Kauniečių dėmesį Laisvės alėjoje patraukė šokiruojantis vaizdas | Kas vyksta Kaune

Kauniečių dėmesį Laisvės alėjoje patraukė šokiruojantis vaizdas

R. Tenio nuotr.

Šiandien, balandžio 6 dieną, Lietuvoje minima Saugaus eismo diena. Siekiant atkreipti dėmesį į gatves, kuriose pavasarį daugėja dviratininkų, paspirtukininkų ir kitų eismo dalyvių, Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (Kauno apskr. VPK) nusprendė šią dieną paminėti šiek tiek nestandartiškai – įrengiant eismo įvykio inscenizaciją Laisvės alėjoje.

Trečiadienio rytą Laisvės alėjos ir A. Mickevičiaus gatvių sankirtoje Kauno pareigūnai surengė socialinę akciją, kurios metu sukurta eismo įvykio inscenizacija – automobilio ir dviratininko susidūrimas. Šis eksponatas patraukė ne vieno praeivio ir vairuotojo dėmesį.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” teigė Kauno apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė, nors pirmieji metų mėnesiai nėra dviračių ir paspirtukų aktyvumo laikotarpis, jau fiksuotas ne vienas eismo įvykis, susijęs su minėtomis transporto priemonėmis.

„Laisvės alėja yra ta atkarpa, kurioje būna daug eismo dalyvių – dviratininkų, paspirtukininkų ir pėsčiųjų. Metų įvykių statistika per pirmuosius mėnesius, kurie tikrai nėra dviračių ir paspirtukų sezono mėnesiai, ne tik kad nemažėja, bet daugėja. Ir ta statistika visiškai nėra džiuginanti, nes jau žvelgiant į šių metų pirmuosius mėnesius, vien Kauno mieste užfiksuota 10 eismo įvykių su šiomis transporto priemonėmis. Tikėtina, kad sezonui įsibėgėjus, šių įvykių skaičius tik išaugs. Užbėgant įvykiams už akių, norisi kuo daugiau apšviesti gyventojus ir priminti taisykles”, – dėstė O. Vaitkevičienė.

Kauno policijos atstovė tuo pačiu pažymi, kad greičio nesumažinimas kertant perėjas ar gatves, per jas važiuojant įprastai, o nestumiant dviračio, gali sukelti liūdnas pasekmes.

Taisykles žino ne visi

Trečiadienį inscenizuoto eismo įvykio vietoje O. Vaitkevičienei antrino ir Kauno apskr. VPK Kelių policijos valdybos eismo įvykių registravimo skyriaus viršininkė Rasa Baltaševičienė.

„Vis populiaresnė transporto priemonė darosi dviratis ir elektrinis paspirtukas, todėl būtent į juos ši akcija yra orientuota. Neretu atveju šios transporto priemonės būna pavojingos ir pėstiesiems, nes važiuojama pėsčiųjų takais ar šaligatviais nesaugiu greičiu. Eismo dalyviai privalėtų važiuoti artimu pėsčiojo greičiui, apvažinėti pėsčiuosius palikdami saugų tarpą ir pėsčiųjų takuose pirmenybė yra taikomi būtent pėstiesiems”, – teigė R. Baltaševičienė.

Ji atkreipė dėmesį ir į tai, kad Kelių eismo taisykles (KET) šiandien priminti reikėjo ne vienam dviratininkui. „Čia, Laisvės alėjoje, buvo sustabdyti keli dviratininkai ir jie šias taisykles išgirdo pirmą kartą, reiškia, kad KET reikia nuolatos priminti”, – pamokomai sakė R. Baltaševičienė.

Sudrausmino ne vieną

Visoje Laisvės alėjoje šįryt buvo galima pastebėti policijos pareigūnus – jie vaikščiojo nesiekdami nubausti, o sudrausminti.

„Kolegos matavo dviratininkų greitį prie Soboro, stabdė juos, kadangi matuokliai parodė, kad jie važiuoja tikrai nesaugiu greičiu, o privalo važiuoti artimu pėsčiųjų greičiui – apie 7 km/val. Retas kuris to laikosi ir dauguma nustemba sužinoję tai. Ypatingai „Wolt“ darbuotojai, kurie naudoja šias transporto priemones”, – teigė R. Baltaševičienė.

Anot jos, pernai Kauno apskrityje dviračiai ir paspirtukai dalyvavo 87 eismo įvykiuose, tačiau jų gali būti ir daugiau, kadangi ne visi tokio pobūdžio įvykiai yra registruojami.

„Dažnas važiuodamas šiomis transporto priemonėmis važiuoja be reikiamų saugos priemonių, kaip šalmai, liemenės dėl ko kartais nutinka ir gana skaudžios pasekmės”, – pridūrė R. Baltaševičienė.

„Kas vyksta Kaune” primena, kad Saugaus eismo diena Lietuvoje paskelbta nuo 2006-ųjų. Lietuvos policija kviečia šalies gyventojus bent šią dieną pabūti kelyje žmogiškesnius, pakantesnius ir rūpestingesnius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA