Olimpinio baseino statybos Nemuno saloje pasiekė finišo tiesiąją | Kas vyksta Kaune

Olimpinio baseino statybos Nemuno saloje pasiekė finišo tiesiąją

Kaunas.lt nuotr.

Olimpinių standartų 50 metrų ilgio 10 plaukimo takų baseinas, 500 vietų žiūrovų tribūnos, dviguba SPA zona su 11 pirčių ir erdvus sporto klubas – po vienu stogu. Čia pat dar vienas nedidukas baseinas lauke su vaizdu į Nemuną. Prie „Žalgirio“ arenos iškilęs vandens sporto centras dėl unikalių architektūrinių sprendimų beveik nepastebimas iš išorės. Anot savivaldybės, jau šią vasarą jis atvers duris profesionaliems sportininkams ir visiems vandens pramogų entuziastams.

Baigiami paskutiniai štrichai

Kaip nurodoma savaitgalį išplatintame Kauno savivaldybės pranešime, šiuo metu statybvietėje vyksta finaliniai darbai – valomos patalpos, baigiama vidaus apdaila.

Statybų pabaigą pasitinkantis objektas darniai įsiliejo į esamą Nemuno salos reljefą. Žvelgiant iš Karaliaus Mindaugo prospekto jis beveik nepastebimas – vasarą ant stogo sužaliuos veja ir baseinas tarsi susilies su aplinka.

Vieno aukšto su antresole A+ energinės klasės pastato bendrasis plotas siekia 18,4 tūkst. kv. m. Daugiau kaip pusę erdvių užima baseinas, sveikatingumo, pramogų bei laisvalaikio zonos. Į naująjį vandens sporto centrą galima patekti tiesiai iš „Žalgirio“ arenos – jis sujungtas tuneliu.

Nuo 2020 metų vasaros 25,8 mln. eurų vertės vandens sporto centro rangos darbus atlieka bendrovė „Conresta“.

Modernūs technologiniai sprendimai

Statybų pabaigtuves pasitinkančiame objekte jau atlikta apie 95 proc. darbų. Visos inžinerinės šildymo, vėdinimo ir valymo sistemos įrengtos po žeme esančiame 8 tūkst. kv. m rūsyje. Speciali technologija šildys vandenį iki reikiamos temperatūros, o drėgmę šalins ir tinkamas oro sąlygas patalpose užtikrins net 15 vėdinimo sistemų. Kai kurių ortakių plotis siekia 4–5 metrus.

„Pasitelktos technologijos neleis vandeniui garuoti ir užtikrins reikiamą temperatūrą bei patalpų drėgmę tiek plaukikams skirtame baseine, tiek ir SPA zonoje“, – pranešime cituojamas Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius.

Daugiafunkciame vandens sporto centre įrengtas 50 metrų ilgio baseinas su dešimčia plaukimo takų, atitiksiantis Tarptautinės plaukimo federacijos FINA reikalavimus. Čia pat – mažesnis 80 cm gylio dviejų takų baseinas vaikų plaukimo pamokoms. Varžybų erdvėje jau sumontuotos tribūnos, talpinsiančios iki pusės tūkstančio žiūrovų.

Šalia baseino įrengta 6 tūkst. kv. m ploto SPA zona – vienuolikos pirčių kompleksas su trimis skirtingais temperatūros režimais. Greta – pramoginis baseinas vaikams bei suaugusiems, kelios masažinės, sukūrinės vonios, relaksaciniai kambariai ir patalpos kavinei. Poilsio erdvėje komfortiškai tilps per 300 lankytojų, be to, komplekse paruoštos 2 tūkst. kv. m patalpos sporto klubo veiklai iki 200 žmonių.

Svajojo apie atvirą baseiną

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad apie atvirą baseiną Nemuno saloje 2014 m. prabilo tuometinis „Vieningo Kauno“ direktorius Povilas Mačiulis. Vos 5 mandatus Kauno taryboje turėjusios visuomeninės organizacijos vadas tai vadino iš pažiūros utopine idėja tačiau esą „pažiūrėjus atidžiau baseino įgyvendinimas nėra labai sudėtingas.“

Pagal pirminę viziją, kauniečiai ir miesto svečiai vasarą būtų plaukioję po atviru dangumi, o šaltuoju metų laiku baseiną būtų dengęs lengvų konstrukcijų antstatas, kuris būtų palaikęs šilumos lygį patalpos viduje.

Švietimo ir mokslo ministerijai nusprendus Kaune statyti mokslo populiarinimo centrą, savivaldybė vietą jam parinko Nemuno saloje. Tam prireikė perbraižyti detalųjį planą, o tuo pačiu prisiminta ir baseino idėja.

„Reikia įvertinti poreikį, nesinori statyti daikto, kuris būtų tuščias. Šiai dienai skaičiuojame, koks yra apkrovimas baseinų miesto centre. <…> Turime viską įvertinti ir turėsime atsakymą, ar tai reikalingas objektas miestui, ar ne“, – atsargiai 2017-ųjų pabaigoje kalbėjo buvęs savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Keičiasi visas salos veidas

Savivaldybė primena, kad šiemet pokyčių sulauks ir Nemuno salos aplinka. Greta baseino ryškėja aktyvaus poilsio zonos kontūrai – ruošiamos krepšinio, paplūdimio tinklinio aikštelės, lauko teniso kortai. Šalia numatyta vieta ir velotrasai. Joje savo įgūdžius šlifuos bei demonstruos ekstremalai dviračių entuziastai.

Saloje naujai tiesiami pėsčiųjų ir dviračių takai, privažiavimo kelias prie naujų objektų aptarnaujančiajam transportui. Šios susisiekimo arterijos taps jungtimi su tiltais į salą.

Statybos Nemuno saloje 2021-ųjų gruodį

Šiemet atskiru projektu oficialiai baigtas naujasis pėsčiųjų tiltas nuo Karaliaus Mindaugo prospekto, pratęsiantis Nemuno gatvę ties ugniagesių gelbėtojų stotimi. Jis leis patogiau pasiekti čia pat statomą kitą būsimą traukos objektą – apie 10 tūkst. kv. m ploto mokslo ir inovacijų muziejų „Mokslo sala“.

Čia numatyta įrengti nuolatinę ir laikiną, kasmet atnaujinamą ekspoziciją, virtualių projekcijų erdvę ir mokiniams pritaikytas laboratorijas. Natūraliai susiformavusioje dauboje prie pagrindinio mokslo ir inovacijų centro fasado suprojektuotas 200 vietų lauko amfiteatras su scena.

Šiltuoju metų sezonu pasiekti Nemuno salą bus galima ir Nemunu. Praėjusiais metais šalia „Žalgirio“ arenos atidaryta mobili pontoninė prieplauka veiks ir šiemet.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA