Karo muziejuje – išskirtiniai pasakojimai apie Geležinio Vilko partizanų rinktinės likimą | Kas vyksta Kaune

Karo muziejuje – išskirtiniai pasakojimai apie Geležinio Vilko partizanų rinktinės likimą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Balandžio 13 d. 16.00 val. Vytauto Didžiojo karo muziejuje įvyks laisvės kovų tyrinėtojo vrš. Ernesto Kuckailio knygos „Išlikę laisvi” pristatymas. Susitikimo metu vrš. E. Kuckailis klausytojus nukels į Antrojo pasaulinio karo Lietuvą bei pateiks negirdėtų istorijų apie knygoje minimus laisvės kovotojus, apie Geležinio Vilko ir Birutės partizanų rinktinių vadų indėlį ginkluotojo pasipriešinimo erdvėje. Knygos pristatymo metu bus galima ne tik įsigyti autoriaus knygų, bet ir išgirsti bardo Romo Naidzinavičiaus atliekamus muzikinius numerius.

Pristatomoje knygoje – neatrasti partizanų likimai

Balandžio 13-osios popietę Karo muziejuje vrš. E. Kuckailis su lankytojais dalinsis savo atradimais ir įžvalgomis apie Lietuvos laisvės kovas, kurias aprašė naujausioje knygoje „Išlikę laisvi”, skelbiama muziejaus pranešime žiniasklaidai.

Knygoje pateikiami pasakojimai apie Lietuvos partizanų kovą už laisvę ir likimą – aptariamas legendinio partizano Juozo Lukšos gyvenimas, pirmojo Geležinio Vilko rinktinės vado Juozo Stravinsko-Kardo, kuopos vado Kazimiero Pinkvartos-Dešinio bei būrio vado Liudviko Dabrišiaus-Kareivio biografija, taip pat dalinamasi istorijomis apie partizanų kapelioną Antaną Ylių-Vilką, kitus Geležinio Vilko ir Birutės rinktinių kovotojus.

Autorius knygos pristatymo metu papasakos apie Degimų kautynes, jungtinių partizanų pajėgų dalyvavimą NKVD štabo puolime bei partizanų priesaikos ceremonijoje, keliavimą į Vakarus. Vrš. E. Kuckailis Karo muziejaus renginyje taip pat su klausytojais pasidalins tyrinėjimų metu atrastomis ir knygoje „Išlikę laisvi” aprašomomis narsių, bebaimių laisvės kovotojų – Geležinio Vilko būrio partizanų Jono Slavicko-Plutono, Antano Banislausko-Neptūno, Kazimiero Gudaičio-Maksimo, Juozo Balčiūno-Baikos – kovos su okupantais bei žūties Klebiškio miške detalėmis.

Netikėti kario tyrinėjimų rezultatai, patalpinti knygoje

Viršila Ernestas Kuckalis – rašytojas ir karys, vienas iš Jėgerio bataliono kūrėjų, laisvės kovų bei jų dalyvių tyrinėtojas. Vrš. E. Kuckailis yra išleidęs 7 autorines knygas apie Lietuvos partizanų gyvenimą ir likimą. Naujausia knyga „Išlikę laisvi” – tai aštuntoji autorinė knyga bei „Pavasarį paukščiai sugrįžta” tęsinys.

Rašydamas naujausią knygą autorius analizavo istorinius šaltinius, daug dėmesio skyrė kūrinyje minimų kovotojų biografijai, taip pat atliko nuoseklius aprašomų vietovių tyrinėjimus. Vrš. E. Kuckailis pats identifikavo aprašomų kautynių artefaktus, rekonstravo mūšių eigą.

Atlikdamas vietovių tyrinėjimus knygos autorius aptiko net du iki tol nefiksuotus partizanų bunkerius ant Jiesios kranto bei Pirmojo pasaulinio karo apkasų sistemą Klebiškio miške. Daugiau apie autorių vrš. E. Kuckailį ir knygą „Išlikę laisvi” išgirsite balandžio 13 dieną 16.00 val. Vytauto Didžiojo Karo muziejuje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA