos arba yra tiesiogiai susiję su Rusijos vyriausybe. Be to, iš „Wolt Market“ pašalinome produktus, kurie pagaminti Rusijoje ir (arba) turi ryšių su Rusijos vyriausybe ar valstybe”, – komentavo „Wolt Baltics“ generalinė vadovė.

Liis Ristal teigimu, bendradarbiavimas su „Amber Food Group“ jau buvo nutrauktas prieš kelias savaites, tačiau, patikėjus „Vičiūnų grupės“ pažadais ir „Amber Food Group“ pasiaiškinimais, bendradarbiavimas buvo atnaujintas.

„Wolt” prieš kelias savaites sustabdė bendradarbiavimą su „Amber Food Group“, nes buvo neaiškumų dėl jų priklausomybės Rusijai. Tačiau „Vičiūnų grupė“ pažadėjo nutraukti gamybą Rusijoje ir visiškai pasitraukti iš Rusijos rinkos, o „Amber Food Group“ aiškiai patikino, kad nepaisant tų pačių savininkų, įmonė nėra integruota į „Vičiūnų grupės“ struktūrą ir veikia visiškai nepriklausomai. Remdamiesi šiais faktais, atnaujinome bendradarbiavimą su „Amber Food Group“. Deja, daugelio patikimų šaltinių teigimu, „Vičiūnų grupė“ ir toliau gamina Rusijoje, o „Amber Food Goup“ priklausomybė tam tikroms partijoms ir Rusijos valdžiai yra neaiški”, – naujienų portalui komentavo L. Ristal.

Anot „Wolt Baltics“ vadovės, antrąkart bendradarbiavimas su „Amber Food Group“ yra sustabdytas nuo 2022 m. balandžio 19 d.

„Savaime suprantama, kad reikalas rimtas. „Wolt“ įsipareigoja laikytis tarptautinių prekybos sankcijų ir užtikrinti, kad būtų laikomasi vietinių ir tarptautinių veiksmų. Todėl reguliariai tikriname savo prekybininkus ir pašalinsime iš savo platformos įmones, kurių savininkai yra susiję su Rusijos vyriausybe ar kitomis sankcionuotomis šalimis.

Mūsų bendradarbiavimas su „Amber Food Group“ yra pristabdytas, kol „Amber Food Group“ aiškiai parodys, kad nėra jokio ryšio su Rusijos vyriausybe ar sankcionuotomis partijomis”, – pridūrė ji.

Atsiriboja ir „Bolt Food”

Kaip naujienų portalą „Kas vyksta Kaune” patikino „Bolt” atstovas žiniasklaidai Mantas Čižas, nuo šiandien, balandžio 20 dienos, bendradarbiavimą su „Amber Food Group“ nutraukė ir maisto pristatymo bendrovė „Bolt Food”.

„Situaciją dėl šios restoranų grupės stebėjome jau kurį laiką. Viešumoje minimos sąsajos su Rusija nėra vertybiškai priimtinos nei mums, nei daugumai mūsų klientų. Vis dėlto, esame linkę pasitikėti kiekvienu iš savo restoranų-partnerių, todėl anksčiau atsižvelgėme į jų pareiškimus apie veiklos Rusijoje stabdymą.

Šiandien matome, kad esminių pokyčių šioje situacijoje nėra, todėl bendradarbiavimas buvo sustabdytas. Kol nebus išsklaidytos bet kokios abejonės dėl ryšių su Rusija, galimybių grąžinti restoranus į „Bolt Food” nematome”, – komentavo „Bolt Food” vadovas Lietuvoje Justinas Bambalas.

Anot J. Bambalo, nuo pat karo pradžios „Bolt” aktyviai palaiko ir remia Ukrainą.

„Skirta milijoninė finansinė parama įvairioms nevyriausybinėms organizacijoms, teikiančioms pagalbą Ukrainos žmonėms. Visos rusiškos prekės buvo išimtos iš „Bolt Market” platformos, taip pat sustabdyta veikla Baltarusijoje. Be to, nuolat palaikome daugiau kaip 100 savo kolegų, tęsiančių „Bolt” veiklą Ukrainoje”, – teigė „Bolt Food” vadovas.

Paskelbė restoranų blokadą

Trečiadienį visuomenės veikėjas bei turinio kūrėjas Olegas Šurajevas trečiadienį pradėjo ir „Amber Food Group“ restoranų blokadą. „Šiandien stovėsime prie beveik 20 Matijošaičių šeimos restoranų po 2 žmones ir informuosim potencialius klientus apie Matijošaičių verslą Rusijoje – kaip jis ciniškai neuždaro ten gamyklos bei toliau prekiauja agresoriaus šalyje, kuri vykdo genocidą Ukrainoje”, – socialiniame tinkle „Facebook” rašė jis.

„Kas vyksta Kaune” primena, kad jau parodytu pavyzdžiu praėjusią savaitę pasekė ir kauniečiai. Prie įėjimo į „Charlie Pizza“ restoraną protestuotojai paguldė maiše supakuotą „lavoną“ taip siųsdami žinutę šios picerijos lankytojams dėl jos savininkų ryšių su Rusija.

Ryšius su Rusija neigia

Kaip praėjusių metų vasarą skelbė naujienų agentūra BNS, „Amber Food grupės“ akcijas valdo įmonės vadovas Gediminas Balnis ir netiesiogiai per bendrovę „Deltos investicijos“ Visvaldas Matijošaitis.

„Charlie Pizza“ svetainėje skelbiama, kad UAB „Amber Food“ valdo restoranus „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Katpėdėlė“, „Pilies Katpėdėlė“ ir „Mėmelio Katpėdėlė“, barų zonas „Žalgirio“, „Švyturio“ ir „Jonavos sporto“ arenose, Palangos koncertų salėje, sezonines terasas „Grill Terrace“, franšizės pagrindu piceriją „Charlie Pizza“ Kėdainiuose.

„Amber Food grupei“ taip pat priklauso restoranų tinklai „Manami“, „Guacamole“, „Sugamour“, „Lunch up“, „Beer Garden“, viešbutis ir restoranas „Metropolis“. Tiesa, „Vičiūnų grupės“ vadovai balandžio 8 d. išplatintame pranešime teigė, kad lietuviškas restoranų verslas niekaip nėra susijęs su grupės veikla Rusijoje.

„Restoranų grupė „Amber Food“ nėra „Vičiūnų grupės“ dalis, tai autonomiškas, tik Lietuvoje plėtojamas verslas, į kurį investavo „Vičiūnų grupės“ akcininkas V. Matijošaitis ir jo šeimos nariai. „Amber Food“ nedirba Rusijoje ir nebendradarbiauja su Rusija“, – pranešime spaudai cituojamas generalinis direktorius Š. Matijošaitis.

Pasak jo, „Amber Food“ neturi jokių sąsajų su „Vičiūnų grupės“ verslu Rusijoje ir negali turėti jokios įtakos nei išėjimo iš Rusijos procesui, nei to proceso spartai.

Patyrė nuostolių

2021-ųjų vasarą suskaičiuota, kad „Amber Food“ įmonių grupės grynasis pelnas 2020 m. siekė 535,3 tūkst. eurų – 2,3 karto mažiau nei 2019 metais. Grupės pajamos mažėjo 59,7 proc. iki 15 mln. eurų, nurodoma Registrų centrui pateiktoje ataskaitoje.

Vien „Amber Food“ bendrovės pajamos mažėjo 49,6 proc. iki 14,9 mln. eurų, įmonė patyrė 255 tūkst. eurų nuostolių, kai 2019 metais buvo uždirbusi 1,1 mln. eurų pelno.

Anot bendrovės, nuostolingą darbą lėmė koronaviruso pandemija ir dėl jos įvesti suvaržymai, be to, pernai įmonė uždarė tris restoranus. Vidutiniškai grupė 2020 m. turėjo 840 darbuotojų (2019 m. – 1249) ir metų pabaigoje valdė 39 restoranus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA