Kauno valdybos pareigūnai tikrino saugomas teritorijas: nustatytas ne vienas pažeidimas | Kas vyksta Kaune

Kauno valdybos pareigūnai tikrino saugomas teritorijas: nustatytas ne vienas pažeidimas

Kovo 14–28 d. Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos pareigūnai atliko 31 reidą Kėdainių, Jonavos, Raseinių, Kaišiadorių, Jurbarko, Kauno rajonuose ir Kauno mieste esančiose saugomose teritorijose. Nustatyta 117 pažeidimų ir 15 įtariamų nusižengimų.

Aplinkosaugininkai atlikę tikslines išvykas, patenkančias į Kauno marių, Dubysos, Panemunių regioninių parkų kontroliuojamas teritorijas nustatė 70 aplinkos teršimo šiukšlėmis ir atliekomis atvejų, 41 neteisėtų nuvažiavimų nuo kelio atvejų, kai buvo važinėjama nežymėtais saugomų teritorijų keliais.

Per reidus buvo aptikti 2 netinkami medžioklės biotechninių priemonių naudojimo atvejai, t. y. kai medžiotojų statiniai tokie kaip bokštelis ar šėrykla buvo įrengti neleistinoje vietoje ar ne pagal nustatytus reikalavimus.

Taip pat aplinkosaugininkai nustatė 1 saugotinų medžių kirtimo atvejį, 2 miško paklotės pažeidimus ir 1 reljefo pažeidimo atvejį, kai saugomose teritorijose buvo neteisėtai iškastas gruntas taip žalojant kraštovaizdį.

Be to, aplinkosaugininkai rado ir daugiau objektų: įtariama, kad neteisėtai pastatytų 10 I grupės nesudėtingų statinių, 3 neteisėtai pastatytus kilnojamuosius objektus (neturinčius pamato) ir 2 saugotinų medžių kirtimo atvejus.

Aplinkos apsaugos departamento pranešime žiniasklaidai rašoma, kad šiuo metu Kauno valdybos pareigūnai atlieka tyrimus dėl nustatytų pažeidimų ir pagal kompetencijas tam tikri pažeidimai perduoti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai bei Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai.

„Kadangi šiuose gražiuose šalies gamtos kampeliuose buvo nustatyta daugiausiai aplinkos teršimo šiukšlėmis ir atliekomis atvejų. Besilankantiems saugomose teritorijose itin svarbu nepamiršti, kad kiekviena bet kur numesta atlieka didina užterštumą ir taip viena po kitos auga šiukšlių krūvos“, – sakė Kauno gyvosios gamtos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnas Edvinas Bekeris.

Kaip teigia aplinkosaugininkas, pastebėjus aplinką teršiančius asmenis, pagal galimybes reikėtų nufotografuoti pažeidėjus, automobilio numerius, užfiksuoti teritorijos koordinates ir pranešti AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995, telefonu 112 arba el. paštu info@aad.am.lt.

Primename, kad buitines atliekas, plastiką, metalą, kartoną, popierių ir stiklą galite išmesti tam skirtuose rūšiavimo konteineriuose. O tokias atliekas, kaip automobilių padangos, statybinės ar stambiosios atliekos, galite nemokamai atiduoti stambiųjų atliekų surinkimo aikštelėms.

Pasak aplinkosaugininko, taip pat svarbu nepamiršti laikytis specialiųjų žemės naudojimo sąlygų reikalavimų, taikomų saugomoms teritorijoms – regioniniams parkams, rezervatams, draustiniams, „Natura 2000“ ir kitoms saugomoms teritorijoms, pateiktoms Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatyme.

„O mes, aplinkosaugininkai, ir toliau vykdysime saugomų teritorijų kontrolę ir nustatę pažeidimus padariusius asmenis taikysime administracinę atsakomybę ir administracinio poveikio priemones“, – teigė E. Bekeris.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA