Žvalgybos duomenys: gegužės pradžioje galime sulaukti provokacijų, smurtinių incidentų | Kas vyksta Kaune

Žvalgybos duomenys: gegužės pradžioje galime sulaukti provokacijų, smurtinių incidentų papildyta

BNS 2022/04/05 09:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Provokacijos ir smurtiniai incidentai neatmestini gegužės 9-ąją, kai rusai mini pergalės Antrajame pasauliniame kare prieš nacistinę Vokietiją dieną, teigia Valstybės saugumo departamentas (VSD). Pasak žvalgybos, beveik neabejojama, kad kaip ir kasmet sovietų karių kapinėse bus rengiami paminėjimai.

„Neatmestina, kad šių renginių metu gali pasitaikyti provokacijų ar smurtinių incidentų“, – BNS šią savaitę pateiktame komentare teigė VSD.

Šiuos paminėjimus įvairiuose Lietuvos miestuose kasmet organizuoja rusų diplomatai kartu su Rusijos tėvynainių atstovais. Renginių metu įprastai susirenka keli šimtai žmonių, įsisegusių Georgijaus juosteles, kurias šiuo metu dėl karo Ukrainoje Seimas ruošiasi uždrausti.

Už juostelių dėvėjimą, taip pat Rusijos karo Ukrainoje simbolio „Z“ naudojimą grėstų atsakomybė.

VSD teigimu, taip pat gali atsirasti bandymų organizuotis artėjant gegužės 9-ajai, nes kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse jau dabar rengiamos demonstracijos, kurių metu reiškiama parama Rusijos karui Ukrainoje.

Tendencijos viešojoje erdvėje

VSD taip pat nurodo pastebintys, kad kai kuriose žinomų prokremliškų veikėjų ir fiktyviose paskyrose socialiniuose tinkluose yra dalinamasi propagandiniais Rusijos režimo naratyvais, kuriama ir skleidžiama tikrovės neatitinkanti informacija.

„Be kita ko, reiškiamas nepritarimas rusiškų televizijos kanalų blokavimui, jautriai reaguojama į sankcijas Rusijos bankams“, – nurodoma komentare.

Vis dėlto, kai kuriais atvejais vengiama viešai teisinti Kremliaus režimą ir karą Ukrainoje, „tikėtina, nuogąstaujant dėl galimos itin neigiamos Lietuvos visuomenės reakcijos“.

„Drauge fiksuojami mėginimai sistemingai skleisti neigiamą informaciją apie karo pabėgėlius iš Ukrainos ir supriešinti juos su Lietuvos gyventojais“, – sako VSD.

Procesus stebi ir policija

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis informavo BNS, kad šalyje vykstančius procesus nuolat stebi ir pareigūnai.

„Policija nuolat analizuoja tai, kas vyksta viešoje erdvėje, kokie procesai vyksta šalyje, akivaizdu – ir tai, kas vyksta visame pasaulyje, kokie teisės aktų projektai svarstomi Seime“, – teigė R. Matonis.

Anot jo, per gegužės 9-osios minėjimus renginių metu gali susirinkti daugiau oponuojančių asmenų, tačiau policija pasiruošusi užtikrinti viešąją tvarką.

„Atsižvelgiant į vykstantį karą Ukrainoje, tikėtina, kad gali susirinkti daugiau oponuojančių asmenų. Policija tai nuolat vertina ir vertins, ir bus pasiruošusi užtikrinti viešąją tvarką“, – sakė policijos atstovas.

Vilniaus ir Klaipėdos miestų savivaldybių atstovai informavo BNS, kad renginiams kapinėse leidimai nėra išduodami, o leidimų šios dienos renginiams kitose vietose kol kas niekas neprašė.

Rusija prieš daugiau nei mėnesį įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasipiktinimą ir įtūžį visame pasaulyje. Tūkstančiai ukrainiečių per šį mėnesį buvo nužudyti, keli milijonai priversti palikti karo niokojamą šalį.

Šiuo metu vis daugėja pranešimų apie rusų karių nukankintus ukrainiečius civilius, gyvenusius tose vietose, kurias rusai buvo kuriam laikui okupavę.

Papildyta 11.07 val.

Antradienį „Facebook“ paskyroje paskelbtame įraše žvalgyba nurodė, kad prokremliškų jėgų veikimas skiriasi nuo to, kuris buvo fiksuotas prasidėjus karui Donbase.

„2014 metais prasidėjęs karas Donbase buvo iššaukęs tam tikrą Kremliaus agresiją remiančių Lietuvos gyventojų veiklos suaktyvėjimą ir bandymus nuo diskusijų socialiniuose tinkluose pereiti prie organizacijų kūrimo ir akcijų organizavimo“, – nurodo VSD.

„2022 metais, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, tokių tendencijų kol kas nepastebima“, – rašo žvalgyba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA