Paskutinės „Žalgirio“ Eurolygos varžybos virto tarptautiniu skandalu: kišasi ir rusai, ir kroatai | Kas vyksta Kaune

Paskutinės „Žalgirio“ Eurolygos varžybos virto tarptautiniu skandalu: kišasi ir rusai, ir kroatai

delfi.lt 2022/04/04 16:51
„Žalgiris“ – „Crvena zvezda“ / DELFI nuotr.

Paskutinės Kauno „Žalgirio“ rungtynės Eurolygoje su Belgrado „Crvena Zvezda“ ekipa kelia šurmulį net ir tiesiogiai nesusijusių valstybių žiniasklaidoje. Regis, šalčiausiai į Kaune sekmadienį virusias aistras karo tematika reaguojama pačioje Ukrainoje, šiuo metu turinčioje svarbesnių reikalų.

Serbijos leidiniai pirmadienį sutartinai piktinasi „Žalgirio“ aistruolių skanduotėmis ir kitomis „provokacijomis“, kurių Nemuno saloje išties netrūko po to, kai „Crvena Zvezda“ krepšininkai prieš mačą ignoravo nutraukti karą Ukrainoje raginantį transparantą.

Pavyzdžiui, didžiausias Serbijos bulvarinis laikraštis „Informer“ sirgalių Kaune elgesį pavadinu „gėdingu“ ir kaltino juos sukėlus skandalą.

Visi pagrindiniai informacijos kanalai aprašo po ketvirto kėlinio kilusį incidentą, kai prie nedidelės svečių aistruolių grupelės prisigretinęs „Žalgirio“ gerbėjas, panašu, kėsinosi nudžiauti jų vėliavą.

Kadangi serbai buvo įsikūrę tiesiai už „Crvena Zvezda“ atsarginių suolo, į veikiai įsiliepsnojusį konfliktą įsitraukė ir kai kurie komandos atsarginiai žaidėjai bei trenerių štabo atstovai. Ne iš karto pasirodę policijos pareigūnai paprašė sirgalių iš Serbijos saugumo sumetimais palikti „Žalgirio“ areną ir palydėjo juos į oro uostą.

Serbijos žiniasklaidoje taip pat linksniuojama „Crvena Zvezda“ legionieriaus iš JAV Aarono White’o pavardė – 29-erių puolėjas, 2017-2019 metais žaidęs „Žalgiryje“, po mačo socialiniame tinkle atskleidė, jog nesiliesti prie Ukrainos vėliavos spalvų transparanto žaidėjams nurodė klubo vadovai.

Dėmesio susilaukė ir krepšininko žmona Grace White, kuri socialiniame tinkle šliūkštelėjo papildomą porciją žibalo į ugnį.

„Nesu neutrali, aš visiškai palaikau Ukrainos pusę. Ir kiekvienas turėtų būti laisvas reikšti savo nuomonę. Neatsiprašau serbų, neturiu dėl ko jų atsiprašinėti. Aaronas nepakišo komandos po autobusu. Jeigu serbų žaidėjai nejautė noro prisiliesti prie Ukrainos vėliavos, jie galėjo to ir nedaryti. Bet kiekvienam turi būti palikta žodžio laisvė. Šiuo atveju, klubo vadovybė iš komandos ją atėmė“, – rašė G. White.

Nuo politinio komandos gesto atsiriboję sutuoktiniai susilaukė serbų užgauliojimų bei raginimų išvykti.

„Kai pasveikai po traumos, mes tave priėmėme kaip savą. Bet daugiau tu nebesi čia laukiamas. Dink iš Belgrado!“ – A. White’ui žinutę adresavo vienas „Crvena Zvezda“ gerbėjų.

„Tarsi šuo, kuris kanda į jį maitinančią ranką“, – pyko kitas.

Dar labiau serbų žiniasklaidą suerzino jų kolegų iš kaimyninės Kroatijos straipsnis.

„Skandalingas tekstas! Kaimynai kelia brutalų spaudimą!“ – pratrūko dienraštis „Kurir“, reaguodamas į populiaraus Kroatijos laikraščio „Večernji list“ internete paskelbtą skaitytojų apklausą.

Pastaroji taip pat turėjo ne mažiau rėksmingą antraštę.

„Gėdingas „Crvena Zvezda“ ėjimas: ar komanda dėl to turėtų būti pašalinta iš Eurolygos?“ – klausė „Večernji list“.

Ir 80 proc. kroatiškos auditorijos respondentų atsakė teigiamai.

Tiesa, situacijos Kaune „Večernji list“ nemėgina nušviesti objektyviai.

„Transparanto žinutė buvo visiškai apolitiškai, o štai „Crvena Zvezda“ sprendimas – jau politiškas. Tam negali būti jokio pateisinimo, ir dabar derėtų laukti griežtos Eurolygos viršūnėlių reakcijos“, – rašė kroatų dienraštis.

Tačiau taikos prašantis transparantas nuo karo Ukrainoje pradžios „Žalgirio“ arenoje prieš rungtynes demonstruojamas paties šeimininkų klubo, o ne Eurolygos iniciatyva – formaliai jokių taisyklių „Crvena Zvezda“ nepažeidė.

Be to, nors transparanto užrašas „sustabdykite karą“ išties neutralus, jis figūruoja Ukrainos vėliavos spalvų fone.

Dėl to, pavyzdžiui, Rusijos žiniasklaida tai vadina „nuo pat pradžių skandalu pasmerkta virsti politine akcija“, kurioje atsisakę dalyvauti Serbijos krepšininkai buvo nušvilpti Kauno publikos.

Rusijos sporto flagmanas „Sport Ekspress“ priduria, kad dėl Rusijos palaikymo serbų krepšininkai buvo „traukiami per dantį“.

„Vakarų Europoje kai kurių varžybų startas su Ukrainos vėliava dabar vyksta vietoje akcijos „Black Lives Matters“. Vis dėlto Kaune viskas buvo nukreipta prieš varžovus, kad išmuštų serbų ekipą ir sirgalius iš pusiausvyros. Tribūnose pasirodė NATO vėliavos, akivaizdžiai primenančios Jugoslavijos bombardavimą 1999 metais. Po to per Eurolygos himną lietuvių organizatoriai išnešė didelę Ukrainos vėliavą su politiniu lozungu.

„Crvena Zvezda“ žaidėjai tiesiog atsisakė dalyvauti renginyje, kuris nesuderintas su varžybų reglamentu. Už tai serbų komanda buvo nušvilpta žiūrovų, tribūnose netgi skambėjo daugybė įžeidimų“, – taip situaciją apibūdina „Sport Ekspress“.

Čia pat pirštu bedama į Eurolygos prezidentą Jordi Bertomeu, kuris skeptiškai vertina Rusijos klubų galimybes kitą sezoną vėl žaisti stipriausiame žemyno krepšinio turnyre.

„Jeigu situacija liks tokia pati, tuomet rusų komandoms sugrįžti bus sudėtinga“, – cituojamas ispanas.

Tuo metu Ukrainos žiniasklaida skandalą Kaune nušviečia santūriai.

„Serbijos krepšininkai atsisakė palaikyti veiksmus prieš karą Ukrainoje. Verta paminėti, kad toks elgesys sukėlė didžiulį Lietuvos sirgalių pasipiktinimą“, – informuoja naujienų agentūra „Unian“.

„Crvena Zvezda“ žaidėjai atsisakė paremti Ukrainą. Jie buvo nušvilpti – lietuviai neatleido tokios minkštakūniškos pozicijos“, – rašo sport.ua.

Primename, kad 10,2 tūkst. žiūrovų „Žalgirio“ arenoje prieš ginčo kamuolį griausmingai nušvilpė transparantą ignoravusią „Crvena Zvezda“, o aktyviausių sirgalių grupuotė „Green White Boys“ savo repertuarą pradėjo nuo skanduotės „Putin ch**lo“.

Trečiame ketvirtyje aistruoliai jau skandavo „F**k you Serbia“, „serbai yra rusų kekšės“, o „Green White Boys“ tribūnoje atsirado NATO, kurio aviacija 1999 metais bombardavo Belgradą, vėliava.

„Tikiuosi, kad taika greitai ateis. Tai tiek. O kodėl nelaikėme transparanto – šis klausimas turėtų būti adresuotas ne man“, – spaudos konferencijoje akivaizdžiai sutrikęs šypsojosi „Crvena Zvezda“ vairininkas iš Juodkalnijos Dejanas Radonjičius.

„Žalgiris“ paskutines savo rungtynes Eurolygoje laimėjo po pratęsimo 103:98.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Standings provided by Sofascore
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA