Išlaužo bažnyčią naujam gyvenimui prikėlęs kunigas V. Sikorskas: planuose ir pirtis, vynuogynas, atgiję grafų Tiškevičių rūsiai | Kas vyksta Kaune

Išlaužo bažnyčią naujam gyvenimui prikėlęs kunigas V. Sikorskas: planuose ir pirtis, vynuogynas, atgiję grafų Tiškevičių rūsiai

Kunigas Vilius Sikorskas prie Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios. Atnaujinus šventovės bokštą į jį bus kviečiami užlipti jaunavedžiai./ R. Tenio nuotr.

Prieš ketverius metus į Išlaužo parapiją darbuotis atvykęs kunigas Vilius Sikorskas įsuko nesustojančią darbų karuselę: su parapijiečių ir geradarių pagalba atnaujino bažnyčią, tvarko šiame pastate buvusius grafų Tiškevičių rūsius, prisidėjo prie sodo su fontanu įrengimo projekto. Kunigo planuose – ir vynuogynas, pirtis, galbūt net lauko baseinas. 

Kviečiame kartu pasivaikščioti po Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčią (Prienų r.) ir aplinkines valdas, kadaise priklausiusias grafams Tiškevičiams.

Bažnyčia – ant buvusių dvaro rūmų

XIX a. dabartinėje šventovės vietoje stovėjo grafų Tiškevičių dvaro rūmai. 1929 m. rūmai buvo nugriauti iki langų, o sienos panaudotos bažnyčios statyboms. Darbams vadovavo kunigas Vytautas Gurevičius. Bažnyčia statyta parapijiečių ir pašaliečių lėšomis, pats kunigas šventovės statybai skyrė visas savo santaupas – apie 20 tūkst. litų. Bažnyčią projektavo inžinierius V. Kopylovas.

Mūrinė Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčia duris atvėrė 1933 m. rudenį.

Buvusioje dvaro oficinoje įsikūrė klebonija, arklidėse – bendruomenės namai ir šarvojimo salė. Buvusiame dvaro parke buvo įrengtos kapinės. Jose stovi neseniai restauruota tarpukariu sukurta Švč. Mergelės Marijos Maloningosios statula, kurią atnaujino architektai ir skulptoriai Alfonsas Vaura, Gintautas Ačas, Artūras Burneikis ir Kęstutis Lanauskas. Kapines nuo bažnyčios erdvės skiria tujų juosta.

Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos parapija
Titulinis bažnyčios paveikslas „Švenčiausioji Mergelė Marija Krikščionių Pagalba“ (dail. Bronius Šaliamoras, 1935 m.)./ R. Tenio nuotr.

Restauravo titulinį paveikslą

Įžengiame į bažnyčios vidų. Išlaužo parapijos klebonas, Kauno sakralinės muzikos mokyklos direktorius dr. Vilius Sikorskas nusiveda prie titulinio bažnyčios paveikslo „Švenčiausioji Mergelė Marija Krikščionių Pagalba“ (dail. Bronius Šaliamoras, 1935m.). Suplyšusį, už altoriaus užmestą paveikslą restauravo Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus filialo M. Žilinsko dailės galerijos restauratoriai.

Bažnyčios altorių 1932 m. Adomo Karaliaus dirbtuvėje Marijampolėje pagamino meistrai Bronius Adomaitis ir Stasys Karpis. Altorius ir jame esanti Švč. Mergelės Marijos skulptūra prieš kelerius metus buvo atnaujinti.

Šalia altoriaus anksčiau kabėjo Sofijos Smetonienės dovanotas šviestuvas. Po kurio laiko jis dingo. Pernai čia buvo pakabintas puošnus itališko krištolo šviestuvas, įsigytas viename Kauno antikvariate.

Neseniai restauruoti ir kelis dešimtmečius „ilsėjęsi“ vargonai, kuriuos dar 1938 m. pastatė meistras Jurgis Astrauskas. Vargonai iškilmingai gaudžia kiekvieną sekmadienį, per šv. Mišias.

Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos parapija
Atnaujintų granito grindų ornamentai primena kryžių./ R. Tenio nuotr.

Įlūžo grindys

Bažnyčios viduje buvo įrengtas grindų šildymas, sudėtos naujos grindų plytelės, perdažytos sienos, kolonos, restauruotos šoninės durys.

Suolai – autentiški, palikti dar tarpukariu dirbusio pirmojo klebono V. Gurevičiaus. Juos atnaujino vietiniai gyventojai.

„Anksčiau čia buvo medinės grindys, kurios prieš 1,5 m. įlūžo net tris kartus, nes po jomis veisėsi grybelis. Paskutinįkart įlūžo prieš dvejas šv. Velykas, tad netrukus su parapijiečiais jau lupome grindis. Pradėjome remontą su beveik 7 tūkst. eurų, kuriuos surinkau kalėdodamas, taip pat ieškojau rėmėjų, nes šildomų grindų įranga ir meistrų darbas kainavo daugiau kaip 20 tūkst. eurų“, – pasakojo kunigas V. Sikorskas. Jis pridūrė, kad parapijiečių suaukotus pinigus skiria bažnyčios reikmėms, o pats gyvena iš mokyklos direktoriaus algos.

Pabrangus elektrai (už 2021 gruodį bažnyčia gavo apie 3,7 tūkst. eurų sąskaitą) šįmet šildymo sistemoje imta naudoti dyzelino kuro pečių.

Išlaužo bažnyčios puošyba (2021 m. ruduo)./ Išlaužo parapijos nuotr.

Dekoruoja šimtais gėlių žiedų

Kunigas pažymi, kad Gavėnios metu liturginėje bažnyčios zonoje negali būti gėlių, tad čia matyti kunigo V. Sikorsko skintos Išlaužo varpos, tvenkinių švendrai ir šakos nuo krantų. Žmonių padovanotos baltos rožės stovi tik šoniniuose altoriuose.

Ne Gavėnios metu bažnyčią puošia įspūdingos gėlių kompozicijos, kurias sukuria kunigas V. Sikorskas, dekoravimo išmokęs Prancūzijoje, kontempliatyviame Solesmes vienuolyne S. Pierre Abatijoje. Ten jis septynerius metus mokėsi grigališkojo choralo, taip pat buvo paskirtas pagrindiniu vienuolyno dekoratoriumi.

„Ką išmokau Prancūzijoje, pradėjau įgyvendinti Lietuvoje. Kuriu ir 3 m aukštį viršijančias puokštes iš lauko gėlių. Darbas didžiulis, tad pasitelkiu ir Išlaužo jaunimą”, – sakė kunigas.

Bažnyčios puošybai naudojamas rožes, lelijas kunigas perka Kaune. Naujam papuošimui sunaudoja apie 120-150 vnt. gėlių.

Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos parapija
Pasak kunigo, prieš 160 metų Tiškevičiai po medžioklės vaišindavosi šiuose rūsiuose paruoštais valgiais. Ateityje rūsius planuojama pritaikyti edukacinėms reikmėms, įrengti muziejų ir kavinę./ R. Tenio nuotr.

Rūsyje įrengs edukacines erdves ir kavinę

Po bažnyčia yra skliautuoti rūsiai, anksčiau priklausę grafams Tiškevičiams. Juose įrengta moderni šiluminė, skirtingose erdvėse laikomi nenaudojami bažnyčios reikmenys, skulptūros, dar kiti rūsiai yra tušti. Patalpos po truputį atnaujinamos. Prie tvarkymo darbų prisidėjo ir vietinis jaunimas, kurių, kaip pastebėjo kunigas, gyventojai prisibijodavo. Jis pažymėjo, kad  anksčiau rūsiuose buvo itin drėgna, augdavo net paparčiai, veisėsi grybelis.

Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos parapija
Šiame rūsyje galėjo tekėti šaltinis, o ant medinės lentos su ravu kraujui nutekėti galėjo būti kapojama mėsa./ R. Tenio nuotr.

Įžengiame į vieną stipriausiai numindžiotų patalpų. Pasak kun. V. Sikorsko, šiame rūsyje galėjo būti sandėliuojamos maisto atsargos, o jų dažnai eita paimti, tad ir grindys ištryptos.

Kitoje patalpoje matyti drėgna siena. Anot kunigo, čia anksčiau bėgo šaltinėlis, nes grindyse likęs ryškus vandens nutekėjimo takas, šalia padėta mėsos apdirbimui skirta medinė lenta.

Vienoje patalpoje išlikusi ir mėsos sūdymo zona.

Rūsiuose planuojama įrengti edukacines erdves, kraštotyros muziejų, savitarnos kavinę. Galbūt muziejuje atsiras erdvė ir sakraliniams eksponatams, nes surinkta nemaža kunigų rūbų kolekcija, yra statulų, kryžių.

Išlaužo bažnyčios parko vizualizacijos, sukurtos Kristinos Grybaitės./ Organizatorių nuotr.

Atsiras parkas, planuojama ir pirtis, vynuogynas

Išlaužo seniūnijos kaimų bendruomenei laimėjus projektą „Žvejybos turizmo vystymas” bus įrengtas parkas su pasivaikščiojimo takais, fontanu, gėlynais, apšvietimu. Rengiant projektą idėjomis prisidėjo ir kun. V. Sikorskas.

Kunigas turi idėją įveisti vynuogyną, kuris būtų auginamas apie 20 arų žemės plote šalia bažnyčios. Dabar toje vietoje auga pieva.

Trumpam esame pakviečiami į kleboniją, kur kunigas V. Sikorskas gyvena su kalbančia papūga Buba ir katinu Stepu. Pastate priimami svečiai, vyksta choro „Canticus Juvenis” ir kitų bažnyčioje pasirodančių muzikantų repeticijos.

Klebonijos rūsiuose kunigas turi idėją įrengti tris pirtis ir sauną gyventojams. Čia pat lauke jis numatė vietą ir lauko baseinui.

„Pirtys ir baseinas yra mano planuose, reikia tik finansų idėjas paversti realybe”, – pridūrė jis.

Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos parapija
Už bažnyčios turima planų įveisti vynuogyną. Tolumoje – Išlaužo tvenkiniai./ R. Tenio nuotr.

Gavėnia – prisikėlimui

Anot kunigo, daugeliui žmonių Gavėnios metas užsifiksavęs kaip labai rimtas susitvardymo, atgailos laikas.

„Būtų didelis nuostolis galvoti, kad yra tik taip, juk ketvirtą Gavėnios sekmadienį šventėme kaip linksmąjį. Gavėnia – labai gražus laikas, atpalaiduojantis nuo dvasinių, fizinių, gamtinių toksinų. Gavėnios metu žmogus yra kviečiamas apsivalyti, sugrįžti į tiesos kelią, o kartu pasidžiaugti pavasariu ir Kristaus prisikėlimu savo širdyje bei aplinkoje. (…) Sakoma, kad reikia bent vieną kartą per metus apsivalyti. Tam puikiai tinka Velykų laikas”, – teigė kun. Vilius Sikorskas.

Šiandien – Kančios sekmadienis, atgręžiantis į Dievo Sūnaus kančią. Po to bus Verbų sekmadienis, galiausiai – Didžioji savaitė ir šv. Velykos.

Išlaužo bažnyčios šv. Mišiose gieda profesionalūs muzikantai. Balandžio 3 d. pasirodys grupė „Lietuvaičiai”. Nuotraukoje grupės nariai su choro mokytoju Mindaugu Radzevičiumi (antras iš kairės)./ Išlaužo parapijos nuotr.

Šv. Mišias transliuoja tiesiogiai

Kadangi pirma kunigo V. Sikorsko specialybė yra chorvedys, o kelerius metus jis mokėsi Popiežiaus teisių Sakraliosios Muzikos Institute Romoje, kur 2006 m. įgijo Cantu Gregoriano licenciato laipsnį, jis yra reiklus bažnyčioje skambančiai muzikai.

Sekmadienio šv. Mišiose gieda choras „Canticus Juvenis“ (vad. Kazimieras Ivanovas), karts nuo karto pasirodo grupė „Lietuvaičiai“, yra dainavęs „Pikaso“ narys Rokas Laureckis, atlikėjai Vaidas Vyšniauskas, Judita Leitaitė, Rita Preikšaitė bei kiti muzikantai. Jų atliekamų giesmių išgirsti žmonės specialiai atvyksta net iš Kauno ar Vilniaus.

Išlaužo bažnyčioje aukojamas sekmadienio šv. Mišias galima stebėti iš bet kurio pasaulio krašto – jos transliuojamos internetu. šv. Mišias filmuoja trys profesionalai: vaizdo ir garso režisieriai, kameros operatorius, valdantys 7-9 kameras. Kunigas pažymi, kad ta pati komanda filmuoja ir krepšinio rungtynes „Žalgirio“ arenoje.

Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos parapija
„Kunigystė yra Dangaus Tėvo dovana žmonėms, tai pašaukimas, kuris perauga šeimos, draugų ar kitus, mums visiems įprastus ir labai brangius ryšius. Kunigas, radęs atgarsį žmonėse, matantis Savųjų augimą dvasioje ir Dievo pažinime bei artume yra pats laimingiausias kunigas, toks aš ir esu”, – yra sakęs kunigas Vilius Sikorskas./ R. Tenio nuotr.

„Scenos žmonės profesionalumą panaudoja maldai. Efektas labai didelis, susirinkusieji turi kokybišką maldą, nes muzika – svarbi liturgijos dalis, tai mažas dangaus skliautas, kuris apgaubia mūsų širdis. (…) Šioje parapijoje pildosi labai gražūs dalykai!”, – džiaugėsi kunigas Vilius Sikorskas.

Šv. Mišių transliaciją iš Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios stebėkite tiesiogiai sekmadieniais, 11 val. čia arba čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA