Paneigė gandus, kad Kauno kogeneracinėje jėgainėje buvo deginamos neteisėtos atliekos iš užsienio | Kas vyksta Kaune

Paneigė gandus, kad Kauno kogeneracinėje jėgainėje buvo deginamos neteisėtos atliekos iš užsienio

Kauno kogeneracinė jėgainė / R. Tenio nuotr.

Šilumą ir elektros energiją gaminanti Kauno kogeneracinė jėgainė (KKJ) naudoja tik Lietuvoje susidariusias atliekas. Tai patvirtino Aplinkos apsaugos departamento atliktas tyrimas, skelbiama „Ignitis grupės“ pranešime žiniasklaidai.

Praėjusiais metais Aplinkos ministerija pranešė, kad į Lietuvą, Kauno apskritį, galėjo patekti keli šimtai vilkikų su atliekomis iš užsienio su tikslu jas sutvarkyti kogeneracinėse jėgainėse. KKJ iš karto ėmėsi veiksmų, siekdama išsiaiškinti, ar tokios atliekos galėjo būti skirtos šiai jėgainei.

„Kauno kogeneracinė jėgainė labai rimtai žiūri į teisės aktų laikymąsi, todėl išgirdę pranešimus apie galimai neteisėtai į šalį patekusias atliekas, paprašėme institucijų daugiau informacijos ir patys proaktyviai bendradarbiavome su jomis. Mūsų vidiniai patikrinimai parodė, kad į jėgainę patenka tik Lietuvoje susidariusios atliekos, o dabar tai patvirtino ir nepriklausomas Aplinkos apsaugos departamento tyrimas.

Be to, stebime, kad atliekų, nebetinkamų perdirbti tačiau turinčių energetinę vertę, Lietuvoje susidaro daugiau negu visos šalyje veikiančios kogeneracinės jėgainės sugeba sutvarkyti. Todėl KKJ siekdama efektyvesnio turimų technologinių pajėgumų išnaudojimo ir efektyvesnio atliekų tvarkymo, šiuo metu atlieka teisės aktais nustatytas procedūras, kad būtų padidintas leistinas maksimalus sutvarkomų atliekų kiekis per metus, taip užtikrinant, kad jos nepatektų į sąvartynus“, – sako KKJ vadovas Ramūnas Paškauskas.

Aplinkos ministerija informavo KKJ akcininkus „Ignitis grupę“ ir „Gren“, kad praėjusiais metais atlikto tyrimo metu Aplinkos apsaugos departamentas nenustatė faktų, kad jėgainėje būtų naudotos importuotos komunalinės atliekos.

Primintina, kad Lietuvos įstatymai draudžia į šalį importuoti komunalines atliekas ir jas laidoti šalies sąvartynuose arba sutvarkyti kogeneracinėse jėgainėse. KKJ šių teisės aktų laikosi ir atidžiai tikrina savo partnerius, su kuriais yra sudariusi atliekų tvarkymo sutartis, siekdama užtikrinti, kad į jėgainę nepatektų atliekos ne iš Lietuvos.

Kauno kogeneracinė jėgainė šilumą bei elektros energiją gamina iš perdirbti netinkamų komunalinių ir nepavojingų pramoninių atliekų. Visoje Europos Sąjungoje taikomus itin griežtus aplinkosauginius standartus atitinkanti jėgainė užtikrina konkurencingas šilumos gamybos kainas ir mažina elektros energijos importą, tačiau svarbiausia – padeda išvengti net 200 tūkstančių tonų atliekų per metus, kurios, nesant jėgainei, patektų į Lietuvos sąvartynus.

Sąvartynuose šios atliekos ne tik užimtų didžiules teritorijas ir vizualiai terštų aplinką, bet taip pat išskirtų ypač didelius kiekius šiltnamio efektą sukeliančių dujų, o tuo pačiu taptų potencialiu pavojumi gruntinio vandens kokybei.

Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje įsikūrusią jėgainę valdo „Ignitis grupė“ ir „Gren Lietuva“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA