R. Meilutytė plaukiojo „krauju“ pasruvusiame tvenkinyje prie Rusijos ambasados | Kas vyksta Kaune

R. Meilutytė plaukiojo „krauju“ pasruvusiame tvenkinyje prie Rusijos ambasados

/ N. Rekašiūtės nuotr.

Prie Rusijos ambasados esantis tvenkinys pasruvo „krauju“, o jame žvarbią dieną plaukiojo garsi kaunietė, plaukikė Rūta Meilutytė. Šis meninis performansas „Swimming Through“ (liet. „(iš)plaukti“) surengtas, siekiant skatinti imtis aktyvesnių veiksmų gelbstint Ukrainos žmones nuo Rusijos vykdomo genocido.

„Tai kvietimas nenusisukti nuo skausmo, nelikti abejingu stebėtoju. Tai kvietimas ir toliau ginti šiuo metu kankinamus, prievartaujamus, žudomus žmonės, pamatines demokratines vertybes, teisę į laisvę bei gyvybę“, – savo „Facebook“ paskyroje apie performansą pasakojo jo sumanytoja Neringa Rekašiūtė.

„Dabar svarbiau nei bet kada nepanirti į nejautrą nuo mus pasiekiančių masinių žudynių vaizdų. Neleiskime, kad Rusijos vykdomų karo nusikaltimų siaubas prarastų galią mus žeisti, kelti mums skausmą ir taptų nauja norma. Mes, laisvi Europos žmonės, esame Ukrainos žmonių viltis. Vokietijai ir kai kurioms kitoms šalims vengiant realų poveikį Rusijai galinčių turėti sankcijų, prioritetizuojant pinigus, o ne žmonių gyvybes, sunku išlaikyti viltį. Todėl karui tęsiantis mūsų aktyvizmo svarba tik auga – skleiskime tiesą, savanoriaukime, aukokime, protestuokime, spauskime politikus taikyti griežtesnes sankcijas Rusijai“, – skatino ji.

Anot menininkės, kraujo tvenkinys liudija Rusijos atsakomybę už karo nusikaltimus Ukrainoje. Olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės viltingas plaukimas per kraują simbolizuoja nuolatines, nepailstančias, nenutrūkstančias pastangas (iš)plaukti.

Renginio organizatoriai patikina, jog meninio performanso metu flora ir fauna nenukentėjo: tvenkinys buvo nudažytas ekologiškais, aplinkai nekenksmingais dažais, kuriuos plačiai naudoja mokslininkai ekologai.

Idėja ir įgyvendinimas: Berta Tilmantaitė, Neringa Rekašiūtė, Rūta Meilutytė, Aurelija Urbonaviciute.

Nuotraukos ir video: Neringa Rekašiūtė, Berta Tilmantaitė, Mindaugas Drigotas, Andrius Repšys, Karolis Pilypas Liutkevičius.

Muzika: Viktoras Urbaitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA