Žemės link skrieja net 17 saulės pliūpsnių kanibalų: gresia smarki geomagnetinė audra | Kas vyksta Kaune

Žemės link skrieja net 17 saulės pliūpsnių kanibalų: gresia smarki geomagnetinė audra

delfi.lt / Šarūnas Meškys 2022/03/31 08:02
/ NASA nuotr.

Galinga geomagnetinė audra numatoma artimiausiomis dienomis po to, kai Saulė iš vienos dėmės Žemės link paleido net 17 plazmos pliūpsnių, praneša Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA). Anot astronomų, manoma, kad tai susiję su Saulės aktyvumo ciklu, kuris savo aukščiausią tašką turėtų pasiekti 2025 metais.

Anot JAV kosmoso orų prognozių centro (SWPC), numatoma G3 kategorijos geomagnetinė audra, kuri Žemę pasieks kovo 31 – balandžio 1 dienomis.

Saulės plazmos pliūpsnis nukreiptas į Žemę. NASA/NOAA nuotr.

Remiantis gismeto.lt duomenimis, kovo 31 dieną Lietuvoje bus fiksuojama 7 kategorijos geomagentinė audra. Gismeteo.lt skalę pateikia nuo 0 iki 9.

/ gismeteo.lt nuotr.

Kaip teigia mokslininkai, šis Saulės plazmos pliūpnis, vadinimas „kanibaliniu“ Saulės vainiko masės išskyrimu (cannibal coronal mass ejections (CME)), nukreiptas tiesiai į Žemę, praneša MetOffice.co.uk.

Kanibaliniu praminamas tuomet, kai pirmąjį, mažesnį pliūspnį, praryja iš paskos atkeliaujantis antras, galingesnis pliūpsnis. Anot spaceweather.com, tai sukelia procesus, kurie apibūdinami kaip susipynusių mageninių laukų ir suspaustos plazmos pliūpsiai, sukeliantys stiprias geomagnetines audras.

Tad tikėtina, kad geomagnetinės audros pašvaistės bus matomos gerokai arčiau pusiaujo negu įprastai.

„Pašvaistės tikėtinos net ir pietinėje Škotijoje ir Šiaurės Airijoje“, – pranešė MetOffice.

Tikėtina, kad pašvaistė bus matoma ir Lietuvoje, tačiau tam reikės tinkamų oro sąlygų.

Teigiama, kad ši pliūpsnių serija yra susijusi su Saulės aktyvumo ciklu. Tai natūralus Saulės gyvavimo procesas, kurio trukmė yra maždaug 11 metų.

Saulės ciklo suaktyvėjimą rodo ir naujos Saulės dėmių grupės žvaigždės paviršiuje, fiksuotos 2020-aisiais. Tuo pačiu fiksuoti ir didžiausi plazmos pliūpsniai nuo 2017 metų.

Geomagnetinė audra / NASA/NOAA nuotr.

Technologijoms pakenkti neturėtų

Anot NOAA, tikimybė, kad G3 kategorijos geomagnetinė audra padarys žalos technologijoms tiek Žemėje, tiek atmosferoje išlieka– maža.

Anksčiau šiais metais SpaceX pranešė, kad dėl geomagnetinės audros ir pokyčių atmosferoje buvo sugadinti tą kartą paleisti visi dirbtiniai Starlink palydovai.

Laimei, astronomai ramina, kad ši audra nesukels katarstrofinių padarinių, tokių, kokie buvo fiksuojami galingiausios Saulės audros – „Carrington Event“ – metu, pasiekusios Žemę 1859 aisiais. Tą kartą dėl geomagnetinės audros buvo sutrikusi telegrafo veikla, jungusi Europą ir Šiaurės Ameriką. Tokio paties galingumo audra šiais laikais sukeltų trilijonus JAV dolerių nuostolių visame pasaulyje.

Perspėja pasisaugoti

Kaip rašo apie Saulės audras informuojantis puslapis saulėsaudros.lt, į magnetines audras reaguoja nuo 50 iki 70 proc. visos žmonijos. Stresinės reakcijos pradžia gali sutapti su magnetinės audros pradžia, arba prasidėti likus vienai arba dviem dienoms iki audros, kitaip tariant, Saulės blyksnio metu.

Žmonės į magnetines audras reaguoja skirtingai: vieni blogai jaučiasi jau likus dviem ar trims dienoms iki jų pradžios, kiti – jų metu, dar kiti – kai audra jau būna pasibaigusi.

Medikai rekomenduoja magnetinių audrų metu savo sveikata ypač rūpintis tiems, kuriuos kankina migrena, hipertonija sergantiems ir širdies problemų turintiems žmonėms.

Siaučiant magnetinėms audroms, specialistai rekomenduoja sumažinti fizinį krūvį, po ranka turėti reikiamų vaistų, valgyti daugiau augalinės kilmės maisto, rauginto pieno produktų ir neriebios mėsos.

Sveiki žmonės taip pat turėtų pristabdyti gyvenimo tempą: nesiimti didelių fizinių ir psichologinių krūvių, vengti stresinių situacijų.

Magnetinių audrų metu neretai skundžiamasi galvos skausmais, migrena, širdies ritmo sutrikimu, nemiga, prasta savijauta, spaudimo šokinėjimu. Teigiama, kad per magnetinę audrą gali tirštėti kraujas, sulėtėti deguonies apykaita.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA